Πρωινό σχόλιο: Οι αγορές ομολόγων βρήκαν το play το καλοκαιριού, αλλά στην ΕΚΤ το πρόγραμμα λέει διακοπές

08:50 17/6/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μετά τις ευρωεκλογές οι αγορές ανακάλυψαν το πολιτικό ρίσκο στην Ευρώπη. Αν για την Ευρώπη είναι πιθανό να υπερέβαλαν, για το ΧΑ είναι βέβαιο. Η ημερήσια και η εβδομαδιαία διόρθωση ήταν ακραία. Σήμερα, αύριο ίσως αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό, η αγορά θα έχει διαμορφώσει συνθήκες αντίδρασης στο ξεπούλημα που πήρε υπερβολικές διαστάσεις.

Η άνοδος του γαλλικού spread οφείλεται και στην πτώση της απόδοσης των γερμανικών ομολόγων. Είχαν εισροές κεφαλαίων

μία πτήση στην ασφάλεια, με αποτέλεσμα να ανεβούν τα γερμανικά ομόλογα και να υποχωρήσει η απόδοση- επιτόκιο, όπως και η τιμή του ασφαλίστρου CDS για τα bunds. Το αντίθετο έγινε για τα άλλα ομόλογα, το γαλλικό, το ιταλικό, το ελληνικό, όλα. Αλλά η άνοδος είναι μικρή και μάλιστα ακολούθησε πτώση την Παρασκευή, μετά την άνοδο των πρώτων 2-3 ημερών.

Οι συνεδριάσεις της ΕΚΤ τελείωσαν. Ξεκίνησαν οι διακοπές τους και είναι προγραμματισμένες -η έδρα της ΕΚΤ είναι στη Φραγκφούρτη, στην Γερμανία- και πρέπει να αλλάξει τροχιά ο κόσμος για να αλλάξει το πρόγραμμα. Αφήστε τους ανθρώπους να έρθουν στην Ελλάδα να κάνουν κανένα μπάνιο, να φάνε ελληνική φέτα και λάδι και κανένα ψαράκι. Να αφήσουν κανένα ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Οι συζητήσεις για FRexit, είναι υπερβολικές. Ναι τα είχε πει αυτά η Λεπέν κάποτε, αλλά το τώρα είναι τώρα και μοιάζουν υπερβολικά και άστοχα και δεν έχουν επαναληφθεί. Ο φόβος για δημοσιονομικό εκτροχιασμό είναι σε ρεαλιστική βάση. Καλοκαίρι είναι, δεν έχει ειδήσεις. Οι αγορές δεν είναι φτιαγμένες για να ανεβαίνουν συνέχεια και το καλοκαίρι είναι ζεστό για να φοράς παλτό και μπουφάν.

Η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα το καλοκαίρι ιστορικά, περιλαμβάνει και τα γερμανικά ομόλογα και είναι μόλις 0,5% την τελευταία δεκαετία. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και οι αγορές των μετοχών. Μια λελογισμένη πτώση, οι αγορές δεν είναι φτιαγμένες για να ανεβαίνουν πολύ το καλοκαίρι αν και υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις. Αλλά ο κανόνας είναι άλλος.

Με τόσο μεγάλη πτώση την Παρασκευή μάλιστα η ανοδική αντίδραση είναι κάπου εδώ κοντά και παραφυλάει. Είναι θέμα χρόνου, μπορεί ακόμα και σήμερα. Δεν θα διαλυθούμε για χάρη της κ. Λεπέν δηλαδή, για κάντε μας τη χάρη.

Στο 3,11% ξεκινάει την εβδομάδα η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς, προσγειώθηκε πίσω. Στο 3,66% ξεκινάει το δικό μας δεκαετές. Το γαλλικό ασφάλιστρο CDS είχε φθάσει στα 38 την Πέμπτη κι υποχώρησε πάλι, 10 μονάδες στα 28. Συγκριτικά της Ελλάδας είναι στο 67,83  και της Γερμανίας στο 10,53. Η Γαλλία είναι, τι στο καλό.

Πρόκειται για μία εκλογική αναταραχή, υπάρχει ρίσκο, η πιθανότητα δημοσιονομικού εκτροχιασμού είναι επίφοβη, οι αγορές βρήκαν ένα καλοκαιρινό play λοιπόν. Θα κάνουν ένα carry trade αγοράζοντας Γερμανία και πουλώντας Γαλλία, ίσως και Ιταλία όπως φαίνεται.

Έχει ξαναγίνει σε προηγούμενες εκλογές στη Γαλλία, η Λεπέν έχει ήδη πάρει το μάθημά της και οι κορόνες για το ευρώ δεν έχουν επαναληφθεί, αν και όποιο αμπαλάζ κι αν της κάνουν,  στο λεξικό των αγορών είναι πάντα μια φωτογραφία δίπλα στην λήμμα αρκούδα.

Η ΕΚΤ πάλι, ξαναλέμε, θα κάνει τις διακοπές της σύσσωμη και θα κοιτάξει τα στοιχεία όταν πρέπει. Τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα, είναι οι μισθοί, η αύξηση της παραγωγικότητας και τα κέρδη για τη ζώνη του ευρώ, και καλώς ή κακώς δεν θα κυκλοφορήσουν πριν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ενόψει της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου.

Πουθενά δεν φαίνεται ζήτημα αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, μόνο από τις ΗΠΑ, αναμασώνται αυτές οι καραμέλες επειδή η αγορά τους δεν λέει να πέσει. Μπορεί να τα πουν αξιωματούχοι της Ευρώπης αυτά, φορώντας από μέσα μαγιό, θα γεμίσουν σελίδες από βαρετές γερακίστικες ιερεμιάδες.

Με επιτόκια πολύ ακριβότερα του πληθωρισμού εδώ και πολύ καιρό και τις οικονομίες να έχουν κατεβάσει στροφές, το θέμα τους είναι ότι δεν έχουν ακόμα μαζέψει αρκετή από την τεράστια ρευστότητα που κατακλύζει όλες τις αγορές και ειδικά τις ΗΠΑ. Αυτό είναι που κάνει τις αγορές να ανεβαίνουν καλοκαιριάτικα.

Keywords
Αναζητήσεις
proino-scholio-oi-agores-omologon-vrikan-to-play-to-kalokairiou-alla-stin-ekt-to-programma-leei-diakopes.htm
Τυχαία Θέματα