Πρωινό σχόλιο: Πότε θα κάνει η ΕΚΤ την επόμενη μείωση και τα καλά νέα στη Wall Street

07:01 13/9/2024 - Πηγή: Emea.gr

Περισσότερο θετικά μακροοικονομικά νέα έβγαλε η Wall Street από όσο αναμενόταν και η (μικρή πάντως) πιθανότητα για μείωση επιτοκίων 0,50% έχει ξαναμπεί έμμεσα στο τραπέζι, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυψε τι να περιμένουμε στη συνέχεια, μέχρι το τέλος του χρόνου. Πάμε για νέα μείωση επιτοκίων 0,25% το Δεκέμβριο (12 Δεκεμβρίου) και σας το λέμε πρώτοι. Από τώρα. Θα σας δώσουμε τη «μετάφραση» αμέσως, παρακάτω.

Πάντως τα καλά νέα

έστειλαν τις μετοχές επάνω σε Ευρώπη και ειδικά σε Wall Street, όπου οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq με αιχμή την τεχνολογία φυσικά, έγραψαν τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, σε αντίθεση με το ΧΑ που έγραψε 5 διαδοχικές πτωτικές. Αλλά μην το κλαίτε ακόμα το ΧΑ. Η συνεδρίαση χθες ήταν σημαντική, απαραίτητη για τη συνέχεια και έχει απελευθερώσει φουλ ρευστότητα για αγορές και placement. Διαβάστε σχετικά στις στήλες των παρασκηνίων, Sniper κλπ.

Και να δούμε μήπως κάνει επιτέλους το σωστό σήμερα (do the right thing Moody’s), ο μοναδικός οίκος που μας έχει αφήσει μετεξεταστέους.

Τι είπε τώρα η Λαγκάρντ για να μη χάνεστε στη μετάφραση:

Πρώτον, ξεκαθάρισε ότι μπήκαμε για τα καλά σε κύκλο μείωσης επιτοκίων. Δεν είναι η πρώτη μείωση αυτή, είναι η δεύτερη. Η πρώτη θα μπορούσε να ήταν βιαστική και να σταματούσε η ΕΚΤ. Τώρα άνοιξε το φράγμα όμως και το νερό θα κυλήσει… Πάμε για μειώσεις. Αποτελεί επιβεβαίωση αλλαγής της νομισματικής πολιτικής και ένα νέο κύκλο.

Δεύτερον, είπε ότι η επόμενη συνεδρίαση του Οκτωβρίου είναι πολύ κοντά και η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται σε μείωση επιτοκίων. «Είναι έξι εβδομάδες πριν τις 17 Οκτωβρίου, που είναι μια σχετικά μικρή χρονική περίοδος σε σχέση με άλλα διαστήματα που είχαμε στο παρελθόν. Απλώς θα επαναλάβω αυτό που έχω ήδη πει. Θα βασιστούμε στα οικονομικά στοιχεία. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται στην εκάστοτε συνεδρίαση. Δεν σας δίνω κανενός είδους δέσμευση σε σχέση με τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Το μονοπάτι μας δεν είναι προαποφασισμένο».

Μετάφραση: Αν είναι πολύ νωρίς για να πει μισή κουβέντα, είναι πολύ νωρίς και για νέα μείωση επιτοκίων. Οι λέξεις κλειδιά είναι το «πολύ νωρίς». Τα άλλα είναι σάλτσες για να καλύψουν τον χρονικό προσδιορισμό που της ξέφυγε.

Αλλά, αν είναι νωρίς τον Οκτώβριο δεν θα είναι νωρίς στην επόμενη συνεδρίαση που θα ληφθεί απόφαση και η οποία πέφτει στις 12 Δεκεμβρίου. Οι πιθανότητες εκεί, είναι ιδιαίτερα αυξημένες πλέον.

-Τρίτον, σχετικές με τα παραπάνω, είναι οι προβλέψεις που έκανε η ΕΚΤ για πληθωρισμό και επιτόκια. Δηλαδή, βλέπει μικρότερη ανάπτυξη από όσο περίμενε και πτώση του πληθωρισμού, αλλά μπορεί να ανέβει (πιθανότατα λόγω εορταστικής κατανάλωσης) στο τέλος του έτους. Οπότε από τη μία πλευρά θέλει να τσεκάρει ότι Οκτώβριο και Νοέμβριο τα πράγματα πήγαν καλά και από την άλλη δεν θέλει το 2025 να μπει με πολύ περιοριστικά επιτόκια, για να περνούν σιγά- σιγά οι επιπτώσεις από τα φθηνότερα δάνεια στην αγορά και να ξεσφίγγει το λουρί.

Είπε σχετικά:

-Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

– Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα αυξηθεί εκ νέου στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς και στη συνέχεια θα υποχωρήσει προς τον στόχο της ΕΚΤ.

– Η ΕΚΤ αναθεώρησε ελαφρώς χαμηλότερα τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, στο 0,8% το 2024, στο 1,3% το 2025 και στο 1,5% το 2026.

Το 0,8% είναι πολύ μικρό νούμερο ειδικά μετά την στασιμότητα στη Γερμανία και η ΕΚΤ δεν μπορεί να ρισκάρει μία μεγάλη ύφεση το 2025 με πολύ υψηλά επιτόκια. Θα κλείσει τη χρονιά με νέα μείωση και συνολικά 0,75% φέτος. Εκτός εξαιρετικού απροόπτου φυσικά.

Η Wall Street είχε καλά νέα

Η Wall Street είχε καλά νέα χθες. Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,79% στις 5.597,91 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 1% στις 17.572,43 μονάδες, με τις μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών να συνεχίζουν το ράλι: Nvidia με κέρδη 1,92% Alphabet (Google) κέρδη 2,34%, Amazon 1,34% πάνω, Meta 2,69%, Microsoft με κέρδη 0,94%, Tesla 0,74% αντίστοιχα.

Τέλος ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 235 μονάδες ή 0,58% για να κλείσει στις 41.096,77 μονάδες.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού, (τιμές χονδρικής που αγοράζουν οι επιχειρήσεις και προηγούνται των λιανικών) αυξήθηκε κατά 0,2%, όπως έδιναν οι προβλέψεις.

Στο μεταξύ, οριακή ήταν η αύξηση για νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την περασμένη εβδομάδα  στις ΗΠΑ. Οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 σε 230.000 την εβδομάδα που έληξε στις 7 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα πάλι με τις προβλέψεις. Δεν υπάρχουν μαζικές απολύσεις.

Η ανθεκτικότητα στην αγορά εργασίας άρεσε στην αγορά καθώς διασκέδασε τους φόβους για ύφεση, ενώ οι καλές τιμές χονδρικής διαμορφώνουν θετικό υπόβαθρο για να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Και η Wall Street το πανηγύρισε δεόντως, με το δείκτη S&P 500, να απέχει λιγότερο από 15% από τα ιστορικά υψηλά του πλέον.

Keywords
Αναζητήσεις
proino-scholio-pote-tha-kanei-i-ekt-tin-epomeni-meiosi-kai-ta-kala-nea-sti-wall-street.htm
Τυχαία Θέματα