Σ. Αναγνωστόπουλος: «Η αγορά θα πρέπει να απαλλαγεί μόνιμα από τις πλασματικές εκπτώσεις»
Βρισκόμαστε στην «καρδιά» της εορταστικής περιόδου, η αγορά βρίσκεται σε πλήρη κινητικότητα, με τους καταναλωτές να αναζητούν τις καλύτερες τιμές και τις επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θα έχει το μεγαλύτερο κέρδος.
Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μιλά στην ηλεκτρονική εφημερίδα του Business Voice για τα υψηλά πρόστιμα
Παράλληλα, σχολιάζει την αυστηροποίηση των ελέγχων, τόσο στα φυσικά όσο και στα ηλεκτρονικά καταστήματα, όπου τα φαινόμενα εξαπάτησης και παραπλανητικών πρακτικών είναι έντονα.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος εξηγεί πώς η εποχή των γιορτών δεν είναι μόνο περίοδος αυξημένης κατανάλωσης, αλλά και μια ευκαιρία για ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών.
Με φόντο τα στατιστικά στοιχεία και τις προβλέψεις για την αγοραστική κίνηση, ο Γ.Γ. Εμπορίου δίνει μια πλήρη εικόνα της φετινής εορταστικής αγοράς, αλλά και των στρατηγικών σχεδίων του Υπουργείου για το νέο έτος, που στοχεύουν στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και ανταγωνιστικής οικονομίας.
-Είδαμε ότι την περίοδο της Black Friday επιβλήθηκαν πολύ υψηλά πρόστιμα σε κάποιες εταιρείες. Αυτά τα χρήματα έχουν εισπραχθεί;
«Τα πρόστιμα που επιβάλλονται διευθετούνται από τις επιχειρήσεις είτε διαβιβάζονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να εισπραχθούν με τη διαδικασία του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Όπως εισπράττονται τα έσοδα, οι φόροι και οι υποχρεώσεις κάθε Έλληνα πολίτη, με τον ίδιο τρόπο εισπράττονται και τα πρόστιμα των επιχειρήσεων.
Όλα αυτά έχουν καταστεί πλέον ηλεκτρονικά και παρακολουθούνται πολύ προσεκτικά από τις φορολογικές αρχές και είναι αδύνατον να μην εισπραχθούν. Οι εποχές που ο κόσμος θεωρούσε ότι τα πρόστιμα δεν εισπράττονταν καθόλου ή δεν εισπράττονταν στον χρόνο ή με τον τρόπο που έπρεπε έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Τα πρόστιμα αυτά είτε έχουν εισπραχθεί είτε έχουν βεβαιωθεί στην Φορολογική Αρχή, άρα οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να τα πληρώσουν. Διαφορετικά θα κινηθούν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης».
-Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) σε ανακοίνωσή του έγραψε, μεταξύ άλλων, ότι: «ο επώνυμος διασυρμός υγιών ελληνικών εταιρειών, για μία τέτοιου επιπέδου παρατυπία, είναι μία αμφιλεγόμενη τακτική». Πώς το σχολιάζετε;
«H επιβολή προστίμου έχει δύο παραμέτρους. Το ένα είναι το χρηματικό πρόστιμο και το άλλο η ζημία στη φήμη μίας εταιρείας, η οποία παραβιάζει τη νομοθεσία περί προστασίας των καταναλωτών. Μπορεί να είναι ένα θέμα αθέμιτης κερδοφορίας ή ένα θέμα παραπλανητικών εκπτώσεων.
Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, επειδή πολλές φορές έχει ακουστεί στο Δημόσιο Διάλογο ότι τα πρόστιμα αυτά ίσως δεν είναι αρκετά αποτρεπτικά σε επίπεδο ποσού, η αποτροπή ενισχύεται στα πρόστιμα αυτά ακριβώς από την κατονομασία της επιχείρησης στην περίπτωση στην οποία έχει παραβεί τη νομοθεσία. Είναι κάτι το οποίο υπάρχει και στο εξωτερικό, δεν είναι κάτι που υπάρχει μόνο στη χώρα μας, είναι το λεγόμενο ”Name and Shame”.
Συνεπώς, είναι μία τακτική η οποία ακολουθείται σε πολλά προηγμένα κράτη, προκειμένου οι επιχειρήσεις οι οποίες παραβιάζουν οποιαδήποτε νομοθεσία να κατονομάζονται στους καταναλωτές, ώστε και αυτοί να έχουν γνώση της συμπεριφοράς τους».
-Όσον αφορά στα πρόσφατα πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ πολυεθνικές εταιρείες, θα θέλατε να σχολιάσετε κάτι;
«Ο νόμος είναι νόμος και είναι υποχρεωτικό να εφαρμόζεται για όλες τις επιχειρήσεις. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν τη δουλειά τους διαρκώς. Οι έλεγχοι επαναλαμβάνονται ακόμη και σε όσους έχουν ήδη ελεγχθεί και έχει διαπιστωθεί ότι έχουν κάνει παραβάσεις. Η επιβολή προστίμων δεν είναι κάτι καλό για κανέναν, ούτε για την κυβέρνηση.
Κανείς δεν το θέλει αυτό στην πραγματικότητα. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι η συμμόρφωση των επιχειρήσεων με την ισχύουσα νομοθεσία. Στο πλαίσιο, όμως, που αυτό δε συμβαίνει αναγκαστικά θα υπάρξουν και επιβολές προστίμων».
-Υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στο μικροσκόπιο του υπουργείου Ανάπτυξης και άλλες εταιρείες;
«Οι έλεγχοι, όπως είπαμε, είναι συνεχείς και μάλιστα επαναλαμβάνονται, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν παραβιάσει στο παρελθόν τη νομοθεσία. Δεν υπάρχει καμία περίοδος κατά την οποία δε γίνεται κάποιος έλεγχος.
Από την άλλη πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν καταλήγουν όλοι οι έλεγχοι σε πρόστιμα. Μάλιστα, αυτό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είναι ότι η παραβατικότητα έχει μειωθεί σημαντικά και αυτό είναι απότοκο του γεγονότος ότι οι επιχειρήσεις σε όλη την χώρα έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους και θέλει και μπορεί να επιβάλει τη νομιμότητα, κάτι που δεν ήταν καθόλου αυτονόητο στο παρελθόν».
-Όσον αφορά στους κινδύνους που εγκυμονούν οι διαδικτυακές αγορές, ως Υπουργείο έχετε λάβει κάποια μέτρα;
«Στο πλαίσιο αυτό έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα. Το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ‘’ρίχνουν’’ τα site τα οποία έχουν βρεθεί να έχουν κάνει παραβιάσεις της καταναλωτικής νομοθεσίας, κυρίως σε ότι αφορά στα θέματα εξαπάτησης.
Εκεί είμαστε πάρα πολύ αυστηροί. Αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για το καταναλωτικό κοινό ο ιστότοπος διαγράφεται από το σύστημα και δε μπορούν να έχουν καμία πρόσβαση οι καταναλωτές.
Έχουν επιβληθεί πάρα πολύ υψηλά πρόστιμα και σε αυτό το κανάλι για παραπλανητικές εκπτώσεις, αλλά και για άλλου τύπου παραβάσεις. Αυτό θα συνεχιστεί όλο και εντονότερα, δεδομένου ότι στη διάθεση του υπουργείου Ανάπτυξης υπάρχουν ηλεκτρονικά μέσα τα οποία αξιοποιούν τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθησης που επιτρέπουν σε λίγους ελεγκτές να κάνουν ελέγχους σχεδόν στο σύνολο της αγοράς».
-Πώς διασφαλίζετε τη διαφάνεια στις τιμές, ειδικά σε εποχιακά προϊόντα όπως τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες; Ποια μέτρα έχετε λάβει για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και την προστασία του καταναλωτή;
«Σε ότι αφορά στις τιμές, ισχύει και για τα εποχιακά προϊόντα ότι ισχύει και για τα προϊόντα τα οποία προμηθευόμαστε καθημερινά. Υπάρχει υποχρέωση των πωλητών να έχουν τιμές σε κάθε είδος προϊόντος. Οι καταναλωτές, όμως, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να διαβάζουν τις πληροφορίες που αναγράφονται στα καρτελάκια των προϊόντων.
Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει εφαρμόσει σε βασικά προϊόντα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Απαγορεύεται να εκμεταλλευτεί κάποιος την πληθωριστική κρίση για να βγάλει μεγαλύτερα κέρδη.
Η εικόνα συμμόρφωσης που έχουμε αυτή τη στιγμή σε σχέση με την έναρξη της πληθωριστικής κρίσης είναι πολύ καλύτερη».
-Πώς αξιολογείτε την αποδοχή του «Καλαθιού των Χριστουγέννων» από τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις μέχρι τώρα; Τι διαφορετικό περιέχει φέτος σε σχέση με πέρυσι;
«Το ”Καλάθι των Χριστουγέννων” είναι ένας μηχανισμός, ο οποίος επιτρέπει στους καταναλωτές να έχουν ορατότητα για τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα τα οποία έχουν εποχική ζήτηση, όπως είναι η γαλοπούλα, το αρνί, το κατσίκι, η σοκολάτα, τα τσουρέκια και οι βασιλόπιτες, προκειμένου να κάνουν σωστές και ορθολογικές αγοραστικές επιλογές.
Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές όταν κάνουν τις αγορές τους είναι ότι δεν έχουν μία ξεκάθαρη εικόνα για το ποιες είναι οι πραγματικές τιμές που επικρατούν στην αγορά.
Άρα, όταν προσφέρεται μία πολύ υψηλή τιμή την αποδέχονται βασιζόμενοι πολλές φορές σε αυτό που ακούγεται στο δημόσιο διάλογο, χωρίς να κάνουν έρευνα αγοράς.
Ωστόσο, υπάρχουν εργαλεία, όπως το ”Καλάθι των Χριστουγέννων” που είναι αναρτημένα στην ψηφιακή πλατφόρμα και οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν σύγκριση τιμών και να αποφύγουν όσους θέλουν να αισχροκερδήσουν εις βάρος τους.
Τους δίνεται η δυνατότητα να αλλάξουν κατάστημα, να φύγουν από τον κακό έμπορο και να προμηθευτούν το συγκεκριμένο προϊόν σε πολύ καλύτερη τιμή και σε πολύ καλή ποιότητα.
Σε σχέση με πέρυσι, το καλάθι δεν έχει κάτι διαφορετικό από άποψη προϊόντων αλλά αυτό που έχει αλλάξει είναι οι τιμές και αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αλλά και από τα στοιχεία που μας έχουν έρθει από τα σούπερ μάρκετ, τα οποία συμμετέχουν στο ”Καλάθι των Χριστουγέννων”.
Στα περισσότερα προϊόντα, με εξαίρεση τη σοκολάτα, οι τιμές είναι ίδιες ή καλύτερες σε σχέση με πέρυσι. Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο και δημιουργεί και αισιοδοξία και για το μέλλον».
-Υπάρχει πρόβλεψη για επέκταση των μέτρων αυτών ή προσαρμογές με βάση τις ανάγκες της αγοράς;
«Τα μέτρα που αφορούν στην καταπολέμηση των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας έχουν παραταθεί μέχρι και τον Απρίλιο του 2025. Τότε, θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση της οικονομίας και αν έχει παρέλθει πλήρως η πληθωριστική κρίση, οπότε θα κριθεί αν θα παραταθούν τα συγκεκριμένα μέτρα.
Ωστόσο, μέτρα διαθρωτικού χαρακτήρα, που αφορούν στις πλασματικές εκπτώσεις και τον τρόπο που παρουσιάζονται στους καταναλωτές, θα μείνουν για πάντα. Δεν είναι μέτρα τα οποία είναι έκτακτα και χρειάζονται παράταση.
Περιμένουμε ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε μία ακόμη καλύτερη και διαυγή εικόνα στην αγορά σε ότι αφορά τις εκπτώσεις και τις προσφορές. Αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένο ανταγωνισμό και καλύτερες τιμές.
Γιατί; Γιατί αν ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται οι προσφορές και οι εκπτώσεις στους καταναλωτές είναι πλασματικός επιτρέπει στις επιχειρήσεις να περνούν ανατιμήσεις στα προϊόντα, χωρίς να γίνονται αντιληπτές.
Περνούν ανατιμήσεις παρουσιάζοντάς τις ως χρυσές ευκαιρίες ή εκπτώσεις, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που έχει συμβεί είναι ότι πωλούνται ακριβότερα απ’ ότι πουλούσαν στο παρελθόν. Αυτό σταματά! Οι εκπτώσεις τις οποίες θα βλέπουν οι καταναλωτές θα είναι αληθινές, εκπτώσεις τις οποίες μπορούν πραγματικά να εμπιστευθούν. Στην περίπτωση που κάποιος παραβιάσει τη νομοθεσία θα δεχθεί πολύ βαριά πρόστιμα.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι το Υπουργείο βρίσκεται πάνω από αυτήν την υπόθεση πολύ προσεκτικά με όλα τα εργαλεία και τους ελεγκτές του και είναι κάτι στο οποίο δεν πρόκειται η ελληνική πολιτεία να υποχωρήσει. Η αγορά θα πρέπει να εκκαθαριστεί μόνιμα και ειλικρινά από το ζήτημα των πλασματικών εκπτώσεων».
Ποιοι είναι οι στόχοι και τα σχέδια του Υπουργείου για το νέο έτος;
«Οι στόχοι μας είναι να εξομαλύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την αγορά και να τη βοηθήσουμε να λειτουργεί πιο ανταγωνιστικά χωρίς όμως να περιορίζουμε την καινοτομία, τον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις της αγοράς.
Ωστόσο, κύριο μέλημα του Υπουργείου είναι η σωστή επικοινωνία των επιχειρήσεων με τους καταναλωτές, ο σωστός τρόπος παρουσίασης των αγαθών και των ευκαιριών που προσφέρονται στους καταναλωτές. Θέλουμε να δημιουργηθεί ένα καλό επίπεδο σεβασμού και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών.
Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας απασχολεί πάρα πολύ το υπουργείο Ανάπτυξης. Είναι κρίσιμης σημασίας, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Το τέλος του woke
- εντελώς λάθος
- Το Ισλάμ απέναντι στην Ευρώπη και την Ελλάδα
- Θάνατος του Τζίμι Κάρτερ: Εθνικό πένθος στις ΗΠΑ την 9η Ιανουαρίου
- Τζίμι Κάρτερ: Ποιος ήταν ο ανθρωπιστής που κυβέρνησε τις ΗΠΑ, κέρδισε Νόμπελ ειρήνης και στήριζε με πάθος την Κάμαλα Χάρις
- Η δική μας βόλτα στο χριστουγεννιάτικο χωριό του Ν. Χαρδαλιά (video)
- «Βαφτίσια» για την Intrakat
- Συρία: Τη διάλυση της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ ανήγγειλε ο Άχμεντ αλ Σάρα
- Αεροπλάνο Boeing 737-800 βρέθηκε εκτός διαδρόμου κατά τη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης στη Νορβηγία
- ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τι μοιράζονται Χόλντερμαν - Βαρδινογιάννης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Τζίμι Κάρτερ: Ποιος ήταν ο ανθρωπιστής που κυβέρνησε τις ΗΠΑ, κέρδισε Νόμπελ ειρήνης και στήριζε με πάθος την Κάμαλα Χάρις
- Η δική μας βόλτα στο χριστουγεννιάτικο χωριό του Ν. Χαρδαλιά (video)
- Σ. Αναγνωστόπουλος: «Η αγορά θα πρέπει να απαλλαγεί μόνιμα από τις πλασματικές εκπτώσεις»
- Τελευταία ευκαιρία για τα τέλη κυκλοφορίας – Κλιμακωτά τα πρόστιμα
- ΔΥΠΑ – e-ΕΦΚΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών έως 3 Ιανουαρίου
- Τα προγράμματα του 2025 που θα δώσουν μια ανάσα στο στεγαστικό
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Σ. Αναγνωστόπουλος: «Η αγορά θα πρέπει να απαλλαγεί μόνιμα από τις πλασματικές εκπτώσεις»
- Η δική μας βόλτα στο χριστουγεννιάτικο χωριό του Ν. Χαρδαλιά (video)
- Τζίμι Κάρτερ: Ποιος ήταν ο ανθρωπιστής που κυβέρνησε τις ΗΠΑ, κέρδισε Νόμπελ ειρήνης και στήριζε με πάθος την Κάμαλα Χάρις
- ΔΥΠΑ – e-ΕΦΚΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών έως 3 Ιανουαρίου
- Τελευταία ευκαιρία για τα τέλη κυκλοφορίας – Κλιμακωτά τα πρόστιμα
- Τα προγράμματα του 2025 που θα δώσουν μια ανάσα στο στεγαστικό
- Ευχές για το νέο έτος από τον επιχειρηματικό κόσμο
- Καιρός: Η πρόγνωση έως και την Πρωτοχρονιά
- Τα κορυφαία Χριστουγεννιάτικα χωριά της Ελλάδας
- Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα Δευτέρα και Τρίτη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Αποζημίωση 15,82 εκατ. ευρώ στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου
- Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ
- Μήπως το (ακριβό) λουράκι του smartwatch σας... είναι γεμάτο τοξικά "αιώνια χημικά";
- Τέλη κυκλοφορίας: Τελευταία ευκαιρία για την πληρωμή τους αύριο 31 Δεκεμβρίου
- Ο πίνακας κατάταξης δικαιούχων για τις 60 πολυμερείς άδειες διέλευσης ΕΔΥΜ 2025
- Αναδρομικά: Ποιοι και πώς μπορούν να γλιτώσουν από έξτρα φόρους
- Κυβέρνηση: Παρουσιάζει εργαλεία γονικού ελέγχου στα social media
- Χρηματιστήριο: Οι μεγάλες αποδόσεις και το… 1,5 δισ. ευρώ των tech-εισηγμένων
- Συρία: Τη διάλυση της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ ανήγγειλε ο Άχμεντ αλ-Σάρα
- Εγκρίθηκε το σχέδιο συγχώνευσης της ΕΡΓΟΣΕ από τον ΟΣΕ