«Στον πάγο» τα επιτόκια των ΗΠΑ από τη Fed

22:30 12/6/2024 - Πηγή: Emea.gr

Αμετάβλητα στο εύρος του 5,25%-5,5% για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση διατήρησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC), της Federal Reserve (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η Τράπεζα εκτιμά πως «τους τελευταίους

μήνες σημειώθηκε μέτρια πρόοδος στο μέτωπο της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού» και οι όποιες ελπίδες για μειώσεις επιτοκίων περιορίζονται. Η Τράπεζα αναμένεται να προβεί εντός του 2024 μόνο σε μια μείωση επιτοκίων.

Ωστόσο, μέχρι το τέλος του 2025, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προβλέπουν ότι το επιτόκιο θα έχει μειωθεί στο 4,1%, σύμφωνα με τη διάμεση τιμή των προβλέψεών τους κάτι που ίσως και να «δείχνει» ότι θα πραγματοποιηθούν τέσσερις μειώσεις κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες το 2025.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάϊο, όταν η Federal Reserve είχε δημοσιεύσει τις προηγούμενης τριμηνιαίες προβλέψεις της, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προέβλεπαν τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων, κατά 0,25% , μέχρι το τέλος του 2024 και άλλες τρεις το 2025, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο τέλος του 2025 στο εύρος 3,75%-4,00%.

Όπως αναφέρει το Bloomberg «σειρά» στοιχείων δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιο επίμονες από αυτές που περίμεναν και η οικονομία «έδειξε πιο ανθεκτική στην περιοριστική πολιτική», κάτι που ανάγκασε τους αξιωματούχους της Τράπεζας να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους, μεταθέτοντας για αργότερα τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Read Chair Powell’s full opening statement from the #FOMC press conference (PDF):https://t.co/4PZ1KGpFZF pic.twitter.com/D5n8h2O3DW

— Federal Reserve (@federalreserve) June 12, 2024

Υπενθυμίζεται ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος σε μηναία βάση, ενώ σε ετήσια βάση «έτρεξε» με ρυθμό 3,3%, ελαφρώς ασθενέστερο από το 3,4% του Απριλίου, ενώ αποκλιμάκωση κατέγραψε και ο δομικός δείκτης, που υποχώρησε στο 3,4% σε ετήσια βάση, από το 3,6% τον Απρίλιο.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα οικονομικά στοιχεία υποχώρησαν σε σχέση με το 2023, με το ΑΕΠ των ΗΠΑ να αυξάνεται με ρυθμό κατά 1,3% σε ετήσια βάση. 

Keywords
Αναζητήσεις
ston-pago-ta-epitokia-ton-ipa-apo-ti-fed.htm
Τυχαία Θέματα