Τα κόλπα των σορτάκηδων σε ΕΤΕ, ΟΤΕ, Motor Oil και Metlen και η προσπάθεια των ΔΕΗ και Intralot

09:09 25/7/2024 - Πηγή: Emea.gr

Οι πωλητές στις τράπεζες διαμόρφωσαν την εικόνα χθες στην αγορά, αλλά στο τέλος προστέθηκαν και οι πωλήσεις από short παίκτες στις δημοπρασίες της λήξης και επιδείνωσαν την πτώση. Περιέλαβαν κυρίως τους άλλους τίτλους, αλλά και ένα τραπεζικό τίτλο που είχε διαφορετική συμπεριφορά: Την Εθνική Τράπεζα, η οποία σήμερα έχει και τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της.

Τα διάφορα desks και αμετανόητοι short

παίκτες διαμορφώνουν με ξαφνικές πωλήσεις που συγκεντρώνονται στη λήξη της συνεδρίασης σε επιλεγμένες μετοχές, εικόνα που δεν έχει σχέση με τη συνεδρίαση. Ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να γλιτώσει ακόμα και μισή ποσοστιαία μονάδα πτώσης, αν δεν συνέβαιναν τα παρακάτω.

Έτσι η μετοχή της ΕΤΕ έφθασε στις δημοπρασίες σε τιμή 8,40 ευρώ, αλλά τερμάτισε 5 σεντς χαμηλότερα στα 8,35 ευρώ, δηλαδή ένα σεντς κάτω από την χαμηλότερη τιμή της προηγούμενης συνεδρίασης. Αποτέλεσμα πτώση 1,18%. Μικρότερη των άλλων τραπεζών, αλλά θα μπορούσε να ήταν στο όριο και να βοηθούσε το Γενικό Δείκτη να μείνει υψηλότερα.

Οι short χτύπησαν εκτός από την Εθνική και τις μετοχές των ΟΤΕ, Motor Oil, Metlen και Aegean… Και μόνον με ΕΤΡΕ και ΟΤΕ βάθυναν την διόρθωση.

Στη μετοχή του ΟΤΕ, το χτύπημα εξελίχθηκε πρακτικά σε δύο δόσεις πολύ κοντά μεταξύ τους. Πριν τις δημοπρασίες η τιμή ήρθε από τα 14,30 ευρώ στα 14,27 ευρώ και στις δημοπρασίες από τα 14,27 ευρώ την έστειλαν στα 14,23. Επτά λεπτά χαμηλότερα μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Στη μετοχή της Motor Oil, η τιμή πριν τη δημοπρασία ήταν στα 23,35 ευρώ. Στη λήξη η τιμή βρέθηκε στα 23,24 ευρώ, χάνοντας 11 σεντς σε δευτερόλεπτα.

Αλλά η μετοχή που γενικά είναι προσεγμένη και δεν περιμένεις να δεις τέτοια, είναι η μετοχή της Metlen-Mytilineos. Κι όμως, ακόμα κι εδώ είχαμε χτύπημα των πτωτικών παικτών στο καμπανάκι της λήξης. Από τα 36,20 ευρώ, η μετοχή σε dt έχασε 20 σεντς και προσγειώθηκε στα 36 ευρώ.

Εδώ και 9-10 συνεδριάσεις η μετοχή της Aegean ταλαιπωρείται, μετά από ανοδική αντίδραση που έβγαλε στην αρχή του μήνα, εκκινώντας από τα χαμηλά εξαμήνου. Αφού αντέδρασε ανοδικά η μετοχή από τα 11 ευρώ, έφθασε πάνω από τα 12,3 ευρώ. Ακολούθησε μικρή διόρθωση και ως επί το πλείστον πτωτικές συνεδριάσεις.

Χθες, στη λήξη της συνεδρίασης, η μετοχή από τα 11,62 ευρώ ήρθε στις δημοπρασίες για να κλείσει στα 11,55 ευρώ. Ουσιαστικά έχει ροκανίσει το 60% των κερδών από τα χαμηλά του μήνα, παρά το γεγονός ότι είναι ξεκάθαρο πως η τουριστ8κή σεζόν είναι εξαιρετικά επιτυχημένη και η κίνηση μεγαλύτερη από πέρυσι.

Αυτό το βλέπουμε και στο ΔΑΑ που ανακοινώνει τακτικά, αλλά προφανώς δεν επηρεάζει όσους μαζεύουν τη μετοχή να την κρατούν χαμηλά, για να απογοητεύσουν τους ιδιώτες μικροεπενδυτές που έχουν μείνει σταθεροί και δεν πουλάνε.

Εντυπωσίασε η μετοχή της ΤΙΤΑΝ, που κόντρα-τέμπο, ήταν χθες η καλύτερη μετοχή της αγοράς με άνοδο 3,41% στα 31,80 ευρώ, με όγκο συναλλαγών σχεδόν 39.000 μετοχών και τζίρο 1,22 εκατ. ευρώ. Το ιστορικό υψηλό είναι στα 32,20 ευρώ και η μετοχή μοιάζει  πλήρως συντεταγμένη, ειδικά από τη στιγμή που ξεκόλλησε με άλμα από τα 29 ευρώ, δεν έχει γράψει χαμηλότερη τιμή από τα 30,40 ευρώ.

Καταφέραμε να προκαλέσουμε και πτωτικό χάσμα χθες στο άνοιγμα, μεταξύ 1.457.70 μονάδων στο άνοιγμα και υψηλό του Γενικού Δείκτη χθες και στις 1.479,83 μονάδες. Και σήμερα η αγορά ανοίγει χωρίς το μέρισμα της Eurobank. Αληθινή επιτυχία δηλαδή, να δείχνουν έτσι τις διαθέσεις τους οι πτωτικοί παίκτες κι η αγορά να τους αφήνει.

Μία σειρά μετοχών παρά την πτώση χθες, έδωσαν μάχη. Πάλεψαν κι έδειξαν διάθεση να αντισταθούν και να επανέλθουν σύντομα. Πρώτα από όλα η ΔΕΗ και μετά η Intralot, έδωσαν με την εικόνα τους θετικά σημάδια.  Επίσης η ΕΛΛΑΚΤΩΡ που έχει διορθώσει υπερβολικά κι έχει κουρέψει την επιστροφή στους μετόχους από την τιμή της.

Και θα βάζαμε στην ομάδα αυτή με επιφύλαξη όμως και τον ΟΠΑΠ, που δυσκολεύτηκε πράγματι στα 16 ευρώ τα οποία ενώ κράτησε δύο ημέρες μετά τα έχασε. Ωστόσο δείχνει διάθεση να παλέψει στο ταμπλό.

Ισχυρό δεύτερο τρίμηνο περιμένει από τις ελληνικές τράπεζες η Euroxx η οποία σημειώνει μάλιστα το γεγονός ότι διαπραγματεύονται με ένα μέσο Ρ/Ε 6, (με βάση τις εκτιμήσεις για το 2024 και το 2025), δηλαδή με discount 15-20% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η χρηματιστηριακή δίνει συστάσεις overweight και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τιμές- στόχους,  στα 2,5 ευρώ για τη Eurobank, στα 9,8 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, στα 2,4 ευρώ για την Alpha Bank, και στα 5,4 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Προβλέπει δηλαδή μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου για τις δύο τελευταίες, οι οποίες πράγματι έχουν υπεραποδώσει τελευταία.

Keywords
Αναζητήσεις
ta-kolpa-ton-sortakidon-se-ete-ote-motor-oil-kai-metlen-kai-i-prospatheia-ton-dei-kai-intralot.htm
Τυχαία Θέματα