Τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για εξαγορές και επέκταση

10:24 3/2/2025 - Πηγή: Emea.gr

Σε κινήσεις εξαγορών και επέκτασης, σε προσοδοφόρους τομείς κινούνται οι ελληνικές τράπεζες με στόχο να αυξήσουν τα έσοδά τους. Βλέπουμε ήδη κινήσεις και θα δούμε κι άλλες φέτος, στους κλάδους των ασφαλίσεων, διαχείρισης κεφαλαίων και στα Αμοιβαία, factoring και ίσως έρθει και ο κλάδος του leasing και των fintech για να δέσει το «γλυκό».

Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στερεί ένα μέρος

από τα έσοδα των τραπεζών από τόκους, ενώ οι περιορισμοί και η κατάργηση χρεώσεων σε μία σειρά λαϊκών προμηθειών που έμμεσα υποχρέωσε η κυβέρνηση, έχει υποχρεώσει τις τράπεζες να επανεξετάσουν τις κινήσεις τους.

Τα έσοδα από προμήθειες και αμοιβές μπορούν να αυξηθούν με νέα κεφάλαια υπό διαχείριση με τις ασφαλιστικές εταιρίες να διαθέτουν Αμοιβαία Κεφάλαια. Αυτά πέραν των εσόδων από τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα που μπορούν να διαθέσουν, με την αύξηση των υποχρεωτικών ασφαλίσεων για ακίνητα και αυτοκίνητα.

Επιπλέον οι τράπεζες έχουν ένα βουνό πλεονάζουσας ρευστότητας από τις τελευταίες διαδοχικές κερδοφόρες χρήσεις και θέλουν να την αξιοποιήσουν για να συνεχίσουν να παράγουν κέρδη, αποκτώντας ταυτόχρονα assets που μεγαλώνουν το μέγεθός τους. Ειδικά η Πειραιώς έθεσε και άτυπο στόχο υπό τη διοίκηση Μεγάλου, να φθάσει την κεφαλαιοποίηση στα 10 δισ. ευρώ.

Αυτό δεν θα γίνει μόνον με οργανική ανάπτυξη, αλλά και με εξαγορές που η τράπεζα μπορεί να συνδυάσει και να αξιοποιήσει με την οργανική ανάπτυξή της, για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Έτσι βλέπουμε τις ημέρες αυτές να ξεδιπλώνεται η κίνηση της Πειραιώς για εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία πουλήθηκε στο CVC, έβγαλε μερικά εύκολα κέρδη από μερίσματα και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλά δεν είναι ασφαλιστής και δεν έχει το ενδιαφέρον να δουλέψει στον κλάδο με ένα πλάνο τριετίας για να αλλάξει την εταιρία, οδηγώντας την σε εκσυγχρονισμό και κερδοφορία.

Τέτοια πλάνα όμως κάνει η Πειραιώς και τα είδαμε να εκτυλίσσονται παντού. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ακτοπλοία και το Attica Group.

Των κινήσεων αυτών είχε προηγηθεί πρόσφατα η εξαγορά στον κλάδο factoring από την Alpha Bank, η οποία έχει κάνει επίσης επιλεκτικές κινήσεις. Αν αυτή μοιάζει μικρή δεν είναι καθόλου, γιατί η στόχευσε στις ΜμΕ και βρήκε την επαφή για να τις ενισχύσει και να πάρει μερίδιο αγοράς από τις πιο δυναμικές.

Η μεγάλη κίνηση της Alpha πάντως έχει γίνει στα ακίνητα, καθώς διαθέτει μερικά από τα πιο σημαντικά ακίνητα, ειδικά των Αθηνών, αλλά και γενικά κι έχει βρει τον τρόπο να τα διαχειρίζεται ενώ συνεργάζεται με τους leaders στον κλάδο και ταυτόχρονα αξιοποιεί την εταιρία Αστικών Ακινήτων.

Να σημειωθεί και η κίνηση της RCG που είναι κοινή εταιρία της Cepal και της Resolute, με τα ακίνητα που διαθέτει προς πώληση σε πελάτες της Attica. Υπενθυμίζεται ότι η Cepal, είναι ο servicer στον οποίο η Alpha διαθέτει μερίδιο 20%.

Εδώ κολλάει δηλαδή άλλη μία συνεργασία της τράπεζας που κινείται με συνεργασίες, με πιο σημαντική αυτή τη με τη UniCredit φυσικά όπου έχει βρεθεί να έχει ποσοστό 9,9% στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρουμανίας, που μπορεί να γίνει εφαλτήριο νέων αναπτυξιακών κινήσεων, ενώ και στα Αμοιβαία και τραπεζοασφαλιστικά η UniCredit παρέχει προϊόντα στους πελάτες της, με μεγάλη παρουσία σε 13 χώρες.

Στο μεταξύ ούτε η Attica Bank, μένει ακίνητη και δραστηριοποιείται έντονα σε αυτό το πεδίο για να αυξήσει το αποτύπωμά της.

Αλλά τις μεγάλες κινήσεις έχει κάνει πρώτη η Eurobank και να που τώρα σχεδόν το 50% των κερδών θα έρθει από το εξωτερικό. Η τράπεζα πούλησε την καλή σερβική τράπεζα γιατί ήταν μικρή και χτύπησε πρώτα στην Βουλγαρία που είναι μέγεθος και στη συνέχεια στην Κύπρο με την Ελληνική για την οποία έρχεται νέα πρόταση εξαγοράς, και συγχώνευση με την κυπριακή θυγατρική της.

Αυτό ανοίγει δουλειές στη διαχείριση κεφαλαίων από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία, όπου η τράπεζα στήνει Γραφεία Αντιπροσωπειών. Στο ντούκου έχε περάσει στο μεταξύ απόκτηση εμμέσως και ασφαλιστικής στην Κύπρο.

Έμεινε η Εθνική Τράπεζα. Έμεινε; Δεν είναι καθόλου βέβαιο αυτό, διότι η ΕΤΕ κάτι ετοιμάζει, έχοντας και τη μεγαλύτερη ρευστότητα, αλλά όπως και στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής που διαθέτει ακόμα μερίδιο 9,9% κινείται προσεκτικά με γνώμονα την αύξηση της αξίας για τους μετόχους. Ήδη πάντως είχε κυρίαρχο ρόλο στη χρηματοδότηση για την ψηφιακή διασύνδεση, Ευρώπης και Αραβικής χερσονήσου, μια δουλειά ύψους περίπου μισού δισ. ευρώ. 

Keywords
Αναζητήσεις
ta-schedia-ton-ellinikon-trapezon-gia-exagores-kai-epektasi.htm
Τυχαία Θέματα