Τέλη κυκλοφορίας: Όλες οι αλλαγές που δρομολογούνται για το 2025

Παρά τις προβλέψεις που κυριαρχούσαν το προηγούμενο διάστημα για αναπροσαρμογές στα τέλη κυκλοφορίας για το 2025, φαίνεται πως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποφάσισε να μην προβεί σε αλλαγές, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις πληθωριστικές πιέσεις, όσο και την ανάγκη για περαιτέρω εξέταση του θέματος από την αρμόδια επιτροπή.

Όπως έχει ήδη ξεκαθαρίσει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας,

το μόνο που αλλάζει είναι ότι τα τέλη θα καταβληθούν χωρίς να δοθεί καμία παράταση.

Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά οι πολίτες δεν θα έχουν την επιλογή να καθυστερήσουν την πληρωμή, κάτι που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια και προκαλούσε προβλήματα στη ροή εσόδων του κράτους.

Μάλιστα, η νέα προσέγγιση έχει ως στόχο να επιφέρει μεγαλύτερη οικονομική πειθαρχία και να διασφαλίσει την έγκαιρη είσπραξη των τελών, τα οποία αποτελούν βασικό πόρο για την οικονομία και την συντήρηση των υποδομών του οδικού δικτύου.

Η ψηφιακή πλατφόρμα για την πληρωμή των τελών αναμένεται να ανοίξει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, δίνοντας έτσι αρκετό χρόνο στους ιδιοκτήτες οχημάτων να διεκπεραιώσουν την πληρωμή τους.

Τι ισχύει σήμερα για τα τέλη κυκλοφορίας

Περίπου 120.000 αυτοκίνητα τίθενται σε ακινησία κάθε χρόνο και οι ιδιοκτήτες τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προχωρούν σε άρση πληρώνοντας τέλη με τον μήνα.

Σήμερα τα τέλη κυκλοφορίας έχουν αρκετές ταχύτητες ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων ή τον κυβισμό του οχήματος (για παλαιά αυτοκίνητα), ενώ προβλέπεται απαλλαγή για ηλεκτρικά οχήματα και υβριδικά που εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους.

Η διαδικασία θέσης οχημάτων σε ακινησία γίνεται ψηφιακά μέσα από τον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο των φορολογουμένων μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης gov.gr και ειδικότερα στην πλατφόρμα myCAR με τους κωδικούς Taxisnet.

Σημειώνεται πως σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης οχήματος καθυστερήσει να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, έστω και για ένα λεπτό, θα καταβάλει ως πρόστιμο το διπλάσιο ποσό.

Όσοι εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικές ποινές, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος και, σε περίπτωση συνιδιοκτητών, στον συνιδιοκτήτη που αρχικά υπέβαλε το αίτημα θέσης του οχήματος σε ακινησία. Σε περίπτωση υποτροπής, το διοικητικό πρόστιμο τριπλασιάζεται και, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, αφαιρείται για 3 έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Η υποτροπή συνίσταται στην εκ νέου διάπραξη της παράβασης από τον ίδιο ιδιοκτήτη ή κάτοχο, εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής του διοικητικού προστίμου, για το ίδιο όχημα.

Τι θα ισχύσει για το 2025

Για το 2025, τα τέλη κυκλοφορίας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό τα ίδια, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε οχήματος.

Οχήματα με ημερομηνία ταξινόμησης έως 31/12/2020:

Τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό του κινητήρα, με κλίμακες από 22 έως 1.380 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του κινητήρα.

Οχήματα που ταξινομήθηκαν από 1/1/2021 και μετά:

Τα τέλη υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2 του οχήματος. Όσο χαμηλότερες οι εκπομπές, τόσο χαμηλότερα τα τέλη. Για παράδειγμα, για εκπομπές έως 120 g/km τα τέλη μπορεί να είναι μηδενικά, ενώ για οχήματα με μεγαλύτερες εκπομπές CO2, το ποσό αυξάνεται.

Καταργούνται οι δωρεάν παρατάσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά καταργούνται οι δωρεάν παρατάσεις και σε περίπτωση καθυστέρησης, θα υπάρξουν προσαυξήσεις ανάλογα με τον χρόνο πληρωμής.

Η επιβάρυνση θα ξεκινάει από το 25% επιπλέον του ποσού των Τελών, εφόσον τα τέλη πληρωθούν μέσα στον Ιανουάριο του 2025 και θα ανεβαίνει στο 50% για πληρωμή τους μέσα στον Φεβρουάριο και στο 100% από τον Μάρτιο και μετά.

Keywords
Αναζητήσεις
teli-kykloforias-oles-oi-allages-pou-dromologountai-gia-to-2025.htm
Τυχαία Θέματα