Τέλη κυκλοφορίας: Ποιες αλλαγές δρομολογούνται από το 2025

08:31 19/9/2024 - Πηγή: Emea.gr

Από το 2025 έρχονται ριζικές αλλαγές αλλά και ανατροπές στο σύστημα των τελών κυκλοφορίας που θα αφορούν τόσο το ύψος των τελών όσο και τα πρόστιμα.

Τι ισχύει σήμερα για τα τέλη κυκλοφορίας

Περίπου 120.000 αυτοκίνητα τίθενται σε ακινησία κάθε χρόνο και οι ιδιοκτήτες τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προχωρούν σε άρση πληρώνοντας τέλη

με τον μήνα.

Σήμερα τα τέλη κυκλοφορίας έχουν αρκετές ταχύτητες ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων ή τον κυβισμό του οχήματος (για παλαιά αυτοκίνητα), ενώ προβλέπεται απαλλαγή για ηλεκτρικά οχήματα και υβριδικά που εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους.

Η διαδικασία θέσης οχημάτων σε ακινησία γίνεται ψηφιακά μέσα από τον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο των φορολογουμένων μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης gov.gr και ειδικότερα στην πλατφόρμα myCAR με τους κωδικούς Taxisnet.

Σημειώνεται πως σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης οχήματος καθυστερήσει να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, έστω και για ένα λεπτό, θα καταβάλει ως πρόστιμο το διπλάσιο ποσό.

Όσοι εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικές ποινές, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος και, σε περίπτωση συνιδιοκτητών, στον συνιδιοκτήτη που αρχικά υπέβαλε το αίτημα θέσης του οχήματος σε ακινησία. Σε περίπτωση υποτροπής, το διοικητικό πρόστιμο τριπλασιάζεται και, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, αφαιρείται για 3 έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Η υποτροπή συνίσταται στην εκ νέου διάπραξη της παράβασης από τον ίδιο ιδιοκτήτη ή κάτοχο, εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής του διοικητικού προστίμου, για το ίδιο όχημα.

Τι θα αλλάξει

Στο «πακέτο» των αλλαγών εξετάζεται οι νέοι συντελεστές για τον υπολογισμό των τελών ταξινόμησης των επιβατικών αυτοκινήτων κυμαίνονται από 4% ως 32%, ανάλογα με την φορολογητέα αξία τους και καταργείται το κριτήριο του κυλινδρισμού του κινητήρα.

Οι συντελεστές διαφοροποιούνται περαιτέρω ανάλογα με την εκπεμπόμενη μάζα διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων περιλαμβάνεται, μέχρι στιγμής, και η κατάργηση του φόρου πολυτελείας κατά την αγορά αυτοκινήτων εργοστασιακής αξίας άνω των 20.000 ευρώ, αλλά παράλληλα αναμένεται να καταργηθεί και η ολική απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης για τα υβριδικά η οποία περιορίζεται στο 50%, καθώς και η απαλλαγή από τα μισά τέλη ταξινόμησης για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα.

Τι θα συμβεί με τα ανασφάλιστα οχήματα

Για τα ανασφάλιστα οχήματα από τις αρχές Οκτωβρίου αναμένονται οι πρώτες κινήσεις της ΑΑΔΕ σε ιδιοκτήτες οχημάτων που τα έχουν ανασφάλιστα, οι οποίοι θα καλούνται και να τα ασφαλίσουν αλλά και να πληρώσουν υψηλό πρόστιμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελεγκτές θα μπορούν να κάνουν διασταυρώσεις και ελέγχων μέσω ενός νέου ειδικού προγράμματος που θα είναι «φορτωμένο» και στα Tablet που θα έχουν για να μπορούν να «σκανάρουν» τις πινακίδες των Ι.Χ και να διαπιστώσουν αν οι οδηγοί είναι ασφαλισμένοι και αν έχουν πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας.

Οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι θα διενεργούνται μια φορά ανά ημερολογιακό εξάμηνο και οι παραβάτες θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα από 250 έως και 1.000 ευρώ αν το όχημα εντοπίζεται ανασφάλιστο.

Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Keywords
Αναζητήσεις
teli-kykloforias-poies-allages-dromologountai-apo-to-2025.htm
Τυχαία Θέματα