Τι κάνει η Κίνα για να σώσει την οικονομία της που χάνει σιγά σιγά την παντοδυναμία της;

00:15 10/1/2025 - Πηγή: Emea.gr

Μπορεί η οικονομία της Κίνας να είναι μία από τις δυνατότερες και πιο επιδραστικές παγκοσμίως η αλήθεια όμως ότι τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις.  Από την πανδημία της COVID-19 και μετά, η ανάπτυξή της έχει επιβραδυνθεί και η οικονομία της ενώ υπήρξε πρωταγωνίστρια στην παγκόσμια ανάπτυξη κινείται πια σε χαμηλότερους ρυθμούς. Το 2023, η Κίνα προέβλεπε ανάπτυξη γύρω στο 5%–6%, αλλά η πραγματική της ανάπτυξη μπορεί να είναι χαμηλότερη από αυτή την πρόβλεψη.

Η αυξημένη αβεβαιότητα για το μέλλον, οι περιορισμοί στην αγορά ακινήτων και η μείωση του

εισοδήματος των νοικοκυριών έχουν επηρεάσει την κατανάλωση.

Επίσης, ο πληθυσμός της Κίνας γερνάει γρήγορα και οι πολιτικές περιορισμού των γεννήσεων έχουν οδηγήσει σε μείωση της εργατικής δύναμης. Η κυβέρνηση προωθεί τώρα να αντιστρέψει το κλίμα και να δώσει κίνητρα για γεννήσεις, καθώς και να υποστηρίξει τις οικογένειες με επιδοτήσεις για γονείς και παιδιά που αφορούν και την υγειονομική περίθαλψη.

Στο πλαίσιο αυτό, την προηγούμενη Τετάρτη, η Κίνα πρόσθεσε οικιακές συσκευές, όπως φούρνους μικροκυμάτων, συσκευές καθαρισμού νερού, πλυντήρια πιάτων και κουζίνες ρυζιού, σε ένα πρόγραμμα επιδότησης που έχει σχεδιαστεί για να τονώσει τη ζήτηση και την κινητικότητα στην αγορά.

Το πρόγραμμα, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο, περιλάμβανε ήδη μεγαλύτερες συσκευές όπως ψυγεία, πλυντήρια ρούχων, τηλεοράσεις και κλιματιστικά, επιδοτώντας τα ως και 20% της τιμής μιας νέας συσκευής.

Η κινεζική κυβέρνηση που έχει διαθέσει 81 δισ. γιουάν (11 δισ. δολάρια) για το πρόγραμμα εμπορικών συναλλαγών, ανακοίνωσε ότι τελικά απέφερε θετικά αποτελέσματα.

Ο Li Gang, αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το πρόγραμμα επιδοτήσεων έφερε αλλαγές ακόμη και στις πωλήσεις αυτοκινήτων. Από αυτά στο ταμείο μπήκαν 920 δισ. γιουάν, ενώ από τις πωλήσεις οικιακών συσκευών γέμισε με άλλα 240 δισεκατομμυρίων γιουάν πέρυσι.

Real Estate

Η αγορά ακινήτων είναι ένας άλλος κλάδος που έχει σημειώσει σοβαρή πτώση και αποτελεί έναν από τους παράγοντες που έχουν συμπαρασύρει την πτωτική οικονομική τάση. Πολλοί κατασκευαστικοί όμιλοι, όπως η Evergrande, βρίσκονται σε κρίση λόγω της χαμηλής ζήτησης αγοράς σπιτιών, γεγονός που έχει προκαλέσει προβλήματα και στον τραπεζικό τομέα που παρουσιάζει ενδείξεις αδυναμίας λόγω της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής που έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια.

Δεδομένου ότι ο τομέας των ακινήτων είναι πολύ βασικός για την κινεζική οικονομία, η Κίνα έχει λάβει μέτρα για την υποστήριξη της αγοράς ακινήτων, όπως η μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, η χαλάρωση των περιορισμών για την αγορά ακινήτων και η παροχή στήριξης σε κατασκευαστές που αντιμετωπίζουν χρηματοοικονομικές δυσκολίες.

Συνεχίζει ακόμη να επενδύει σε μεγάλα έργα υποδομής, όπως σιδηροδρομικά δίκτυα, δρόμους, αεροδρόμια και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι επενδύσεις αυτές ενισχύουν τη συνολική ζήτηση και δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) έχει λάβει μέτρα για να διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, μειώνοντας τα επιτόκια και παρέχοντας ρευστότητα στις τράπεζες, ώστε να ενισχυθεί η πιστωτική ροή στην οικονομία.

Επίσης, η Κίνα βρίσκεται σε αντιπαράθεση με αρκετές μεγάλες δυνάμεις, κυρίως τις ΗΠΑ, λόγω εμπορικών, τεχνολογικών και γεωπολιτικών διαφορών. Οι εμπορικοί «πόλεμοι» και οι περιορισμοί στην τεχνολογία έχουν πλήξει την οικονομία, αν και η Κίνα προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις εξαγωγές της και να μειώσει την εξάρτησή της από δυτικές αγορές και τεχνολογίες.

Τι κάνει η Κίνα για να τονώσει την αγορά της;

Η Κίνα εφαρμόζει πολιτικές στήριξης για να ενισχύσει την ανάπτυξη, όπως η μείωση των επιτοκίων και τα κίνητρα για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και της κατανάλωσης. Παράλληλα, αναπτύσσονται μεταρρυθμίσεις στον τομέα της τεχνολογίας και των ενεργειακών υποδομών, όπως η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Κίνα επικεντρώνεται στη μετάβαση από μια οικονομία βασισμένη στην κατασκευή και την εξαγωγή σε μια πιο εξειδικευμένη, υπηρεσιακή οικονομία με μεγαλύτερη έμφαση στην καινοτομία, τις τεχνολογίες αιχμής και την εσωτερική κατανάλωση.

Συνολικά, η κινεζική οικονομία είναι σε φάση αναδιάρθρωσης, και οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια θα κρίνουν την πορεία της. Παρά τις προκλήσεις, η Κίνα παραμένει μια σημαντική παγκόσμια οικονομική δύναμη και είναι σε θέση να ανακάμψει, αν και πιθανότατα με πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με το παρελθόν.

Keywords
Αναζητήσεις
ti-kanei-i-kina-gia-na-sosei-tin-oikonomia-tis-pou-chanei-siga-siga-tin-pantodynamia-tis.htm
Τυχαία Θέματα