Το ρίσκο του Μεσανατολικού φαίνεται ότι μειώνεται περαιτέρω για την ώρα

Η μείωση του ρίσκου στη Μέση Ανατολή είναι η βασική αιτία για την προσγείωση της τιμής του αργού πετρελαίου. Αλλά το ρίσκο αυτό έχει και παράμετρο στις μετοχές, γεγονός που ενδεχομένως αξιολογούν και οι Έλληνες επενδυτές οι οποίοι αποφάσισαν χθες να αντιδράσουν και απέτρεψαν περαιτέρω διολίσθηση προς τις 1.400 μονάδες. Υπάρχουν τώρα και νέα στοιχεία που δείχνουν περαιτέρω μείωση του ρίσκου για τον επόμενο μήνα τουλάχιστον, όπως θα δούμε παρακάτω.

Στο

μεταξύ η τιμή του πετρελαίου brent τσακίστηκε μέχρι τα 73,4 δολάρια το βαρέλι, πριν βγάλει ένα τεχνικό rebound στα 74,4 δολάρια. Όμως με τιμές κάτω από 75 δολάρια το βαρέλι είμαστε καλά καταρχήν. Οι τιμές χωρίς την πιθανότητα πολεμικών επιχειρήσεων σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις δεν έχουν πολλές πιθανότητες να κρατηθούν πάνω από τα 70 δολάρια και αυτή είναι η ουσία.

Δεν είναι μόνον ο OPEC. Έχει προηγηθεί και η IEA που έχει κάνει περισσότερο πτωτικές εκτιμήσεις για τη ζήτηση πριν ο OPEC για τρίτο διαδοχικό μήνα κατεβάσει τον πήχη. Η Κίνα δεν είναι έτοιμη ακόμα και τα στοιχεία δε δείχνουν ανάπτυξη εκεί. Επίσης δεν είναι γνωστά τα μεγέθη του πακέτου στήριξης για να προκύψει μία εκτίμηση. 

Συνεπώς οι τιμές στο αργό χωρίς το ρίσκο δεν είναι προορισμένες να ανεβούν, με προφανή οφέλη για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια που μπορούν να συνεχίσουν να μειώνονται. Η ταχύτητα των μειώσεων στα επιτόκια, παίζει σημαντικό ρόλο για την ήπια προσγείωση των οικονομιών και την επαναφορά σε ανάπτυξη.

Τα νέα στοιχεία για τη μείωση του ρίσκου έχουν να κάνουν με τον έλεγχο των ΗΠΑ για πρώτη φορά εδώ κι ένα χρόνο, στην επιθετικότητα που έχει επιδείξει η κυβέρνηση Νετανιάχου του Ισραήλ.

Ρεπορτάζ από ισραηλινά μέσα που δημοσίευσε η ΕΡΤ αποκαλύπτει ότι πολλές ξένες χώρες έχουν σταματήσει ανεπίσημα να προμηθεύουν το Ισραήλ με πρώτες ύλες που του επιτρέπουν να κατασκευάζει όπλα, από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ το Ισραήλ εκφράζει την ανησυχία του για την πιθανότητα έλλειψης «των απλούστερων τύπων πυρομαχικών».

Επίσης ο ισραηλινός στρατός αντιμετωπίζει έλλειψη οβίδων 120 χιλιοστών για άρματα μάχης σε σημείο που ορισμένα άρματα μάχης που σταθμεύουν στη Γάζα βρίσκονται τώρα σε μερική επιφυλακή και φέρουν μικρότερη ποσότητα οβίδων, σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρουν οι New York Times.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο στρατός αντιμετωπίζει επίσης έλλειψη ανταλλακτικών για άρματα μάχης D9, μπουλντόζες, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άλλα ελαφρά πυρομαχικά εδάφους.

Ισραηλινά μέσα που επικαλούνται πηγές του στρατού αναφέρουν ότι οι κύριοι προμηθευτές πρώτων υλών από τις οποίες κατασκευάζονται οι βόμβες έχουν σταματήσει να πωλούν στο Ισραήλ από το ξέσπασμα του πολέμου. Αναφέρονται πλήθος περιστατικών.

Καθώς όμως ο βασικός και κύριος προμηθευτής του Ισραήλ σε όπλα είναι οι ΗΠΑ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, έγραψαν την Κυριακή επιστολή με αποδέκτη την ισραηλινή κυβέρνηση για να εκφράσουν την ανησυχία τους για τον όγκο της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας, όπως επιβεβαίωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κοινή επιστολή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας με ημερομηνία 13 Οκτωβρίου απευθυνόταν στον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ και στον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί από τις χώρες που λαμβάνουν αμερικανικά όπλα να «διευκολύνουν και να μην αρνούνται αυθαίρετα, να περιορίζουν ή να εμποδίζουν με άλλο τρόπο» την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται ή υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Οι δύο υπουργοί ζήτησαν από το Ισραήλ να επιτρέψει να περνούν τουλάχιστον 350 φορτηγά με βοήθεια στη Γάζα καθημερινά καθώς και να ενισχύσει την ασφάλεια στους χώρους παροχής βοήθειας και την κίνηση των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταξύ άλλων.

Σε αυτά ας προστεθεί ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να απαντήσει το Ισραήλ με χτύπημα σε πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο και οι αγορές έχουν πάρει το μήνυμα ότι το ρίσκο έχει για την ώρα μειωθεί.

Keywords
Αναζητήσεις
to-risko-tou-mesanatolikou-fainetai-oti-meionetai-peraitero-gia-tin-ora.htm
Τυχαία Θέματα