Kουφοί, τυφλοί ή νεκροί;

Τα ζεύγη των διδύμων αδελφών πάντα επιφυλάσσουν κάποια έκπληξη στον περίγυρό τους όχι από έμφυτη διάθεση να καταπλήξουν, αλλά απλώς από ιδιομορφία η οποία αγγίζει το μη περαιτέρω. Εφόσον η βούληση των αδελφών δεν παίζει κανένα ρόλο, όπως και της μητέρας άλλωστε, γιατροί και συγγενείς αναμένουν το θαύμα που ενίοτε δεν παύει να θυμίζει αποδεχτό τερατούργημα. Προφανώς η ομοιότητα δεν κακοκαρδίζει κανέναν. Ας μοιάζουν τα παιδιά, αδέλφια είναι, άρα βρίσκονται εύκολα! Το προβλήματα αρχίζουν με διαφορετικό τρόπο.

Ο δίδυμος αδελφός, όταν έχει βγει με αντίγραφο, πέρα από το γεγονός ότι κοιτάζοντας

τον αδελφό του ουσιαστικά κοιτάζεται στον καθρέφτη, αρχίζει να αναπτύσσει ειδική επιθετικότητα έναντι του αδελφού. Αν ο ένας παρίσταται, τότε ο άλλος περισσεύει. Αν ο ένας συνάπτει φιλίες, ο άλλος στρέφει την κεφαλή αλλού. Αν ο ένας είναι ευφυής, ο άλλος κάνει το πάν είτε για να φανεί ανώτερος, είτε για να παγιδεύσει το ενδιαφέρον της παρέας. Για παράδειγμα, αν σε μια συντροφιά παρίστανται αμφότεροι οι αδελφοί, οσάκις ο ένας αδελφός μιλάει και ο άλλος ακούει τα λεγόμενα, κυριαρχεί ένα μούδιασμα, μια παρά φύσιν σύμπτωση που παγιδεύει τα αδέλφια και αντί για διάλογο κυριαρχεί ένας διττός μονόλογος με στίξη μνησικακίας.

Ασφαλώς υπάρχει και η αντίθετη περίπτωση. Μιλάμε για διδύμους που, πέρα από την φυσική ομοιότητα, θυμίζουν λίγο σιαμαίους αδελφούς. Παρότι δεν έχουν σιαμαία σύμφυση, ο ένας μιλάει και ο άλλος παρα-μιλάει, ο ένας στρέφεται προς το είδωλό του που παραδόξως είναι ο ίδιος ο αδελφός του. Την αφορμή για όλες αυτές τις παρατηρήσεις την προσέφερε η περίπτωση δύο διδύμων αδελφών που δεν τους έδενε μόνο η εκπληκτική ομοιότητα, αλλά και μια αναπηρία: παρότι αρτιμελή τα δύο δίδυμα αδέλφια έπασχαν από κώφωση. Με άλλα λόγια τα αυτιά τους δεν ερμήνευαν κανέναν ήχο, ζούσαν μέσα σε απόλυτη αηχία που αν μη τι άλλο τους απομόνωνε από τον περίγυρο.

Εντούτοις, τα δύο αδέλφια αντί να απελπιστούν εξαιτίας της κωφώσεως έκαναν το πάν ώστε ο ἀηχος κόσμος τους να ξεκλειδώνει κατά το δυνατόν με τη βοήθεια των ματιών. Η ακοή βέβαια ουδεμία σχέση έχει με την όραση, αλλά όταν βλέπεις κάποιον να μιλάει, επινοείς πολλές ερμηνευτικές δικλείδες. Η κίνηση των χειλιών όπως ξέρουμε διαβάζεται (όπως κάνουν οι Αμερικανοί πράκτορες), η έκφραση του προσώπου αποτελεί κι αυτή ένα μήνυμα που κατά κάποιο τρόπο ερμηνεύεται, άρα η κουφαμάρα απομονώνεται κατά το δυνατόν.

Έλα όμως που η σχέση των δύο διδύμων επιβαρύνθηκε δραματικά όταν πληροφορήθηκαν από τους γιατρούς ότι εκτός από κουφοί θα ήταν πλέον και τυφλοί. Δεν επρόκειτο βέβαια για δίλημμα, παρά για δοκιμασία της μοίρας τους στην οποία όφειλαν να αντιταχθούν ή να παραδοθούν. Δύο νέα παιδιά που θα είναι θεότυφλα και θεόκουφα τι τύχη μπορεί να έχουν; Ενώ την κώφωσή τους την ανέχονταν αναπτύσσοντας λογής λογής αμυντικούς μηχανισμούς, η έλευση της τύφλωσης σάρωσε κυριολεκτικά όλες τους τις αντιστάσεις. Η τελική απόφαση ήταν μοιραία: αυτοκτονία.

Προφανώς υπάρχουν χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η συνδρομή του γιατρού αναφορικά με ασθενείς που προτιμούν τον θάνατο από τη μισερή ζωή τους είναι νόμιμη και θεάρεστη.

Keywords
Τυχαία Θέματα