ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΚΛΕΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

Μπορεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση να είναι, όπως όλα δείχνουν, σε καλό δρόμο, μετά από καιρό, αλλά δεν λείπουν οι «χαραμάδες» που πρέπει να κλείσουν για να διασφαλιστεί η διαδικασία. 

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

«Ναι μεν αλλά» φαίνεται πως είναι η φράση που χαρακτηρίζει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Αν και το τελευταίο διάστημα, το σύστημα είναι για πρώτη φορά σε καλό δρόμο δεν λείπουν τα κενά που πρέπει να καλυφθούν για να αποδώσει τα μέγιστα.

Όλοι παραδέχονται ότι ένα «καλορυθμισμένο» σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη συγκράτηση των δαπανών και ο φορέας διαχείρισης του συστήματος, η ΗΔΙΚΑ, παλεύει μέσα στις αντίξοες συνθήκες των ημερών να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τα προβλήματα.

Ήδη το σύστημα καλύπτει το 80% των συνταγών, εντάσσοντας το 95% των φαρμακοποιών (10.764) και το 80% των γιατρών (37.566).

Όπως παραδέχθηκε πρόσφατα και σε οικονομικό συνέδριο για την Υγεία και το Φάρμακο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Β. Σφυρόερας, απαραίτητη κρίνεται η εξεύρεση χρημάτων για την αγορά εξοπλισμού αλλά και πρόσληψη προσωπικού, καθώς και για την αγορά αδειών λογισμικού.

Οι προσπάθειες της ΗΔΙΚΑ αναγνωρίστηκαν ωστόσο και από φορείς, όπως οι φαρμακοποιοί οι οποίοι όμως επισημαίνουν και σημαντικά κενά και έλλειψη ασφαλιστικών δικλίδων. Για παράδειγμα, η αδυναμία του συστήματος να επισημαίνει αρνητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων που συνταγογραφούνται, ενώ επιτρέπει σε γιατρούς οποιασδήποτε ειδικότητας να συνταγογραφεί οποιοδήποτε φάρμακο.

Keywords
Τυχαία Θέματα