Εκτραχηλισμός με σοβαρά συμπαρομαρτούντα

Προχθές ο Φύσσας, χθες οι παρ’ ολίγον τέσσερις Νεοταξίτες που δέχθηκαν δολοφονική επίθεση καταμεσής του δρόμου, έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, όπου οι δύο υπέκυψαν, ο τρίτος χαροπαλεύει και μάλλον θα σωθεί και ο τέταρτος χαίρει άκρας υγείας. Τι άλλο αναμένεται; Το περίεργο είναι ότι η πρώτη εντύπωση της επίθεσης κατά της Χρυσής Αυγής γεννούσε υποψίες στον κοινό πολίτη ότι η ίδια η οργάνωση

αυτοπυροβολήθηκε για να έρθει στα ίσια με τον φόνο του Φύσσα. Ωστόσο οι πιο πεπειραμένοι κατέληξαν μάλλον στην άποψη ότι πίσω από τις δολοφονίες βρίσκονται οι γνωστές-άγνωστες οργανώσεις που συνεχίζουν το έργο το οποίο εγκαινίασε εδώ και τριάντα χρόνια η 17η Νοέμβρη. Προφανώς δεν έχουμε να κάνουμε με εκδίκηση ή με άλλο σχέδιο περιορισμένης ευθύνης – ο σκοπός είναι η διασάλευση της τάξεως και τα μέσα όσο γίνεται πιο τρομοκρατικά χωρίς καμιά αμφιβολία. Ο Κουβέλης εξέφρασε την άποψη οτι «η δημοκρατία και η νομιμότητα θα αντιταχθούν σε παρόμοια φαινόμενα, που θέλουν να επιβάλουν τον φαύλο κύκλο της βίας και του αίματος». Ο Καμμένος δήλωσε ότι κάποιοι ετοιμάζονται να οδηγήσουν τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο», ενώ το ΚΚΕ μίλησε για «άρωμα προβοκάτσιας» που τσουβαλιάζει την πάλη του λαϊκού κινήματος με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

Κοιταγμένη από άλλη σκοπιά, η σημερινή κατάσταση της χώρας το μόνο που ανέχεται είναι πλέον η εκτίμηση της μικρής ή μεγάλης λιτότητας στις ερωτήσεις της οποίας απαντά ο οικονομολόγος Κένεθ Ρογκόφ. Όταν ερωτάται για την προσέγγιση της Γερμανίας και της ΕΕ στην κρίση χρέους της Ελλάδας αποκρίνεται: Η λιτότητα δεν αποδίδει. Το σχέδιο ήταν η Ελλάδα και οι άλλες χώρες να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να σφίξουν το ζωνάρι, και θεωρούσαν ότι τελικά θα εδημιουργείτο μια αναπτυξιακή δυναμική που θα οδηγούσε σε ανάκαμψη. Προφανώς εάν έχεις υψηλό δανεισμό και σταματήσουν να σε δανείζουν, αντιμετωπίζεις σοβαρό πρόβλημα, αλλά η λύση δεν είναι η αυστηρή λιτότητα.

Αναφερόμενος στις πτωχεύσεις Βρετανίας και Γαλλίας κατά τον μεσοπόλεμο, το «κούρεμα» ήταν μεταξύ 20% και 25%. Στην περίπτωση της σημερινής Ισπανίας το χρέος θα μειωνόταν από 90% στο 75%. Όσο για την Ελλάδα η κατάσταση είναι διαφορετική, κατά συνέπεια απαιτεί σαφώς μεγαλύτερο «κούρεμα». Η ανταγωνιστικότητα της χώρας πρέπει να ανακτηθεί, αλλά αν δεν επέλθει μια απομείωση του χρέους τίποτα δεν θα αποδώσει. Ο Ρογκόφ βέβαια κρίνει εκτιμώντας την κατάσταση έξωθεν, ωστόσο η βασική ρήτρα των εκτιμήσεων του είναι ότι η λιτότητα δεν αποδίδει.

Keywords
Αναζητήσεις
sybaromartounta
Τυχαία Θέματα