Ενίσχυση και διεργασίες στα αγροτικά μπλόκα

20:32 5/2/2014 - Πηγή: Matrix24

Νίκαια Λάρισας

Στο μπλόκο της Νίκαιας τα τρακτέρ είναι ήδη εκατοντάδες και αναμένεται την Πέμπτη να αυξηθούν σημαντικά καθώς στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι αγρότες που άλλα χρόνια συγκεντρώνονταν σε Τέμπη και Γυρτώνη.

Το μεσημέρι της Πέμπτης έχουν οριστεί προσυγκεντρώσεις αγροτικών μηχανημάτων- πολλά από τα οποία έχουν ήδη βγει σε διάφορα χωριά του νομού αναμένοντας τις εξελίξεις- σε τρία σημεία περιμετρικά της Λάρισας, τα οποία εν συνεχεία θα οδεύσουν στον κόμβο Νίκαιας.

Εξάλλου, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας αποφάσισαν να αναπτύξουν πρωτοβουλία για την

συγκέντρωση τροφίμων για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλλονιάς.

Την Πέμπτη, είναι στις προθέσεις τους να ανοίξουν τις μπάρες στα διόδια Μοσχοχωρίου με αφορμή και τις νέες αυξήσεις στο αντίτιμο διέλευσης.

Την Παρασκευή θα επισκεφθεί το μπλόκο της Νίκαιας ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Για το Σάββατο οι αγρότες του κόμβου της Νίκαιας έχουν καλέσει σε πανελλαδική συνάντηση αντιπροσωπείες των άλλων μπλόκων για καλύτερο συντονισμό του αγώνα ενώ έχουν ζητήσει να συναντηθούν τόσο με τον υπουργό Οικονομικών όσο και με τους αρχηγούς των κομμάτων. Την Κυριακή το μεσημέρι καλούν σε συλλαλητήριο στο χώρο του μπλόκου.

Κομοτηνή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή πραγματοποίησαν την Τετάρτη εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι από ολόκληρη την περιφέρεια.

Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πορεία στη ΔΟΥ Κομοτηνής, όπου και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Οι αγρότες ανανέωσαν το «ραντεβού» τους για την επόμενη Τετάρτη και πάλι στην Κομοτηνή, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για πιο δυναμικές ενέργειες.

Αμαλιάδα

Νέες κινητοποιήσεις, στην ΔΟΥ Αμαλιάδος, προανήγγειλαν οι αγρότες της Ηλείας, μετά το τέλος της συγκέντρωσης τους στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στον κόμβο της Μαραθιάς. Οι αγρότες απέκλεισαν για περίπου μισή ώρα την εθνική οδό, χωρίς όμως να δημιουργηθούν απρόοπτα.

Σέρρες

Την Παρασκευή το απόγευμα πρόκειται να αποφασίσουν για τη μορφή των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες στις Σέρρες.

Ημαθία

Δεν προχώρησαν σε κλείσιμο της Εγνατίας οδού στον κόμβο της Κουλούρας οι αγρότες της Ημαθίας. Ωστόσο, εάν μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι, δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στα θέματα που τους απασχολούν, «κανείς δεν εγγυάται για το τι μέλλει γενέσθαι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών, Κώστας Λιολιόπουλος.

Στην Κουλούρα βρίσκονται αγρότες από τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια, ενώ παραμένουν τα μπλόκα στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου και άλλα δύο στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυροβουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και- μεταξύ άλλων – ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5000 ευρώ για κάθε παιδί, «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ. Ζητούν, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα