Έτοιμος για τη μεγάλη μάχη ο Τσίπρας

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από τους παριστάμενους καθηγητές και φοιτητές του διάσημου πανεπιστημίου, ενώ εμφανίστηκε έτοιμος για «μάχη» με τους πιστωτές εντός Ευρωζώνης. «Αν γίνουμε η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας, θα απορρίψουμε το Μνημόνιο της λιτότητας. Είναι δικαίωμά μας, γιατί είναι και δικαίωμά μας

να ζήσουμε με αξιοπρέπεια», τόνισε, παρομοιάζοντας την κατάσταση εντός Ευρωζώνης με την κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. «Όπως συνέβη και στον Ψυχρό Πόλεμο, όλοι γνωρίζουν ότι μια κίνηση θα σημάνει καταστροφή για όλους. Αν κάποιος στην Ε.Ε. κάνει το βήμα, θα χάσει», επισήμανε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας: «είμαστε έτοιμοι για τη μεγάλη μάχη. Τώρα, αυτό που συμβαίνει είναι Ψυχρός Πόλεμος. Αν κάποιος πατήσει το κουμπί, θα υπάρξει έκρηξη».

Εθνικοποίηση τραπεζών

Ερωτηθείς για τα συνδικάτα στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι «υπάρχει πρόβλημα αντιπροσώπευσης», ενώ μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις, τόνισε: «τα πράγματα στην Ελλάδα αλλάζουν γρήγορα. Από κόμμα του 4%, τώρα είμαστε κοντά στο 40%». Ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και, απαντώντας, δεσμεύθηκε ότι θα εθνικοποιηθούν οι τράπεζες. «Ασφαλώς θα τις εθνικοποιήσουμε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Ίσως πρέπει να δημιουργήσουμε νέες τράπεζες, αλλά όχι αυτές. Ξέρετε, στην Ελλάδα δεν έχουμε τράπεζες, αλλά ζόμπις», είπε χαρακτηριστικά. Τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και υποστήριξε ότι αν έφευγε από το ευρώ το οποιοδήποτε μέλος, τότε η ζώνη του κοινού νομίσματος θα διαλυόταν. «Το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος παραμονής της. Δεν πιστεύουμε στο grexit», τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε πως «το γεγονός ότι είμαστε στο ευρώ είναι πλεονέκτημα για την Ελλάδα». Επίσης, εξέφρασε την άποψη πως «αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, η επόμενη χώρα που θα φύγει θα είναι η Γερμανία». «Το σενάριο της ελληνικής εξόδου είναι απλώς εκβιασμός για την επιβολή των βάρβαρων μέτρων», κατέληξε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Συναγερμός για τη Χρυσή Αυγή

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε ξεχωριστά στην άνοδο της Χρυσής Αυγής και μάλιστα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. «Είμαστε υποχρεωμένο να καθόμαστε στη Βουλή απέναντι από μία ομάδα νεοναζί», είπε, ενώ εμφανίστηκε ενωτικός προς όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της Χρυσής Αυγής. «Έχουμε κοινό συμφέρον να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία από το φασισμό», είπε, προσθέτοντας ότι «έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε κατά της ύφεσης, που φέρνει τις δυνάμεις του μίσους στο προσκήνιο».

Τοποθετήσεις στελεχών

Στο διάσημο πανεπιστήμιο μίλησαν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συνοδεύουν τον Αλέξη Τσίπρα στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ. «Κάθετοι εναντίον της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ» εμφανίστηκαν η «σκιώδης υπουργός» Εξωτερικών, Ρένα Δούρου, αλλά και ο οικονομολόγος, Γιάννης Μηλιός, ο οποίος, πάντως, πρόσθεσε ότι «όταν μιλάμε πια για ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, ακούγεται σαν αστείο και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε». «Ο τρόπος που στήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε για να μην μπορούν τα κράτη-μέλη να έχουν δική τους δημοσιονομική πολιτική», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και «σκιώδης υπουργός» Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα