Η Tρόικα «ζορίζει» τη ΔΗΜΑΡ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να στείλει μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι οι πολιτικές αντοχές της ΔΗΜΑΡ εξαντλούνται και δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα. Αυτό, εξάλλου, ζητούσε μετ’ επιτάσεως χθες από τον Αντώνη Σαμαρά ο Φώτης Κουβέλης,

σε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν οι δύο αρχηγοί. Η ανησυχία στη ΔΗΜΑΡ εντάθηκε όταν έγινε γνωστή η αναβολή της συνάντησης Σαμαρά-τρόικας, η οποία είχε προγραμματιστεί για χθες το απόγευμα. Ωστόσο, όπως πληροφορήθηκε από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, τα ανοιχτά θέματα και τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης δεν έχουν μπει σε τροχιά λύσης, κατά συνέπεια, κρίθηκε αναγκαία η αναβολή της συνάντησης για σήμερα.

Πολιτική διαπραγμάτευση

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, πάντως, ήδη πιέζει τον Αντώνη Σαμαρά να ανεβάσει στο ανώτατο επίπεδο τη διαπραγμάτευση, θέτοντας τις πραγματικές ανάγκες της κυβέρνησης αλλά και της κοινωνίας στους Ευρωπαίους ηγέτες. Με δεδομένο ότι αύριο ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής, ο Φώτης Κουβέλης αξιώνει από τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους να διευκολύνουν την κυβέρνηση και να μη ζητήσουν νέα μέτρα.

«Εταίροι, εκτός από πιστωτές»

Το περιεχόμενο των χθεσινών παρεμβάσεων του κ. Κουβέλη προς τον Αντώνη Σαμαρά συμπυκνώθηκε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΗΜΑΡ, αμέσως μετά την αναβολή της συνάντησης του πρωθυπουργού με την τρόικα. «Η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια αντοχής της», σημειώνεται σ’ αυτή την ανακοίνωση, με την οποία η ΔΗΜΑΡ ζητεί από τους δανειστές να δώσουν στην ελληνική οικονομία «ανάσες και μέτρα που θα αντιμετωπίσουν την ύφεση». «Η τρόικα και οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να καταλάβουν ότι χρειάζεται ευελιξία, συμπληρώσεις και τροποποιήσεις που θα κάνουν δυνατή την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής», επισήμανε η Αγίου Κωνσταντίνου, ζητώντας τα εξής μέτρα:

-Μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση

-Αύξηση του αριθμού των δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

-Ουσιαστική ελάφρυνση των νοικοκυριών για την εξόφληση δανείων,

-Υποστήριξη των ανέργων και ειδικά των νοικοκυριών που δεν έχουν κανένα ενήλικα εργαζόμενο.

-Διαμόρφωση πλαισίου κοινωνικής προστασίας.

Παράλληλα, η ΔΗΜΑΡ υπονοεί και την ανάγκη παρέμβασης του Αντώνη Σαμαρά στους ηγέτες της Ευρωζώνης, τονίζοντας: «Η έξοδος της χώρας από την κρίση έχει ως αναγκαίο στοιχείο την κοινωνική συνοχή και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι δανειστές της χώρας οφείλουν να αντιληφθούν ότι είναι και εταίροι, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα