Ιδού τα ακίνητα του Δημοσίου που βγαίνουν στο «σφυρί»

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ήδη το αραβικό κρατίδιο μετά το Ελληνικό -από το διαγωνισμό του οποίου αποσύρθηκε όμως- δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Στον σχετικό διαγωνισμό θα έχει έντονο ανταγωνισμό πάντως αφού οι ενδιαφερόμενοι -σύμφωνα με πληροφορίες- φτάνουν και ίσως ξεπερνούν τους 30!!!

Η Κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί την συγκυρία και ανοίγει την ατζέντα της με τα προς πώληση ή εκμετάλλευση ακίνητα, θέλοντας να υλοποιήσει το 2013 ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης κρατικών ακινήτων, ώστε να εισπραχθούν 342 εκατ. ευρώ και να μπουν οι βάσεις

για την άντληση περίπου 1,33 δισ. ευρώ επιπλέον ως τον Δεκέμβριο του 2014.

Άλλωστε, το αναθεωρημένο μνημόνιο δεσμεύει την κυβέρνηση να προχωρήσει στη μεταβίβαση 40 νέων ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, ενώ μέχρι την εκπνοή του έτους ο αριθμός αυτός πρέπει να φθάσει συνολικά τα 1.000 ακίνητα.

Ως το 2016 απαιτείται να συγκεντρωθούν 11,145 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, εκ των οποίων πάντως μόλις 2,915 δισ. ευρώ ορίζεται ότι θα προέλθουν από την ακίνητη «προίκα» του Δημοσίου.

Το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει πολλά «φιλέτα» που ήδη έχουν προσελκύσει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Ελληνικό) και η αξιοποίησή τους, εκτός των άμεσων εσόδων, μπορεί να αποφέρει σημαντικές μελλοντικές υπεραξίες και νέες θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι σχεδιασμοί του ΤΑΙΠΕΔ για το 2013 περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Ελληνικό: Τέσσερα επενδυτικά σχήματα έχουν περάσει στην τελική ευθεία του σχετικού διαγωνισμού, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Η αξιοποίηση της έκτασης θα γίνει σε ορίζοντα 10ετίας και υπολογίζεται ότι θα προσφέρει ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% και άμεσα έσοδα περί τα 700 εκατ. ευρώ από την πώληση του 100% των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.».

- Ακίνητο στην Αφάντου Ρόδου: Το «φιλέτο» των 1,858 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων διεκδικούν 6 υποψήφιοι. Η αυλαία του διαγωνισμού αναμένεται μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2013.

- Ακίνητο στην Κασσιόπη Κέρκυρας: Η αξιοποίησή του μέσω του θεσμού της επιφανείας αποδεικνύεται σύνθετο εγχείρημα και ο μόνος ενδιαφερόμενος που το διεκδικεί είναι η ένωση προσώπων NCH New Europe Property Fund II LP και NCH Balkan Fund L.P. Το ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου για την έκβαση του διαγωνισμού, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο να κηρυχθεί άγονος.

- Τατόι: Με στόχο να «ζωντανέψει» το πρώην βασιλικό κτήμα και να συνδυάσει χρήσεις αναψυχής και αγροτουρισμού με οικονομικά βιώσιμο τρόπο, το ΤΑΙΠΕΔ συνεργάζεται με την εταιρία που διαχειρίζεται το περίφημο πάρκο Tivoli Gardens στην Κοπεγχάγη. Οι Δανοί έχουν προσφερθεί να δώσουν αμισθί συμβουλές για την κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης.

- Νέα πακέτα ακινήτων: Στο «μικροσκόπιο» του Ταμείου βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω από 32 ακίνητα στη Χαλκιδική, τη Φθιώτιδα, τη Θεσσαλονίκη, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση: (α) των ξενοδοχείων «Ξενία» στη Σκιάθο, την Άνδρο, την Τσαγκαράδα και το Παλιούρι Χαλκιδικής, μαζί με το παρακείμενο κάμπινγκ, (β) 11 ανεκμετάλλευτων οικοπέδων δίπλα στην Αττική Οδό, (γ) παραθαλάσσιας έκτασης στη Σαμπάριζα Ερμιόνης, (δ) του χιονοδρομικού κέντρου Καϊμακτσαλάν, (ε) διάσπαρτων νεοκλασικών κτιρίων στην Πλάκα, (στ) 5 ιαματικών πηγών στη Φθιώτιδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα