ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ, Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

09:20 5/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s εξετάζει με έκθεσή του την πιθανότητα να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη, και της «δίνει» 30%. Ασαφείς οι συνέπειες για την πιστοληπτική ικανότητα των άλλων κρατών μελών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον γνωστό οίκο αξιολόγησης, υπάρχει μια στις τρεις πιθανότητες να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη τους επόμενους μήνες, μετά τις εκλογές στις 17

Ιουνίου. Κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να συμβεί με την απόρριψη από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται από την τρόικα, πράγμα που θα ισοδυναμούσε με την αναστολή της οικονομικής στήριξης. Η έκθεση αναφέρει ότι αν τα πράγματα πάρουν τη συγκεκριμένη τροπή, η οικονομία της Ελλάδας θα αποκτούσε τεράστιο πρόβλημα, καθώς και την δημοσιονομική της θέση μεσοπρόθεσμα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα χρεοκοπία.

Η Standard & Poor’s αναφέρει σχετικά ότι ο πιθανός αντίκτυπος σε άλλες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης θα ήταν ασαφής. «Πιστεύουμε ότι θα ήταν απίθανο να ακολουθήσουν την έξοδο της Ελλάδας και άλλες χώρες και ότι, εν τω μεταξύ οι Ευρωπαίοι εταίροι θα έχουν παράσχει την απαραίτητη στήριξη σε αυτές για να αποθαρρύνουν ανάλογες αποχωρήσεις».

Ο οίκος επισημαίνει ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι πρόθυμοι να αποδείξουν ότι η Ελλάδα είναι μια ειδική, ξεχωριστή περίπτωση. Η S&P θα περιμένει αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης και επιείκεια απέναντι στις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Συνεπώς, ο οίκος δεν θεωρεί ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε αρνητικές συνέπειες για τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας. Η βασική εκτίμηση του οίκου είναι ότι μια ελληνική έξοδος δεν θα προκαλούσε την υποβάθμιση των αξιολογήσεων σε άλλες χώρες.

Η S&P επισημαίνεται πως πολλά θα εξαρτηθούν από την απάντηση που θα δώσουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και εκτιμά ότι η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ θα ενίσχυε την αποφασιστικότητα των υπολοίπων χωρών (που λαμβάνουν εξωτερική ενίσχυση) να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις τους και να αποφύγουν τις οικονομικές συνέπειες μιας ανάλογης κατεύθυνσης. Από την άλλη, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η είναι λιγότερο προβλέψιμη η απάντηση των μελών της ευρωζώνης. Χωρίς έναν κατάλληλο μηχανισμό, η πιθανότητα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο κοντινό μέλλον είναι αμφίβολη, ειδικά στην περιφέρεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα