Πίστωση χρόνου θα ζητήσει ο Μητσοτάκης

Καθώς ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την εξεύρεση των πρώτων 12.500 υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένει σήμερα τους επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο του νέου ελέγχου για την πορεία υλοποίησης των όσων είχαν συμφωνηθεί. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, οριστικοποιήθηκαν και οι 1.349 διαθεσιμότητες από τους διοικητικούς υπαλλήλους στα ΑΕΙ, που υπήρχε ως εκκρεμότητα.

Στο

υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επικρατεί αισιοδοξία, δεδομένης της ικανοποίησης που εξέφρασαν τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας, την περασμένη εβδομάδα από την προώθηση του μέτρου της κινητικότητας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ενώ άλλες πληροφορίες φέρουν την ηγεσία του υπουργείου να βάζει στο τραπέζι του διαλόγου με τους εκπροσώπους των δανειστών τις νέες προσλήψεις προσωπικού, με αυξημένα προσόντα, στο πλαίσιο της συμφωνίας «μία πρόσληψη για κάθε απόλυση» από τους 15.000 υπαλλήλους, που πρέπει να απολυθούν μέχρι το 2014.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να μπει μία ακόμη πρόταση που θα αφορά στην κινητικότητα άνευ διαθεσιμότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει η μετακίνηση των υπαλλήλων που πλεονάζουν, σε υποστελεχωμένους φορείς, θα γίνει χωρίς προηγούμενη υπαγωγή σε διαθεσιμότητα και μείωση αποδοχών. Ο κίνδυνος, ωστόσο, η πρόταση να απορριφθεί από την τρόικα, παραμένει ορατός, καθώς με βάση τη συμφωνία, οι ελεγκτές αναμένουν ένας αριθμός διαθεσίμων να αποτελέσει τελικώς και «κομμάτι» των απολύσεων.

Μεταξύ των «αιτημάτων» που θα τεθούν παραμένει και εκείνο της χρονικής μετατόπισης του στόχου του Δεκεμβρίου, να δοθεί δηλαδή, πίστωση χρόνου στην χώρα μας για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας. Αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες, καθώς η πλευρά των δανειστών δεν θέλει να δοθεί «σήμα» χαλάρωσης στις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο υπάρχουν «ικανά» επιχειρήματα για να στηριχθεί το αίτημα.

Μεταξύ αυτών, το γεγονός ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι ήδη σε θέση να προσδιορίσει τις «δεξαμενές» από τις οποίες θα προέλθουν οι νέοι «διαθέσιμοι». Πρόκειται για πλεονάζον προσωπικό στους δήμους (που θα προκύψει από την αξιολόγηση των ΟΤΑ και των δομών τους, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη),τους υπηρετούντες στα ΝΠΙΔ (στα οποία, για πρώτη φορά, ολοκληρώνεται η απογραφή τους), το χώρο της Υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν, κατά συνέπεια, η τρόικα πειστεί ότι ο σχεδιασμός είναι επαρκής, τότε θα μπορούσε να παράσχει επιπλέον χρόνο, προκειμένου οι αξιολογήσεις να γίνουν σωστά και να μην απαιτηθούν οριζόντια μέτρα, κάτι που ούτως ή άλλως έχει αποκλειστεί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα