ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ», ΤΟ ΞΥΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ

«Μύλος» με την επιμήκυνση.  Ο Στουρνάρας έλεγε ότι εξασφαλίστηκε, Σόιμπλε όμως και Ντράγκι κράτησαν «κλειστά» τα χαρτιά τους. Επί τάπητος και «κούρεμα» του χρέους. Όλα θα εξαρτηθούν από την έκθεση της τρόικα, ενώ σήμερα θα γίνει μια πρώτη παρουσίαση του «πακέτου» μέτρων στο Euroworking

group.

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Όλα έχουν σχεδιαστεί βάσει διετούς παράτασης» έλεγε ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωνε πως «αν δεν είχε δοθεί τα μέτρα που θα έπρεπε να λάβει η Αθήνα θα ήταν της τάξης των 18 δισ. ευρώ». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κράτησαν τις αποστάσεις τους από το θέμα και τόνισαν πως θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η έκθεση.

Στο προσχέδιο του νέου Μνημονίου, πάντως, αναγράφεται ρητώς ότι η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της δύο επιπλέον έτη για να μειώσει το έλλειμμά της.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Αθήνα, με τον Φώτη Κουβέλη μάλιστα να επιμένει στις ενστάσεις του στα εργασιακά, ο Πάνος Τσακλόγου πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων στενός συνεργάτης του Έλληνα υπουργού μετέβη στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει στους εκπροσώπους των κυβερνήσεων της ευρωζώνης το «πακέτο» της συμφωνίας στην οποία καταλήγει η κυβέρνηση.

Στην Πλατεία Συντάγματος εκφράζουν τώρα αισιοδοξία πως θα δοθεί σήμερα «το πράσινο φως» από την Τρόικα, αν και κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου που ρωτήθηκε το βράδυ της Τετάρτης αν «έκλεισε η συμφωνία», έλεγε με νόημα «ό,τι πει ο κύριος Κουβέλης».

Στο Euro-working group θα μετάσχουν και οι επικεφαλής της Τρόικα κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς που θα κληθούν να σχολιάσουν και να επικυρώσουν εκ μέρους των δανειστών την συμφωνία για την χορήγηση της επόμενης δόσης έως τις 12 Νοεμβρίου.

Το διήμερο μέχρι την Παρασκευή που θα συνεχίζονται οι εργασίες του Euro-working group,ο Γιάννης Στουρνάρας θα βρίσκεται συνέχεια στο ακουστικό του με τον απεσταλμένο του στις Βρυξέλλες, ενώ θα παρακολουθεί την πορεία των διαβουλεύσεων του υπουργείου Εργασίας με τα κόμματα στη Βουλή.

«Θα χάσουμε τις ημερομηνίες, δεν μπορούμε να καθυστερούμε άλλο» έλεγε με έκδηλη αγωνία το βράδυ χθες αρμόδιος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αποκάλυψε πάντως ότι στόχος είναι και η μείωση των επιτοκίων δανεισμού αλλά και η μετακύλιση των ομολόγων.

Ένα «κούρεμα» χρέους μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους έλεγε ο υπουργός Οικονομικών. «Ο πρώτος είναι μια μονομερής μείωση της ονομαστικής αξίας. Αν όμως το πράξουμε, τότε δεν θα μας ξαναδανείσει κανείς», υπογράμμισε.

«Ο δεύτερος, που προκαλεί ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, είναι να μειώσεις το επιτόκιο και να επεκτείνεις τον χρονικό ορίζοντα αποπληρωμών», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως και να έχει ανεξαρτήτως εξελίξεων η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να περάσει με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος στη Βουλή το σκληρό πακέτο μέτρων. Μέσα σε τρεις εβδομάδες (το αργότερο μέχρι 12 Νοεμβρίου) θα επιχειρήσει να έχουν ψηφιστεί τα νέα δημοσιονο

Keywords
Τυχαία Θέματα