ΡΚΚ:Διαψεύδει συμμετοχή μέλος του στη δολοφονία των τριών ακτιβιστριών

«Ο άνθρωπος αυτός δεν είναι μέλος του κινήματός μας και δεν είναι γνωστός ούτε σε εμάς, ούτε στους επικεφαλής μας στην Ευρώπη», δήλωσε ο ίδιος από το βόρειο Ιράκ, μιλώντας στο φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ως ύποπτος για την δολοφονία των τριών ακτιβιστριών εξετάζεται ο Ομέρ Γκιουνέι, ο οποίος περιγράφεται ως ένας 30χρονος Τούρκος υπήκοος, που δηλώνει ότι είναι μέλος του PKK εδώ και δύο χρόνια.

«Οι ισχυρισμοί αναφορικά με δεσμούς του υπόπτου με το PKK δεν αντανακλούν την πραγματικότητα, καθώς δεν είναι εύκολο να γίνει κανείς μέλος του PKK σε δύο χρόνια. Το PKK δεν στρατολογεί στελέχη με αυτόν τον τρόπο στην Ευρώπη», σημείωσε ο Καραγιλάν.

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «η Τουρκία (που πολεμάει το PKK από το 1984) εμπλέκεται σε αυτούς τους φόνους».

Οι τρεις γυναίκες, η μία εκ των οποίων ήταν ιδρυτικό στέλεχος του PKK, εκτελέστηκαν μέσα στα γραφεία του Κουρδικού Κέντρου Πληροφόρησης (CIK) στις 9 Ιανουαρίου.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις δύο Τούρκοι βουλευτές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, έθεσαν το κουρδικό ζήτημα και το θέμα των συνομιλιών της τουρκικής κυβέρνησης με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CPT) με ανακοίνωση της υπενθύμισε ότι στις 16 και 17 Ιανουαρίου 2013, επισκέφθηκε τις φυλακές Ιμραλί στην Τουρκία, προκειμένου να εξετάσει τις συνθήκες διαβίωσης του κ. Οτσαλάν και των πέντε συγκρατούμενων του.

Μιλώντας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο Τούρκος βουλευτής – μέλος της Συνέλευσης του ΣτΕ κ.Κιουτσκιού, υπογράμμισε τη σημασία της έναρξης του διαλόγου της Τουρκίας με τον ηγέτη του κουρδικού κινήματος, επισημαίνοντας ότι το κουρδικό δεν αποτελεί εσωτερικό θέμα της Τουρκίας, αλλά ζήτημα ευρύτερου ενδιαφέροντος, καθώς οι επιπτώσεις του επεκτείνονται και σε άλλες χώρες, όπως είναι το Ιράν, η Συρία και το Ιράκ, αλλά και περαιτέρω στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και την Κύπρο.

Ως εκ τούτου, συμπέρανε, πρόκειται για ένα θέμα που η Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρέπει να προσεγγίσει με ειρηνικό τρόπο, αναφερόμενος δε στην συνέχεια στην πρόσφατη δολοφονία των τριών ακτιβιστριών κουρδικής καταγωγής στο Παρίσι, διευκρίνισε ότι έχει ζητηθεί από τη γαλλική κυβέρνηση να διαλευκάνει τη δολοφονία και να προσαγάγει στη δικαιοσύνη τους ενόχους.

Ο Τούρκος βουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκου Κόμματος κ. Ντισλί επεσήμανε ότι «η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να λάβει μέτρα για την ίση αντιμετώπιση όλων των πολιτών της», επικαλούμενος και τη δήλωση του πρωθυπουργού Ρ. Ερντογάν ότι «Το κουρδικό ζήτημα είναι και δικό μου ζήτημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα