Συγχωνεύονται πανεπιστήμια στην Αθήνα

Το πανεπιστήμιο, με την επωνυμία «Αδαμάντιος Κοραής» θα προκύψει από τη συγχώνευση του Γεωπονικού, του Οικονομικού, του Παντείου, του Χαροκόπειου και του Πανεπιστημίου Πειραιά. Στην Αθήνα δημιουργείται ομόσπονδο τεχνολογικό Ίδρυμα, στο οποίο υπάγονται τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά

και η ΑΣΠΑΙΤΕ, ενώ, αναβαθμίζεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο και θα συνδεθεί με τμήματα Ελληνικών Σπουδών πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Όσον αφορά στις καταργήσεις τμημάτων και σχολών, θα μειωθούν κατά 94 τα τμήματα στο φετινό μηχανογραφικό των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων και από 480 πέρυσι θα γίνουν 386. Τα πανεπιστήμια με διοικούσες επιτροπές ή λιγότερα από τέσσερα τμήματα της περιφέρειας απορροφώνται από άλλα πανεπιστήμια, ενώ χωρίς κανένα τμήμα ή σχολή θα μείνουν 12 πόλεις: Ιεράπετρα, Άγιος Νικόλαος Κρήτης, Αίγιο, Αμαλιάδα, Λευκάδα, Αργοστόλι, Ναύπακτος, Λειβαδιά, Μουδανιά, Βέροια, Έδεσσα και Νάουσα.

Διευκρινίστηκε ότι δεν θα απολυθούν ή απομακρυνθούν από την εργασία τους το διδακτικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στα τμήματα που συγχωνεύονται ή απορροφώνται. Οι φοιτητές των τμημάτων αυτών θα παραμείνουν ώσπου να τελειώσουν τις σπουδές τους, αλλά θα μεταφερθούν στο τμήμα που θα απορροφήσει το δικό τους, σε όποιες περιπτώσεις συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το ίδιο θα γίνει με τους διδάσκοντες και τους εργαζόμενους.

Η μείωση του αριθμού των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα κυμανθεί γύρω στο 4%. Προβλέπεται αύξηση των εισακτέων στα πανεπιστήμια, κατά 15% και ιδιαίτερα σε σχολές και τμήματα θετικής κατεύθυνσης, ενώ στα ΤΕΙ θα υπάρξει μείωση περίπου 30% σε τμήματα με ομοειδές γνωστικό αντικείμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα