Συνάντηση Σαμαρά με τον Κινέζο πρωθυπουργό στη Ρόδο

Τον πρόεδρο της Κίνας θα υποδεχθεί στις 14.00 στο αεροδρόμιο της Ρόδου ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και στη συνέχεια θα τους παραθέσει γεύμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

Η παρουσία του Κινέζου προέδρου στο νησί των Ιπποτών οριστικοποιήθηκε στον απόηχο ευχετήριας επιστολής που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κινέζος ομόλογός του για τα γενέθλιά του, προ μηνών. Στην επιστολή, η Ελλάδα

χαρακτηρίζεται «στρατηγικός εταίρος» του Πεκίνου, ενώ επαναβεβαιώνεται η βούληση της Κίνας για την πραγματοποίηση επενδύσεων μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα.

Η παρουσία του κ. Σι συνιστά, παράλληλα, πρόσκληση προς τους συμπατριώτες του να επισκεφθούν την Ελλάδα, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί και ο Κινέζος Πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας.

Η έλευση του κ. Σι Τζινπίνγκ έρχεται ακριβώς να «οικοδομήσει» πάνω στην πρόσφατη παρουσία του κ. Λι Κετσιάνγκ, κατά τη διάρκεια της οποίας εκδηλώθηκε με σαφήνεια η βούληση του Πεκίνου για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα, με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά,. Εκτός από τις υποδομές (λιμάνι και σιδηροδρομικό δίκτυο) και τα ναυτιλιακά, και τον τομέα του τουρισμού, υποσχόμενος αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα. Παράλληλα, είχε υπογραμμίσει την ετοιμότητα της κινεζικής πλευράς να στηρίξει ως μακροπρόθεσμος θεσμικός επενδυτής την επιστροφή της Αθήνας στις διεθνείς αγορές.

Ως προς το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, το απόγευμα της Κυριακής, με τον κ. Σι Τζινπίνγκ στο Κάστρο των Ιπποτών και θα περπατήσουν στην Παλαιά Πόλη της Ρόδου. Ο κ. Σαμαράς θα αναχωρήσει για την Αθήνα απόψε ενώ ο κ. Σι Τζινπίνγκ θα διανυκτερεύσει στο νησί, προτού αναχωρήσει για τη Βραζιλία, τελικό σταθμό του ταξιδιού του.

Keywords
Τυχαία Θέματα