Αλλάζουν το ΤΑΙΠΕΔ, για να μην το χάσουν…

Μια – υπό αυστηρότατους όρους- τελευταία ευκαιρία σκοπεύει να δώσει η Τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να επαναφέρει σε τροχιά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Το «πράσινο φως» για την επιλογή του νέου Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, θα συνοδευτεί με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ψηφίσει η Βουλή οι οποίες αλλάζουν θεαματικά τη δομή και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Το

Μνημόνιο προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν «με σημαντική απόκλιση», οι στόχοι για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει – σε συμφωνία με την Τρόικα- στη λήψη «των αναγκαίων μέτρων». Τα μέτρα περιλαμβάνουν αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία ή/και στον τρόπο διοίκησης και τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί η ανεξαρτησία και η αποτελεσματικότητα του ΤΑΙΠΕΔ.

Η παταγώδης αποτυχία στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ –η οποία θέτει οριστικά εκτός στόχων το φετινό πρόγραμμα- σε συνδυασμό με την παρέλαση και παραίτηση 3 προέδρων στο πολύπαθο ΤΑΙΠΕΔ, προσφέρει ισχυρά επιχειρήματα στους εκπροσώπους των δανειστών ώστε να πιέσουν για «ραγδαίες αλλαγές στη δομή του Ταμείου».
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Χ», η Τρόϊκα ζητά από την κυβέρνηση –σε αντάλλαγμα της αποδοχής της πρότασης για τοποθέτηση του κ. Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου στη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ- να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή ορισμένες σημαντικές «διαρθρωτικές αλλαγές» στη λειτουργία του:

1. Κατάργηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ. Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων –κατά την άποψη της Τρόικας- όχι μόνο καθυστερεί τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων αλλά επιπλέον αρκετές φορές έχει δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα (π.χ. η υπόθεση της Σλοβάκας Άννα Μπουμπενίκοβα ή της εξαδέλφης του πρώην υπουργού Οικονομικών Ελένης Παπακωνσταντίνου). Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόων (CoEx), έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, αλλά χωρίς τη δική του έγκριση είναι δύσκολο να προχωρήσουν ορισμένες αποφάσεις του Ταμείου.. Το Συμβούλιο (Council ofExperts) γνωμοδοτεί υποχρεωτικά σε αρκετές περιπτώσεις παραχώρησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. «Απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, για την έκδοση της οποίας προβλέπεται η προηγούμενη υποχρεωτική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, είναι απολύτως άκυρη, αν εκδοθεί χωρίς τη γνωμοδότηση αυτή», αναφέρεται στον ιδρυτικό νόμο.

2. Αναστολή εφαρμογής προηγούμενης απόφασης της Βουλής που επέβαλε –υποχρεωτικά- τη συζήτηση των όρων προκήρυξης κάθε διαγωνισμού. Η Τρόικα απαιτεί οι όροι του διαγωνισμού και η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων επενδυτών να αποτελούν αποκλειστική ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις ή διαδικασίες. Μετά την προκήρυξη και την ολοκλήρωση κάθε διαγωνιστικής διαδικασίας, η Βουλή θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει την τελική σύμβαση παραχώρησης ενός περιουσιακού στοιχείου στον προτιμητέο επενδυτή που το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει επιλέξει.

3. Δυνατότητα νόμιμης σύγκλησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ ακόμη και χωρίς την παρουσία Προέδρου. Εφόσον ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει εκτελεστικό ρόλο, δεν υπάρχει λόγος να καθυστερούν οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ είτε επειδή ο Πρόεδρος τελεί υπό παραίτηση είτε επειδή απουσιάζει…

4. Αυστηρότερος έλεγχος από το ΤΑΙΠΕΔ στη διοίκηση των υπό αποκρατικοποίηση εταιρειών, οργανισμών και φορέων. Έχει παρατηρηθεί ότι οι διοικήσεις των υπό αποκρατικοποίηση φορέων καθυστερούν ή/και υποδαυλίζουν τις προαπαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να αναβάλλουν την υλοποίηση της απόφασης. Η Τρόικα απαιτεί από την Κυβέρνηση να επιβάλλει ώστε στα διοικητικά συμβούλια των υπό αποκρατικοποίση φορέων, το ΤΑΙΠΕΔ να έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες αφού έτσι κι αλλιώς είναι ο βασικός μέτοχος στον οποίο έχει παραχωρηθεί το περιουσιακό στοιχείο…

5. Ενίσχυση της νομικής προστασίας (immunity) των στελεχών και των μελών του δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ από μελλοντικές προσφυγές, διώξεις και άλλες δικαστικές επιπλοκές για ενέργειές τους κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις στα στελέχη του Ταμείου διστάζουν ή κωλυσιεργούν στη λήψη αποφάσεων ώστε να διαφυλάξουν εαυτούς από μελλοντική δικαστική ταλαιπωρία. Τους φόβους των στελεχών αυτών ενισχύουν οι κατά καιρούς ανακοινώσεις και απειλές εκπροσώπων της αντιπολίτευσης.

6. Το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να λειτουργεί ως οιωνεί επενδυτική τράπεζα του Δημοσίου η οποία εφαρμόζει το πρόγραμμα αξιοποίησης που αποφασίζει η κυβέρνηση. Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων (ΔΕΑΑ) παραχωρεί τα περιουσιακά στοιχεία στο ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΑΙΠΕΔ τα αξιοποιεί και στο τέλος οι συμβάσεις παραχώρησης εξετάζονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και επικυρώνονται ή απορρίπτονται από τη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό η Τρόικα προτείνει και ειδικό σύστημα κινήτρων προς τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ εφόσον υλοποιούν με επιτυχία και εντός των προδιαγεγραμμένων χρονικών περιθωρίων, σχέδια αποκρατικοποίησης, με τίμημα υψηλότερο από αυτό που προσδιορίζουν οι ανεξάρτητοι εκτιμητές…

Τα ανωτέρω μέτρα σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών μπορούν να συμβάλλουν στην επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και θα αποτρέψουν την λήψη επιπλέον μέτρων που προβλέπονται από το Μνημόνιο. To Mνημόνιο προβλέπει την εφαρμογή ενός «αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης, αν υπάρξουν τυχόν δυσκολίες στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων ή αποκλίσεις από τους στόχους» μέσω «συγκεκριμένων Ποιοτικών Κριτηρίων Επίδοσης (Quality Performance Criteria ) που θα επιβληθούν τη στιγμή που το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων εκτροχιαστεί. Επίσης προβλέπεται «αυτόματη αύξηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, στην περίπτωση που υπάρξει υστέρηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις που οφείλεται στην καθυστέρηση της πώλησης συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος για δύο συνεχόμενα τρίμηνα».

Όσον αφορά τη συζήτηση περί δήθεν μεταφοράς της έδρας του ΤΑΙΠΕΔ στο Λουξεμβούργο ή αλλού, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους προς την Κυβέρνηση αλλά και προς τη διοίκηση του Ταμείου για τον στρεβλωτικό τρόπο διαρροής των σχετικών τεχνοκρατικών εγγράφων επικοινωνίας κάτι που –αξίζει να σημειωθεί -επαναλήφθηκε και στην περίπτωση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.

Αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης η δημιουργία μιας Επενδυτικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας (ΕΑΑΠ) η οποία στην ουσία θα τιτλοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα από την αξιοποίηση 1.000 και πλέον ακινήτων σε πρώτη φάση. Αποτελεί συνήθη διεθνή πρακτική αυτού του είδους οι εταιρείες να έχουν έδρα το Λουξεμβούργο, η διοίκηση και διαχείριση ωστόσο των περιουσιακών στοιχείων αποτελεί ευθύνη στελεχών που θα επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση. Υπάρχει ήδη ειλημμένη κυβερνητική απόφαση που προβλέπει τη μεταφορά 250 ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ κάθε τρίμηνο ώστε να φτάσουν τα 1.000 μέχρι το τέλος του έτους και να υλοποιηθεί η πρώτη φάση του σχεδίου. Η περιβόητη «έκθεση του ESM» που είδε το φως της δημοσιότητας προτείνει ότι στην αξιοποίηση των ακινήτων από αυτή την επενδυτική εταιρεί μπορούν να περιληφθούν η έκταση του Ελληνικού, όλα τα ακίνητα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, τα κτήρια της ΓΑΙΟΣΕ, τα κτήρια των νοσοκομείων που κλείνουν, τα κτήρια ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού, τα δικαστικά μέγαρα του υπουργείου Δικαιοσύνης κλπ.

Πέραν αυτού ουδεμία συζήτηση δεν υπάρχει περί μεταφοράς της έδρας του ΤΑΙΠΕΔ ή παραχώρηση της δικαιοδοσίας σε άλλον φορέα έχει συζητηθεί, με την προϋπόθεση πάντα ότι η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή του προγράμματος…

Keywords
Τυχαία Θέματα