Αντάρτες στα λόγια… Στην ψηφοφορία;

Του Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Τι μπορεί να υποστεί ένας κυβερνητικός συνασπισμός που στηρίζεται από 178 βουλευτές, όταν έρχεται αντιμέτωπος με την ψήφιση επαχθών μέτρων σε βάρος μιας κοινωνίας, η οποία έχει υποστεί μεγαλύτερης έντασης περικοπές την προηγούμενη διετία και πλέον είναι αδύνατον να πιστέψει σε πολιτικές δεσμεύσεις ότι οι «δύσκολες αλλά αναγκαίες περικοπές θα είναι οι τελευταίες»;
Ουδείς σκεπτόμενος πολιτικά (σ.σ. σύμφωνα, δηλαδή, με τη νοοτροπία του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος) θα δώσει βάση στο σενάριο περί αδυναμίας της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την απαραίτητη απλή πλειοψηφία

των 151 βουλευτών για να «περάσει» τα μέτρα και, μάλιστα, σε ένα άρθρο νομοσχέδιου.
Παρά το γεγονός ότι 25 βουλευτές από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά εκφράζουν δημόσια ή σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους τη δυσαρέσκειά τους για το νέο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, το βέβαιο είναι ότι την κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας θα το σκεφτούν πολύ, αν θα πράξουν όπως την περασμένη άνοιξη, όταν ψηφίστηκε το δεύτερο μνημόνιο.
Όσοι το καταψήφισαν τότε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (σ.σ. πλην του Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος εξελέγη γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ), είτε δεν επανεξελέγησαν βουλευτές, είτε μετακινήθηκαν σε άλλο κόμμα και φθίνουν διαρκώς, είτε δεν χρησιμοποιήθηκαν στην κυβέρνηση!
Το ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκε στο 12%, η ΝΔ στο 30%, η χώρα μπήκε σε σοβαρές εκλογικές περιπέτειες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Χρυσή Αυγή εκπροσωπείται στην επτακομματική Βουλή με 18 βουλευτές, ενώ φιγουράρει στην τρίτη θέση όλων των δημοσκοπήσεων. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί να προσπαθεί σοβαρά και να καταφέρνει την πολυπόθητη περιστολή των δημοσίων δαπανών, αδυνατεί όμως, λόγω των αναγκαίων πολιτικών ισορροπιών, να αναδιαρθρώσει πλήρως τον κρατικό μηχανισμό.

Οι νεοδημοκράτες
Στη Νέα Δημοκρατία των 128 βουλευτών, μεταξύ εκείνων που συζητούν ζωηρά και αρνητικά για τα μέτρα είναι οι Άρης Σπηλιωτόπουλος, Μάκης Βορίδης, Νικήτας Κακλαμάνης, Μάκης Γιακουμάτος, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Κοντογιάννης, Γιώργος Καλαντζής, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Δημήτρης Κυριαζίδης. Μάλιστα, ο τελευταίος, ως παλαιός πρόεδρος της ομοσπονδίας των αστυνομικών, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των ένστολων.
Εξάλλου, δεν πρέπει να παρακάμπτεται και η διαγραφή του παλαιού βουλευτή και πρώην υφυπουργού Εργασίας, Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος έχει ήδη συστήσει πολιτικό φορέα υπό τη μορφή κινήματος.

Οι ΠΑΣΟΚοι
Στο ΠΑΣΟΚ των 33 βουλευτών, οι έξι έχουν ήδη τραβήξει μια φορά το χαλί κάτω από τα πόδια του Βενιζέλου, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο για την Παιδεία στις αρχές Αυγούστου. Μεταξύ των έξι ήταν ο Γ. Παπανδρέου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η θεσμική φωνή του Βενιζέλου στη Βουλή, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Σήμερα, με δεδομένο ότι ο Λοβέρδος προχωρά στη δημιουργία δικού του πολιτικού φορέα, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στο αποδεκατισμένο κό

Keywords
Τυχαία Θέματα