Γιατί ο γάμος κάνει καλό στην υγεία;

Αν και τα δεδομένα είναι λίγα, ένας ευτυχισμένος γάμος μοιάζει να έχει θετική επίδραση σε ποικίλα θέματα υγείας. Η πνευματική υγεία είναι αυτή που ξεχωρίζει. Οι παντρεμένοι άνδρες έχουν μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης και μεγαλύτερες πιθανότητες ικανοποίησης στη ζωή μετά τη σύνταξη απ’ ό,τι οι ανύπαντροι. Η έγγαμη ζωή είναι συνδεδεμένη με καλύτερη γνωστική λειτουργία, μειωμένο κίνδυνο για νόσο Alzheimer, βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου και καλύτερη εξέλιξη στους νοσηλευμένους ασθενείς.

Αντίθετα, η χηρεία αυξάνει τις πιθανότητες

μόλυνσης με σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες στους άνδρες αλλά όχι στις γυναίκες.

Οι καλοί γάμοι, λοιπόν, προάγουν την υγεία και τη μακροζωία, αλλά οι πιεστικοί και διαλυμένοι γάμοι έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, ειδικά στους άνδρες. Γιατί; Γιατί ο γάμος κάνει καλό στην υγεία, ειδικά των ανδρών;

Οι εξηγήσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Βιολογική, Συμπεριφορική και Ψυχολογική.

Οι βιολογικές εξηγήσεις επικεντρώνονται στο στρες. Οι πολεμικές συγκρούσεις παράγουν αυξημένα επίπεδα ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη, που ανεβάζουν την πίεση. Το στρες στον γάμο επίσης πυροδοτεί την παραγωγή κυτοκινών, μικρών πρωτεϊνών που κινητοποιούν τον φλεγμονώδη χείμαρρο. Η φλεγμονή τελευταία αναγνωρίστηκε σαν επικίνδυνος παράγοντας για την καρδιά και οι χωρισμένοι άνδρες έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών από τους παντρεμένους.

Οι συμπεριφορικοί παράγοντες δεν είναι λιγότερο σημαντικοί. Οι ανύπαντροι, χωρισμένοι και χήροι δεν τρώνε τόσο καλά, όσο οι παντρεμένοι. Γυμνάζονται λιγότερο και καπνίζουν περισσότερο, πίνουν υπερβολικά και εμπλέκονται σε επικίνδυνες συμπεριφορές. Αντιθέτως, οι παντρεμένοι είναι πιθανότερο να κάνουν τακτικά ιατρικές επισκέψεις και ωφελούνται από το υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης. Όμως, ενώ οι ηλικιωμένοι που ζουν με τη σύζυγο απολαμβάνουν καλύτερη προληπτική ιατρική σε σχέση με αυτούς που μένουν μόνοι, οι μεγαλύτεροι που ζουν με ενήλικο παιδί δεν απολαμβάνουν καλύτερη περίθαλψη.

Η μοναξιά, η κατάθλιψη και ο κοινωνικός αποκλεισμός συμβάλλουν επίσης στο υπερβολικό ποσοστό θνησιμότητας που συνδέεται με το πένθος, το διαζύγιο ή την εργένικη ζωή. Μια μελέτη του Harvard ανέφερε πως οι κοινωνικά αποκλεισμένοι άνδρες έχουν 82% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιά σε σχέση με τους άνδρες που έχουν ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις. Παράλληλα, το Ινστιτούτο Ερευνών της Νέας Αγγλίας ανέφερε πως οι άνδρες σε ποσοστό 66% βασίζονται στις γυναίκες τους για την πρωτογενή κοινωνική τους στήριξη: μόνο το 21% βασίζεται σε άλλους ανθρώπους και 10% δεν έχει τέτοιου είδους στήριξη. Προφανώς, η έλλειψη της συζύγου αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αποκλεισμού του άνδρα.

Προοπτικές

Πολλοί άνδρες παντρεύονται από αγάπη, κάποιοι για τα λεφτά και άλλοι για ποικίλους προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους. Μέχρι τώρα, τουλάχιστον, λίγοι έχουν παντρευτεί από υγεία. Θα ‘πρεπε αυτό να αλλάξει;

Όχι. Οι ευτυχισμένοι παντρεμένοι άνδρες μπορούν να προσθέσουν και την υγεία στους λόγους για τους οποίους ευχαριστούν τις γυναίκες τους. Απ’ την άλλη, οι δυσαρεστημένοι έγγαμοι καλό θα ήταν να συνεργαστούν με τις συζύγους τους για να μειώσουν το στρες και να βελτιώσουν τη σχέση τους.

Όμως, αντί να παντρεύονται για την υγεία, οι ανύπαντροι θα έπρεπε να επανακτήσουν κάποια οφέλη στην υγεία που τους λείπουν. Αυτό σημαίνει σοφότερες επιλογές για τη διατροφή, την άσκηση, το αλκοόλ και άλλους παράγοντες υγείας. Σημαίνει να επισκέπτεστε τον γιατρό σας ακόμα κι αν δεν σας σέρνει η γυναίκα σας και σημαίνει να ψάχνετε τρόπους να μειώσετε το στρες και να συνδέεστε με τους άλλους σε κοινά υποστηρικτικές σχέσεις. Μπορεί να μην έχετε έκπτωση από την εφορία λόγω γάμου, όμως θα βελτιώσετε την υγεία σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα