Η λάμψη του χρυσού ξεθώριασε στην κρίση

Του Αλέξη Λυγδιανού

Οι σύγχρονοι αργυραμοιβοί, πολλούς από τους οποίους μπορεί κανείς να συνδέσει με ομφάλιο λώρο με εκείνους που στην κατοχή ονόμαζαν «μαυραγορίτες», κατέκλυσαν τα τελευταία χρόνια την Αθήνα, αλλά και την επαρχία. Οι σύγχρονοι μαυραγορίτες «ταμπουρώνονται» πίσω από πόρτες ερμητικά κλεισμένες μέσα σε πανομοιότυπα μαυροκίτρινα καταστήματα που φυτρώνουν σαν μανιτάρια και φωτεινές επιγραφές που θυμίζουν έντονα καζίνο στο Λας Βέγκας.

Σε μια κοινωνία

της κρίσης, οι εκμεταλλευτές του ανθρώπινου πόνου αγοράζουν από χρυσά δόντια μέχρι βέρες γάμου. Τα οικογενειακά κειμήλια μπαίνουν στη ζυγαριά και αγοράζονται σε εξευτελιστικές τιμές, προκειμένου να καλυφθούν καθημερινές ανάγκες επιβίωσης. Δεν φτάνει αυτό, αλλά τα εν λόγω καταστήματα λειτουργούν και ως σύγχρονοι κλεπταποδόχοι. Πλέον, ο διαρρήκτης δεν σκέφτεται και πολύ πώς θα μετατρέψει τη λεία του σε μετρητά, αφού οι διαδικασίες των μαυραγοριτών σε αυτά τα προκάτ καταστήματα, που όλα θυμίζουν πρακτορεία ΠροΠο σε άλλα χρώματα, δεν περιλαμβάνουν στοιχεία και λίστα αντικειμένων του πωλητή.

Εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση και Διαδίκτυο είναι γεμάτα με διαφημίσεις που προσφέρουν υψηλές τιμές για τον χρυσό σε οποιαδήποτε κατάσταση και σε οποιαδήποτε μορφή και αν είναι. Οι παγίδες που κρύβονται πίσω από όλες αυτές τις διαφημίσεις είναι πολλές και ποικίλλουν ανά περίπτωση.

Περισπούδαστες κινήσεις

Η συνήθης απάτη έχει να κάνει με αυτούς που πάνε να πωλήσουν χρυσό χωρίς να ξέρουν την αξία του αντικειμένου που έχουν στην κατοχή τους ή δεν ξέρουν την τρέχουσα τιμή. Ο αγοραστής εκεί, με περισπούδαστες κινήσεις, ζυγίζει τα αντικείμενα, λέει μια τιμή και αν ο πελάτης «τσιμπήσει» έχει βγάλει το κέρδος της ημέρας.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην αγορά χρυσού. Το πρώτο πράγμα που οφείλετε να γνωρίζετε είναι την τιμή spot της ημέρας που σκοπεύετε να πωλήσετε. Η τιμή αυτή θα αφορά καθαρό χρυσό στα 24 καράτια. Από εκεί και πέρα, όσο χαμηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε χρυσό σε αντικείμενα προς πώληση, όπως κοσμήματα ή χρυσές αλυσίδες, τόσο πιο χαμηλή είναι η τιμή. Είναι λογικό ότι ο έμπορος πρέπει να έχει ένα κέρδος. Ετσι, ποτέ δεν θα επιτευχθεί η πλήρης αξία του χρυσού που πουλάμε ή αγοράζουμε. Επίσης, οι επιτήδειοι, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, πείθουν Ελληνες καταθέτες να εκταμιεύσουν τα χρήματά τους και να τα μετατρέψουν σε χρυσό. Τη διαδικασία αυτή θα προσεγγίσουμε μέσα από το «Π» απ’ όλες τις πλευρές: οικονομικά, κοινωνικά, ακόμα και οικολογικά.

«Χρυσές επενδύσεις»

Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι έχουν αρχίσει εδώ και καιρό και προσεγγίζουν καταθέτες που νιώθουν ανασφαλείς και θέλουν να αποσύρουν τα χρήματά τους. Τους πείθουν ότι αυτή είναι μία επιλογή με την οποία θα εξασφαλίσουν τα χρήματά τους και παράλληλα θα έχουν και κέρδος. Πόσο αλήθεια, όμως, είναι αυτό;

Ο Χρήστος Κώνστας στη στήλη του στο “www.toxrima.gr” σημειώνει: «Οσοι αγοράζουν χρυσό φοβούνται τον υπερ-πληθωρισμό. Σήμερα, όμως, που ο πλανήτης υποφέρει από τους εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τα εκρηκτικά υψηλά ποσοστά ανεργίας ποιος πραγματικά φοβάται τον πληθωρισμό; Με μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης και εκατομμύρια ανέργους στους δρόμους, οι τιμές δεν ανεβαίνουν, άρα η λάμψη του χρυσού ξεθωριάζει».

Επίσης, ο επενδυτής που έχει ρευστό και το επενδύει σε χρυσό πρέπει να γνωρίζει ότι αν θα θελήσει να το ρευστοποιήσει, θα δυσκολευτεί. Είναι κάτι παρόμοιο με την αγορά ακινήτων, που όσοι έχουν τα χρήματά τους στο real estate ζουν ένα δράμα, γιατί από τη μία βλέπουν τα χρήματα της επένδυσής τους να χάνουν την αξία τους και από την άλλη δεν μπορούν να πουλήσουν για να σώσουν τουλάχιστον το αρχικό τους κεφάλαιο. Αυτοί που επενδύουν σήμερα σε χρυσό είναι σίγουρο ότι δεν επενδύουν με σκοπό να κερδίσουν, αλλά για να μη χάσουν. Τη στιγμή που οι χώρες τυπώνουν συνεχώς χάρτινο χρήμα, η ασφάλεια του χρυσού προσελκύει συνεχώς καινούργιους «πελάτες».

Πάντως, είναι γεγονός ότι η αποτίμηση της αξίας του χρυσού παραμένει γρίφος μέχρι σήμερα. Επενδυτές, τραπεζικοί, αναλυτές και trader δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν ποιο είναι το «fair value» του χρυσού. Αυτό σημαίνει ότι ο χρυσός στις μέρες μας ίσως είναι υπερτιμημένος.

Στήνοντας… πυραμίδες σε «σκληρό μέταλλο»

Προσφάτως, το ΣΔΟΕ και η Διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας έβαλαν στο «στόχαστρό» τους «πυραμίδες» με πλάκες χρυσού. Τα προγράμματα τύπου «πυραμίδας» καλούν τον κόσμο να επενδύσει σε χρυσό υποσχόμενοι εύκολο αφορολόγητο και χρήμα με… ουρά. Πηγές του «Π» στην ασφάλεια Οικονομικού Εγκλήματος αναφέρουν ότι στην κομπίνα αυτή έχουν πέσει θύματα 5.000 Ελληνες συμπολίτες μας.

Οι εταιρείες αυτές φυτρώνουν σαν μανιτάρια και πολλοί πιστεύουν ότι έχουν πιάσει την καλή λίγο πριν ανακαλύψουν την καλά οργανωμένη κομπίνα. Μαγαζάκια που στήνονται αυθημερόν υπόσχονται στα θύματά τους κέρδος σε χρυσό και όταν πας να εισπράξεις τα κέρδη σου βρίσκεις άδειο κατάστημα. Είναι πολλές οι καταγγελίες ανθρώπων που εργάστηκαν σε τέτοιους είδους «επιχειρήσεις» με τη συμφωνία πληρωμής τους σε χρυσό που, όμως, ποτέ δεν είδαν το χρώμα του.

«Βόμβα» για τη δημόσια υγεία τα παράνομα χυτήρια

Η διαδικασία του λιωσίματος του χρυσού έχει πολλές δηλητηριώδεις ουσίες και απόβλητα που απειλούν τη δημόσια υγεία. Με την άνθιση του εν λόγω εμπορίου, τα χυτήρια είναι πολλά, αλλά λίγα από αυτά λειτουργούν νομίμως και τηρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι σύνηθες φαινόμενο πλέον ομάδες ενεχυροδανειστών, οι οποίοι λιώνουν τον χρυσό και το ασήμι από κοσμήματα και τιμαλφή που προέρχονται από συμπολίτες μας, να φτιάχνουν εργαστήρια σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές, δημιουργώντας βραδυφλεγείς βόμβες για τη δημόσια υγεία.

Μάλιστα, σε περιπτώσεις όπως του Ασπρόπυργου και του Βοτανικού, οι αποκαλύψεις προκάλεσαν την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, οι οποίες διέταξαν τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη λειτουργία παράνομων χυτηρίων πολύτιμων μετάλλων, τα οποία συνδέονται με ενεχυροδανειστήρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν έως τώρα, στα παράνομα χυτήρια γίνεται τήξη χρυσού προκειμένου να εξαχθεί παράνομα από τη χώρα, με προορισμό τη Γερμανία και τα Σκόπια. Τα χυτήρια αυτά δεν έχουν άδεια λειτουργίας, η καθαρότητα του χρυσού δεν είναι συγκεκριμένη και η τιμή του είναι πολύ χαμηλότερη.

Keywords
Τυχαία Θέματα