ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Του Σπύρου Παπαδάκη

Ανασχηματισμός, ώρα μηδέν. Ο κύβος ερρίφθη. Προσπάθεια επανεκκίνησης… Πόσους ακόμα τίτλους θα μπορούσαμε να βάλουμε σε κάτι που έχει πολυσυζητηθεί, χιλιοειπωθεί και έχουν καταναλωθεί πολλά κιλά μελάνι από πολλούς που, όμως, λησμονούν κάτι πολύ σημαντικό: Ο ανασχηματισμός είναι προνόμιο του πρωθυπουργού και μόνο!
Ο Αντώνης Σαμαράς, μετά από δέκα μήνες διακυβέρνησης, έχει δει και έχει μάθει τα πάντα. Ρίσκαρε υιοθετώντας με το «καλημέρα» ένα μικρότερο υπουργικό συμβούλιο, έφτασε στο «κόκκινο»

τα όρια της κυβέρνησής του, μέτρησε υπουργούς και υφυπουργούς και έχει ήδη στο μυαλό του τις επόμενες κινήσεις του. Ακόμα και μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι φράσεις του προς τους υπουργούς που έτυχε να έχει μπροστά του, κατέληγαν σε μία λέξη: «Γρήγορα»!
Η έλλειψη ταχύτητας ήταν ανέκαθεν το μεγάλο «αγκάθι» για τον Σαμαρά. Αλλωστε, μετά από δυόμισι χρόνια άσχημων επιλογών των κυβερνήσεων Παπανδρέου, γνώριζε ότι όλα έπρεπε να γίνουν… χθες. Ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα είναι το απόλυτο που ψάχνει ο πρωθυπουργός. Οι κινήσεις θα είναι βελτιωτικές και όχι σαρωτικές λένε οι τελευταίες πληροφορίες. Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, οι αλλαγές έχουν αποφασιστεί, όχι όμως και ο χρόνος. Ο χρόνος, το timing όπως λένε, είναι πολύ σημαντικό για τον ίδιο.
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη βαθμολογήσει τα μέλη της κυβέρνησης και έχει συγκρίνει την αποτελεσματικότητά τους με τον φάκελο που τους είχε ο ίδιος παραδώσει στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Μάλιστα, δείχνοντας τις προθέσεις του, αποφάσισε τη δημιουργία θέσεων αναπληρωτών υπουργών σε έξι υπουργεία. Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δικαιοσύνης, Δημοσίας Τάξεως, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Μακεδονίας – Θράκης δημιουργείται από μία θέση αναπληρωτή υπουργού, ενώ δημιουργείται και μια ακόμα θέση υφυπουργού στο υπουργείο Παιδείας – Πολιτισμού.
Οι πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον διαψεύδουν το ενδεχόμενο άμεσου ανασχηματισμού. Το Μαξίμου, μάλιστα, από χθες προσπαθεί να ρίξει τη σκόνη που σήκωσε η είδηση για τη δημιουργία των νέων θέσεων. «Είναι απόφαση του πρωθυπουργού να υπάρχει ενιαία δομή στην κυβέρνηση» έλεγε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στο «Π», προσθέτοντας ότι στο υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει από την αρχή θέση αναπληρωτή υπουργού χωρίς, όμως, αυτή να έχει καλυφθεί.
«Το κυβερνητικό σχήμα πρέπει να είναι ευέλικτο στις αλλαγές» τονίζει έτερο κυβερνητικό στέλεχος. «Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να μιλάμε μόνο για ανασχηματισμό και για παραιτήσεις ή αντικαταστάσεις υπουργών ή υφυπουργών. Σε μία σύγχρονη κυβέρνηση όμως, όταν ο επικεφαλής θέλει να προσθέσει ή να αφαιρέσει πρόσωπα, το πραγματοποιεί άμεσα και, άμεσα το πρόσωπο που αναλαμβάνει έχει δικαίωμα υπογραφής», τονίζει και συνεχίζει, λέγοντας ότι αν τη Δευτέρα ο Αντώνης Σαμαράς θελήσει να ενισχύσει κάποιο υπουργείο, να μπορεί να το κάνει χωρίς να φοβάται τις καθυστερήσεις του παρελθόντος.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο, επίσης, θεωρούν ότι είναι μία μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει ένα κυβερνητικό σχήμα απόλυτα εναρμονισμένο με τις ανάγκες της χώρας και με βάση τα δεδομένα της εποχής. Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να αλλάξει πράγματα στην κυβέρνηση, αλλά δεν θέλει να γίνουν βεβιασμένες αλλαγές. Η διαπραγμάτευση του Ιουνίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Περιμένει ασφαλώς να δει και την πορεία των εσόδων. Μέχρι τότε –λένε αυτοί που ξέρουν καλά– ίσως γίνουν ελάχιστες αλλαγές. «Φυτεύματα», όπως συζητούν μεταξύ τους. Πρέπει, άλλωστε, να διατηρηθούν και οι ισορροπίες με το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο που θέλει να συμμετάσχει πολύ πιο δυναμικά στην κυβέρνηση.

Η υπουργοποίηση Μητσοτάκη, οι ακλόνητοι και οι αδύναμοι κρίκοι

Πολλά προβλήματα παρατηρούνται στο υπερ-υπουργείο Ανάπτυξης. Προβλήματα που αφορούν στον όγκο εργασίας και αρμοδιοτήτων και όχι απαραίτητα στον τρόπο λειτουργίας του σε πολιτικό επίπεδο. Το υπουργείο θα διασπαστεί σε Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων. Επικρατέστερος να αναλάβει είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο του Ανάπτυξης θα εξακολουθήσει να το έχει ο Κωστής Χατζηδάκης έχοντας δίπλα του τον Νότη Μηταράκη.
Ενα υπουργείο που αναμένεται να επανασυσταθεί είναι το υπουργείο Πολιτισμού. Δυνατός κρίκος της κυβέρνησης παραμένει το υπουργείο Οικονομικών. Ο Γιάννης Στουρνάρας απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Αντώνη Σαμαρά και των Ευρωπαίων. Εχει αποφύγει τα «ατυχήματα» και τα μεγάλα λάθη. Στουρνάρας, Σταϊκούρας και Μαυραγάνης παραμένουν ακλόνητοι στις θέσεις τους.
Μανιτάκης, Λιβιεράτος και Μουσουρούλης είναι οι αδύναμοι κρίκοι της κυβέρνησης και ο Αντώνης Σαμαράς έχει κατ’ αρχήν την πρόθεση να τους απαλλάξει από τα καθήκοντά τους. Ειδικά στον κ. Μανιτάκη χρεώνονται οι άστοχοι χειρισμοί στο ζήτημα των επίορκων υπαλλήλων. Δεν είναι τυχαίο ότι την υψηλή εποπτεία, προκειμένου να προχωρήσουν μέχρι τα τέλη Μαΐου οι πρώτες απολύσεις, καθώς και οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις, έχει αναλάβει ο Δημήτρης Σταμάτης. Ο Σίμος Κεδίκογλου θα εξακολουθεί να ηγείται της επικοινωνιακής ομάδας, ενώ ερωτηματικό παραμένει το πού θα καταλήξει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Τα νέα πρόσωπα που θα δούμε, εκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ο Γιάννης Μανιάτης, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι θα δούμε σε θέσεις υφυπουργών και νέα σε ηλικία πρόσωπα.

«Δυσαρεστείς τους περισσότερους…»

Ενας άλλος παράγων προβληματισμού του Αντώνη Σαμαρά είναι η κοινοβουλευτική ομάδα και τυχόν αντιδράσεις που ενδέχεται να προκύψουν από τους «παλιούς». Εν κατακλείδι, όσα σενάρια και να γράψουμε, όσα και αν διαβάσετε ή ακούσετε, γενικώς, ο ανασχηματισμός είναι προνόμιο και πρόβλημα του εκάστοτε πρωθυπουργού. Το ουσιαστικότερο, όμως, πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο σημερινός πρωθυπουργός περικλείεται σε μία και μόνη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τον ανασχηματισμό: «Ευχαριστείς τους λίγους που κάνεις υπουργούς. Δυσαρεστείς, όμως, πολύ περισσότερους, εκείνους που διώχνεις, αλλά κυρίως αυτούς που περιμένουν ότι θα γίνουν υπουργοί…».

Keywords
Τυχαία Θέματα