Τα 52,6 δισ. δολάρια αγγίζει ο προϋπολογισμος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

Πίσω από τον αμερικανό Μεγάλο Αδελφό υπάρχει ένας κολοσσός συγκέντρωσης μυστικών πληροφοριών: 16 μυστικές υπηρεσίες και μια στρατιά 107.035 υπαλλήλων, οι οποίοι με τη βοήθεια υπερσύγχρονων μέσων συγκεντρώνουν δεδομένα από όλο τον κόσμο. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες όμως δεν ήταν πάντα υπερδύναμη στην παγκόσμια σφαίρα της κατασκοπείας.

Η 11η Σεπτεμβρίου έκανε επιτακτική την επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό κάποιων υπηρεσιών – όπως η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας – που τις τελευταίες δεκαετίες είχαν μείνει τεχνολογικά αιώνες πίσω. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με απόρρητα

έγγραφα που δημοσίευσε η «Ουάσιγκτον Ποστ», ο προϋπολογισμός της αμερικανικής κατασκοπείας, ο «μαύρος προϋπολογισμός» όπως έχει επικρατήσει να λέγεται στις ΗΠΑ, για το 2013 άγγιξε τα 52,6 δισ. δολάρια. Παρ’ όλ’ αυτά, τα ίδια έγγραφα, τα οποία φέρεται να είχε προωθήσει στην «Ουάσιγκτον Ποστ» ο Εντουαρντ Σνόουντεν προτού εξασφαλίσει προσωρινό πολιτικό άσυλο στη Ρωσία, αποκαλύπτουν πως παρά το εύρος τους, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αδυνατούν να παράσχουν σημαντικές πληροφορίες σε κρίσιμα ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Πιάνουν τόπο λοιπόν όλα αυτά τα δισεκατομμύρια δολάρια; Οι νέες αποκαλύψεις γύρω από τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες της αμερικανικής κατασκοπείας τα τελευταία χρόνια θέτουν αναπόφευκτα το ερώτημα.

Αν και από το 2007 η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωνε κάθε χρόνο τις συνολικές δαπάνες για τις μυστικές υπηρεσίες παρακολούθησης, ποτέ δεν είχε γίνει γνωστό σε ποιες ακριβώς υπηρεσίες διοχετεύονται αυτά τα χρήματα ούτε πώς αυτές παρακολουθούν τους στόχους τους οποίους ορίζουν ο αμερικανός Πρόεδρος και το Κογκρέσο. Ο «μαύρος προϋπολογισμός», ένα κείμενο 178 σελίδων, χαρτογραφεί για πρώτη φορά ένα γραφειοκρατικό και επιχειρησιακό τοπίο, που μέχρι σήμερα δεν είχε υποβληθεί ποτέ σε δημόσιο έλεγχο. Και δίνει αρκετές νέες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το κατασκοπευτικό σύστημα της χώρας.

Ένα πρώτο στοιχείο είναι οι τεράστιες δαπάνες της CIA. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2013, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ χρηματοδοτήθηκε με 14,7 δισ. δολάρια, μακράν πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, τουλάχιστον 50% περισσότερα από τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την NSA.

Στον «μαύρο προϋπολογισμό» αναφέρονται επίσης ξεκάθαρα οι «επιθετικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο», οι νέες επιθετικές προσπάθειες της CIA και της NSA να χτυπήσουν ξένα συστήματα υπολογιστών. Στόχος, η υποκλοπή σημαντικών πληροφοριών ή το σαμποτάζ σε συστήματα του εχθρού∙ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι φίλοι και οι σύμμαχοι εξαιρούνται από τη λίστα.

Οι Στόχοι

Σε ξεχωριστό σημείο της έκθεσης του προϋπολογισμού γίνεται σαφής αναφορά στους στόχους που ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως αξιωματούχους των υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων, το Πακιστάν περιγράφεται επακριβώς ως «ατίθασος στόχος» (intractable target), ενώ διευκρινίζεται ότι οι επιχειρήσεις αντικατασκοπίας «επικεντρώνονται κατά προτεραιότητα εναντίον της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράν, της Κούβας και του Ισραήλ».
Μία ακόμη αναφορά στον «μαύρο προϋπολογισμό», πολύ πριν ο Σνόουντεν εμφανιστεί στο προσκήνιο, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Σύμφωνα με αυτήν, η κατασκοπευτική κοινότητα των ΗΠΑ ανησυχούσε για την «ανώμαλη συμπεριφορά» υπαλλήλων, μήνες προτού ο πρώην υπάλληλος της NSA αρχίσει να τροφοδοτεί τον βρετανικό και τον αμερικανικό Τύπο με άκρως απόρρητο υλικό.

Γρίφος η Βόρεια Κορέα

Είναι πολύ δύσκολο να διεισδύσει οποιαδήποτε μυστική υπηρεσία στις κυβερνήσεις του Ιράν, της Κίνας και της Ρωσίας, όπως προκύπτει από την έκθεση του προϋπολογισμού της αμερικανικής κατασκοπείας. Η Βόρεια Κορέα ωστόσο είναι «άβατη». Υπάρχουν πέντε «κρίσιμα» κενά των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ. Σχεδόν άγνωστες είναι επίσης οι προθέσεις του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Πηγή: Τα Νεα

Keywords
Τυχαία Θέματα