Ομπάμα: Είναι επείγουσα η κατάσταση στη Συρία πρέπει να δράσουμε άμεσα [εικόνες]

«Είναι πολύ σημαντικό να λογοδοτήσει ο Ασαντ για τη χρήση χημικών όπλων», είπε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα εξηγώντας ότι η επιχείρηση εναντίον του καθεστώτος της Συρίας δεν θα περιλαμβάνει χερσαία επίθεση.

Ο κ. Ομπάμα επιχειρηματολόγησε ότι «οι επιθέσεις, πέραν των θανάτων που επιφέρουν, μπορούν να έχουν επιπτώσεις και σε άλλες χώρες όπως το Ισραήλ και η Τουρκία» και εξήγησε ότι για την έγκριση της επίθεσης εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ η αμερικανική κυβέρνηση θα συζητήσει

με το Κογκρέσο από το οποίο θα ζητήσει θετική ψήφο.

Ξεκαθαρίζοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα περιλαμβάνει χερσαία επίθεση, ουσιαστικά ο κ. Ομπάμα έθεσε σε κίνηση την αντίστροφη μέτρηση για το πλήγμα των Αμερικανών από κοινού με τους Γάλλους εναντίον του Άσαντ.

«Η Συρία δεν είναι Ιράκ ή Αφγανιστάν», τόνισε ο κ. Ομπάμα μιλώντας από το Λευκό Οίκο και διευκρίνισε ότι η επίθεση «θα είναι κάτι περιορισμένο που θα μειώσει την ικανότητα του Ασάντ στη χρήση χημικών».

«Περιμένω τη γνώμη των μελών του Κογκρέσου», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και δήλωσε σίγουρος «ότι το Κογκρέσο θα πει ναι» στην επίθεση.

Θέλοντας να κάνει ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει περιθώριο για χρονοτριβή, ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι
«όλοι αναγνωρίζουν το πόσο επείγει η κατάσταση και όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικανός Τζον Μπένερ δήλωσε πως θα υποστηρίξει τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και κάλεσε τους συναδέλφους του στο Κογκρέσο να πράξουν αναλόγως.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ο Μπένερ είπε ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να απαντήσουν στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και να δείξουν στους συμμάχους ότι η Αμερική θα κάνει αισθητή την παρουσία της όποτε κρίνει ότι είναι απαραίτητο.

Την ίδια ώρα η στρατιωτική προπαρασκευή για το στρατιωτικό χτύπημα εναντίον του Άσαντ μοιάζει να επιταχύνεται. Μάλιστα, για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία ΗΠΑ-Βρετανίας, οι Αμερικανοί έλαβαν την απόφαση να αποκλείσουν από τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων τους Βρετανούς αξιωματικούς ενώ οι Γάλλοι στρατιωτικοί έλαβαν «laissez passez» αφού το Παρίσι έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνδραμει την Ουάσιγκτον στην εκστρατεία κατά του Άσαντ.

Οι Βρετανοί αξιωματικοί που είναι αποσπασμένοι στην Κεντρική αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση (US Central Command), στην Τάμπα της Φλόριντα, δεν θα μετέχουν εφεξής στις καθημερινές ενημερώσεις και συσκέψεις της διοίκησης!

Όπως αποκαλύπτουν οι Times του Λονδίνου, με απόφαση του Στρατηγού Λόιντ Όστιν, Ανώτατου Διοικητή των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι Βρετανοί αξιωματικοί που μέχρι χθες έπαιζαν το ρόλο “συνδέσμων” μεταξύ των συμμαχικών αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων, αποκλείονται από κάθε είδους ενημέρωση και σύσκεψη σχετικά με το φλέγον θέμα της Συρίας και των σχεδιασμών των Αμερικανών, με την επίσημη αιτιολογία ότι η Βρετανία “δεν θα εμπλακεί” σε οποιαδήποτε επέμβαση, μετά και τη σχετική αρνητική ψήφο της βρετανικής Βουλής.

Πρακτικά οι Αμερικανοί, με αυτή τους την κίνηση, δείχνουν ότι πλέον δεν εμπιστεύονται ούτε τους πιο στενούς συμμάχους τους εδώ και δεκαετίες, χαράσσοντας μόνοι τους την στρατηγική τους στην υπόθεση της Συρίας και προσπαθώντας να αποφύγουν οποιαδήποτε “διαρροή”…

Το αξιοσημείωτο είναι πως από τις συσκέψεις των επιτελών στη Φλόριντα ΔΕΝ αποκλείστηκαν οι Γάλλοι αξιωματικοί που ομοίως είναι αποσπασμένοι στην αμερικανική Κεντρική Διοίκηση και οι οποίοι, μαζί με τους Αμερικανούς και τους περίπου 30 Βρετανούς που υπηρετούν εκεί, είχαν μέχρι πρότινος την ευθύνη της επεξεργασίας των στοιχείων από τις μυστικές υπηρεσίες και την χάραξη εναλλακτικών στρατιωτικών σχεδίων επέμβασης. Οι Γάλλοι παραμένουν καθώς η χώρα τους τάχθηκε, δια στόματος του Προέδρου Ολάντ, στο πλευρό των Αμερικανών και θα υποστηρίξει (;) ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Αντιδρά και η Κίνα σε πιθανό αμερικανικό χτύπημα στη Συρία

Την ίδια ώρα η Κίνα συντάσσεται με τη Ρωσία και προειδοποιεί την αμερικανική πλευρά να μην προτρέξει να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, τουλάχιστον όχι προτού συλλεχθούν επαρκείς αποδείξεις για το ποια πλευρά έχει την ευθύνη για τις επιθέσεις της 21ης Αυγούστου με χημικά αέρια.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Χονγκ Λέι, τόνισε πως η Ουάσινγκτον ενημέρωσε το Πεκίνο για την υπόθεση και τις προθέσεις της, πλην όμως η κινεζική πλευρά δεεν έχει πειστεί για τη χρήση χημικών όπλων. Μάλιστα αναφέρθηκε σε ένα δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Turkish Weekly, από τις 6 Ιουνίου, σύμφωνα με το οποίο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε επισήμως ζητήσει από την τουρκική κυβέρνηση ενημέρωση για τη σύλληψη, την προηγουμένη, στις 5 Ιουνίου 2013, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, Σύρων αντικαθεστωτικών που μετέφεραν έναν κύλινδρο με περίπου 2 κιλά αερίου Σαρίν!

Με βάση και αυτό το περιστατικό η κινεζική κυβέρνηση διατηρεί τις αμφιβολίες της σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη και ποιος ευθύνεται για την τραγωδία της 21ης Αυγούστου και καλεί τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν σε μια κίνηση που θα μπορούσε να ανάψει την πυριταδοποθήκη της Μέσης Ανατολής…



Οι αποκαλύψεις ενός πρώην στρατηγού…

Σε κάθε περίπτωση η αμερικανική κυβέρνηση και ο πρόεδρος Ομπάμα φαίνεται πως βρίσκονται υπό πίεση για να αποφασίσουν σύντομα τις επόμενες κινήσεις τους. Όπως αποκάλυψε στο βρετανικό ραδιόφωνο BBC Radio 4 ο Στρατηγός Τζακ Κέιν, πρώην υπαρχηγός της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού Στρατού (vice chief of staff of the US Army), ο Πρόεδρος Ομπάμα είναι έτοιμος να πλήξει με “σημαντικά χτυπήματα” το καθεστώς Άσαντ.

Συγκεκριμένα τόνισε πως παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις του για “περιορισμένα και επιλεγμένα χτυπήματα”, ο Ομπάμα είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει “σημαντική δύναμη” και να καταφέρει “καίρια πλήγματα στο στρατό του Άσαντ”, αμέσως μόλις πάρει το πράσινο φως από το Κογκρέσο.

Κι όλα αυτά την ώρα που το Ισραήλ δεν δείχνει διατεθειμένο να περιμένει για πολύ ακόμη την “απάντηση” των Δυτικών στον Άσαντ. Κάτι που έκανε απολύτως σαφές ο κ. Μάικ Χέρτζοκ, Επικεφαλής του Ινστιτούτου Μεσανατολικής Πολιτικής στην Ουάσινγκτον (Washington Institute for Middle East Policy), διερωτώμενος δημοσίως “πως είναι δυνατόν να πιστέψουν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ πως η Ουάσινγκτον δεν θα αφήσει ατιμώρητη πιθανή παραβίαση των “κόκκινων γραμμών” από το Ιράν, όταν δεν πράττει κάτι ανάλογο στη Συρία…”

Keywords
Τυχαία Θέματα