Alpha Bank: Κέρδη μετά φόρων 53 εκατ. το 2018 – B. Ψάλτης: Προτεραιότητά μας η επίλυση των NPLs

Κέρδη 53 εκατ. ευρώ εμφάνισε για το σύνολο του 2018 η Alpha Bank από 21,1 εκατ. που ήταν κατά το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας.

Αναλυτικά η τράπεζα ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

– Περαιτέρω βελτίωση στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου με μείωση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων στην Ελλάδα

κατά Ευρώ 3,1 δισ. και των Δανείων σε Καθυστέρηση κατά Ευρώ 2,1 δισ. σε ετήσια βάση. Το δ’ τρίμηνο, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα μειώθηκαν κατά Ευρώ 0,5 δισ.

– Το 2018, η Τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία την πώληση τριών χαρτοφυλακίων Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων συνολικής λογιστικής αξίας ύψους Ευρώ 3 δισ. περίπου και αντίστοιχων συνολικών απαιτήσεων ύψους Ευρώ 7 δισ. περίπου.

– Συνεχής βελτίωση της ρευστότητας, με τα υπόλοιπα καταθέσεων για τον Όμιλο να ανέρχονται σε Ευρώ 38,7 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2018, αυξημένα κατά Ευρώ 3,8 δισ. σε ετήσια βάση. Τα υπόλοιπα των καταθέσεων στην Ελλάδα παρέμειναν σταθερά σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 32,7 δισ. Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις για τον Όμιλο βελτιώθηκε περαιτέρω σε 104% στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 έναντι 124% τον Δεκέμβριο 2017.

– Σημαντική μείωση της χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες, κατά Ευρώ 6,8 δισ. σε ετήσια βάση. Τον Φεβρουάριο 2019, εξαλείφθηκε πλήρως η χρηματοδότηση της Τραπέζης μέσω του Εκτάκτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA).

– Ισχυρή κεφαλαιακή βάση με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 17,4%. Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 7,7 δισ.

– Το Καθαρό Έσοδο Τόκων ανήλθε σε Ευρώ 1.756 εκατ., μειωμένο κατά 9,6% σε ετήσια βάση, λόγω της χαμηλότερης συνεισφοράς των δανείων.

– Τα Αποτελέσματα Χρηματοοικονομικών Πράξεων ανήλθαν σε Ευρώ 64,3 εκατ. το δ΄ τρίμηνο 2018, επηρεασμένα θετικά από κέρδη που προέκυψαν από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Το 2018, τα συνολικά Xρηματοοικονομικά Kέρδη ανήλθαν σε Ευρώ 462,7 εκατ., έναντι Ευρώ 144,7 εκατ. το προηγούμενο έτος.

– Το Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων αυξήθηκε κατά 23,1% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 1,4 δισ. ενισχυμένο από τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα.

– Οι Ζημίες Απομειώσεως για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου δανείων ανήλθαν σε Ευρώ 1.614,9 εκατ. το 2018, επηρεασμένες σημαντικά από την αναγνώριση επιπλέον Ζημιών Απομειώσεως κατά το δ’ τρίμηνο σχετιζόμενες με την αύξηση της περιμέτρου επιλεγμένων μη Εξυπηρετουμένων δανειακών χαρτοφυλακίων προς πώληση, που αντιστοιχούν σε 296 μονάδες βάσεως, έναντι 172 μονάδων βάσεως το 2017.

– Τα Κέρδη/ (Ζημίες) προ Φόρων ανήλθαν σε Ευρώ (289,4) εκατ. το 2018. Επιπλέον, ο Φόρος Εισοδήματος ήταν πιστωτικός και ανήλθε σε Ευρώ 342,3 εκατ., επηρεασμένος κυρίως από τον επαναπροσδιορισμό της φορολογικής βάσεως της Τραπέζης αναφορικά με το επίπεδο των προβλέψεων που οδήγησε στην αναγνώριση πρόσθετων Αναβαλλόμενων Φορολογικών Απαιτήσεων.

– Τα Κέρδη μετά από Φόρους ανήλθαν σε Ευρώ 53 εκατ. το 2018 έναντι Ευρώ 21,1 εκατ. το 2017.

– Για τους επόμενους δώδεκα μήνες, η Alpha Bank εντείνει τις προσπάθειες για μείωση των μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων, αυξάνοντας την περίμετρο των επιλέξιμων προς πώληση μη Εξυπηρετουμένων δανειακών χαρτοφυλακίων σε Ευρώ 4,6 δισ. περίπου, σύμφωνα με την υποβολή του αναθεωρημένου Επιχειρησιακού της Σχεδίου στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

O Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ε. Ψάλτης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δήλωσε:

«Στα πρώτα οικονομικά μας αποτελέσματα εκπροσωπώντας την Τράπεζα από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, η Alpha Bank σημειώνει θετικές επιδόσεις για το 2018. Το αποτέλεσμα αυτό συμπίπτει με την επιτυχή ολοκλήρωση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσής μας, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να ανακτήσουμε την επιχειρησιακή μας ευελιξία. Προτεραιότητά μας είναι να επιταχύνουμε την επίλυση του θέματος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, να εξασφαλίσουμε ότι η Alpha Bank θα παραμείνει η Τράπεζα πρώτης επιλογής των πελατών μας με τους οποίους διατηρούμε μακροχρόνιες σχέσεις και να βελτιώσουμε περαιτέρω την αποδοτικότητα μας με σκοπό την παροχή ακόμη πιο ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Σε συνέχεια μίας χρονιάς κατά την οποία η Τράπεζα πέτυχε την έβδομη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τις πωλήσεις Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, αναβαθμίζουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για τη μείωσή τους κατά Ευρώ 10,7 δισ. και των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων κατά Ευρώ 14,3 δισ., έως το 2021.
Οι ανωτέρω στόχοι μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω, εφόσον προχωρήσουν οι αναμενόμενες συστημικές λύσεις που εξετάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, διαμορφώνουμε τη στρατηγική μας κατά τρόπο που θα μας οδηγήσει σε καινούργιους οικονομικούς στόχους, καθώς επαναπροσδιορίζουμε το σχέδιο ανάπτυξης του Ομίλου.”

Κύριες Εξελίξεις και Επισκόπηση Αποτελεσμάτων

Η ανάκαμψη της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας ενισχύθηκε περαιτέρω το 2018, καθώς το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% από 1,5% το 2017, παρά την επιστροφή του τριμηνιαίου ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ σε αρνητικό έδαφος το τελευταίο τρίμηνο του 2018 (-0,1%), έπειτα από εννέα διαδοχικά τρίμηνα με θετικό πρόσημο.

Η οικονομική μεγέθυνση το 2018 προήλθε κυρίως από τις καθαρές εξαγωγές. Η ετήσια αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών (8,7%) υπερέβη την αύξηση των εισαγωγών (4,2%), γεγονός που οφείλεται στην καλή επίδοση του τουρισμού, καθώς και στον εξαγωγικό προσανατολισμό του μεταποιητικού τομέα.

Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,1% το 2018, υποστηριζόμενη από την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και την αξιοσημείωτη αύξηση που σημειώθηκε στην απασχόληση.

Παρά την υποτονική επενδυτική ζήτηση, η απασχόληση ενισχύθηκε το 2018 κατά 2%, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 19,3%, από 21,5% το 2017.
Οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν για πρώτη φορά από το 2007, σε αντιστοιχία με την αύξηση των τιμών των οικιστικών ακινήτων (+1,5% το 2018), η οποία υποστηρίχθηκε και από τις σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στην αγορά της βραχυπρόθεσμης μισθώσεως ακινήτων, με την εκτεταμένη χρήση ψηφιακών πλατφορμών οικονομίας διαμοιρασμού.

Η εμπιστοσύνη των αγορών ενισχύεται σταδιακά λόγω της επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες του δημόσιου τομέα παραμένουν διαχειρίσιμες, γεγονός που οφείλεται: (i) στα ισχυρά – και άνω των τεθέντων στόχων – πρωτογενή πλεονάσματα, (ii) στο χαμηλό κόστος εξυπηρετήσεως του δημοσίου χρέους, (iii) στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους, καθώς και (iv) στο υψηλό ταμειακό απόθεμα που έχει συσσωρευθεί.

Ως αποτέλεσμα, τον Μάρτιο του 2019 το Ελληνικό Δημόσιο εξέδωσε με επιτυχία νέο δεκαετές ομόλογο μετά από σχεδόν μία δεκαετία.

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαφαίνονται θετικές για το 2019, με τον ρυθμό αυξήσεως του πραγματικού ΑΕΠ να διατηρεί την τρέχουσα δυναμική του, ενώ αναμένεται να ενισχυθεί από την περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Οι συνολικές χορηγήσεις του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 52,5 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2018, μειωμένες κατά Ευρώ 0,8 δισ. σε τριμηνιαία βάση.
Τα υπόλοιπα των χορηγήσεων στην Ελλάδα ανήλθαν σε Ευρώ 44,9 δισ., μειωμένα κατά Ευρώ 0,4 δισ. σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι χορηγήσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ανήλθαν σε Ευρώ 7,2 δισ., μειωμένες κατά Ευρώ 0,4 δισ. αντιστοίχως.

Η Alpha Bank συνέχισε να υποστηρίζει επιχειρηματικές ιδέες που εμφανίζουν ευνοϊκές προοπτικές και ενισχύουν τις υποδομές και τις εξαγωγικές δυνατότητες της Ελληνικής Οικονομίας.

Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων προς Επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ανήλθαν σε Ευρώ 1,0 δισ. το δ΄ τρίμηνο του 2018 και συγκεκριμένα σε τομείς όπως το εμπόριο, η μεταποίηση, ο τομέας των μεταφορών και ο τουρισμός. Κατά το 2018 οι νέες εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν σε Ευρώ 3,0 δισ. έναντι Ευρώ 2,1 δισ. το 2017.

Το δ΄ τρίμηνο 2018, οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου σημείωσαν αύξηση κατά Ευρώ 0,2 δισ. και ανήλθαν σε Ευρώ 38,7 δισ.

Στην Ελλάδα, τα υπόλοιπα των καταθέσεων παρέμειναν σε Ευρώ 32,7 δισ., σχεδόν αμετάβλητα σε τριμηνιαία βάση, καθώς η αύξηση των καταθέσεων ιδιωτών, αντισταθμίσθηκε κυρίως από τη μείωση των καταθέσεων Επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα υπόλοιπα των καταθέσεων ανήλθαν σε Ευρώ 5,2 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2018, αυξημένα κατά Ευρώ 144 εκατ., κυρίως λόγω εισροών καταθέσεων στη θυγατρική Τράπεζα του Ομίλου στη Ρουμανία.

Το δ΄ τρίμηνο 2018, το ύψος της χρηματοδοτήσεως της Τραπέζης από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω κατά Ευρώ 0,8 δισ. σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε Ευρώ 3,4 δισ., κυρίως ως αποτέλεσμα της αυξήσεως των διατραπεζικών συναλλαγών (repos) κατά Ευρώ 1,5 δισ. H χρηματοδότηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) ανήλθε σε Ευρώ 0,3 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2018, μειωμένη κατά Ευρώ 6,7 δισ. από το τέλος του 2017, ενώ η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανήλθε σε Ευρώ 3,1 δισ. Η χρηματοδότηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) έχει εξαλειφθεί πλήρως από τον Φεβρουάριο 2019.

Οι διατραπεζικές συναλλαγές (repos) το δ΄ τρίμηνο 2018 σημείωσαν άνοδο και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 6,4 δισ. έναντι Ευρώ 2,3 δισ. το προηγούμενο έτος.
Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις βελτιώθηκε περαιτέρω και ανήλθε σε 104% στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 έναντι 106% το γ’ τρίμηνο 2018 σε επίπεδο Ομίλου, ενώ στην Ελλάδα ανήλθε σε 106% έναντι 107% αντιστοίχως, σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με τον τεθέντα στόχο του σχεδίου αναδιαρθρώσεως της Τραπέζης.

Από τον Ιούλιο 2018, η Τράπεζα έθεσε σε εφαρμογή νέο Σχέδιο Αναδιαρθρώσεως Καθυστερήσεων Λιανικής Τραπεζικής, που προβλέπει τη δημιουργία νέων, ευέλικτων και αναβαθμισμένων προϊόντων ρυθμίσεων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δυνατότητες των Πελατών να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, προκειμένου να επιταχύνει την αποδοτικότητα του υπό αναδιάρθρωση Χαρτοφυλακίου. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες από την εφαρμογή του Σχεδίου, τα πρώτα δείγματα είναι θετικά ως προς την ανταπόκριση των Πελατών και τον αριθμό των ρυθμίσεων. Μετά την έναρξη του προγράμματος και έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2019, οι μακροπρόθεσμες αναδιαρθρώσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 25% και αποτελούν περίπου το 72% του συνολικού χαρτοφυλακίου έναντι 40% πριν από την έναρξη του προγράμματος, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επιτυχή επαναφορά των ρυθμισμένων πιστοδοτήσεων σε ενήμερη κατάσταση.

Το δ’ τρίμηνο 2018, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά Ευρώ 0,5 δισ., ως αποτέλεσμα επιτυχημένων αναδιαρθρώσεων καθώς και εκκαθαρίσεων, και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 21,9 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2018.

Στο τέλος Δεκεμβρίου 2018, ο Δείκτης Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 48,9%, ενώ ο Δείκτης Καλύψεως Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων αυξήθηκε σε 48%.
Το δ΄ τρίμηνο 2018, τα Δάνεια σε Καθυστέρηση στην Ελλάδα, συνεχίζοντας την καθοδική τους πορεία, μειώθηκαν κατά Ευρώ 0,3 δισ. ή Ευρώ 2,1 δισ. σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 14,6 δισ.
Στο τέλος Δεκεμβρίου 2018, ο Δείκτης Καθυστερήσεων σε επίπεδο Ομίλου διαμορφώθηκε σε 33,5% έναντι 34,1% το προηγούμενο τρίμηνο, ο Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων ανήλθε σε 70%, ενώ ο συνολικός Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 122%.

Σε επίπεδο Ομίλου, ο Δείκτης Καθυστερήσεων των επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 διαμορφώθηκε σε 29,9%, 37,4% και 37,9% αντιστοίχως, ενώ το σχετικό απόθεμα των προβλέψεων ανήλθε σε 84%, 47% και 89%, αντιστοίχως.

Το 2018, οι Ζημίες Απομειώσεως για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου δανείων επηρεάσθηκαν σημαντικά από την αναγνώριση επιπρόσθετων ζημιών απομειώσεως κατά το δ’ τρίμηνο, σχετιζόμενων κυρίως με την αύξηση της περιμέτρου των συναλλαγών επιλεγμένων μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων, και ανήλθαν σε Ευρώ 1.614,9 εκατ. Ως αποτέλεσμα, το κόστος πιστωτικού κινδύνου (CοR) ανήλθε σε 296 μονάδες βάσεως έναντι 172 μονάδες βάσεως το προηγούμενο έτος. Οι Λοιπές Ζημίες Απομειώσεως ανήλθαν σε Ευρώ 115,8 εκατ.

Στο τέλος Δεκεμβρίου 2018, το συνολικό απόθεμα των προβλέψεων1 για τον Όμιλο ανήλθε σε Ευρώ 12,3 δισ., ενώ για την Ελλάδα ανήλθε σε Ευρώ 10,2 δισ.
Στο τέλος Δεκεμβρίου 2018, τα Κεφάλαια Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) της Alpha Bank ανήλθαν σε Ευρώ 8,3 δισ., με αποτέλεσμα ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) να μειωθεί κατά 90 μονάδες βάσεως το δ΄ τρίμηνο, σε 17,4%, ως αποτέλεσμα κυρίως του αρνητικού αποτελέσματος προ φόρων της περιόδου καθώς και του χαμηλότερου επενδυτικού χαρτοφυλακίου αξιογράφων αποτιμώμενων στην εύλογη αξία. Με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, ο Δείκτης διαμορφώνεται σε 14%. Οι Αναβαλλόμενες Φορολογικές Απαιτήσεις αυξήθηκαν κατά Ευρώ 0,5 δισ., και ανήλθαν σε Ευρώ 5,3 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2018, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αναγνώριση Αναβαλλόμενων Φορολογικών Απαιτήσεων ύψους Ευρώ 0,3 δισ., η οποία προέκυψε από τον επαναπροσδιορισμό της φορολογικής βάσεως των δανείων της Τραπέζης.
Ωστόσο, για εποπτικούς σκοπούς οι Αναβαλλόμενες Φορολογικές Απαιτήσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 4,6 δισ. καθώς έχει καλυφθεί το όριο του 10%.Οι Αναβαλλόμενες Φορολογικές Απαιτήσεις που δύνανται να μετασχηματισθούν σε οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 3,2 δισ. Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια αποτελούν τα υψηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και ανήλθαν σε Ευρώ 7,7 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2018. Η Ενσώματη Λογιστική Αξία ανά Μετοχή διαμορφώθηκε σε Ευρώ 5,0.
Στο τέλος Δεκεμβρίου 2018, τα Σταθμισμένα για τον Κίνδυνο Στοιχεία του Ενεργητικού (RWAs) διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 47,6 δισ., μειωμένα κατά 1,1% ή κατά Ευρώ 0,5 δισ. σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα κυρίως του χαμηλότερου πιστωτικού κινδύνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Alpha Bank εφαρμόζει την Τυποποιημένη μέθοδο αναφορικά με τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τον πιστωτικό κίνδυνο, και ως εκ τούτου δεσμεύει Ευρώ 15,6 δισ. περίπου για τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα. Συνεπώς, η Τράπεζα αναμένεται να έχει όφελος όσο προχωράει με την απομόχλευση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων που προκύπτει από την αποδέσμευση μέρους των Σταθμισμένων για τον Κίνδυνο Στοιχείων του Ενεργητικού (RWAs).

Το δ΄ τρίμηνο 2018, το Καθαρό Έσοδο Τόκων παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ανήλθε σε Ευρώ 426,6 εκατ., καθώς το όφελος από την ανατιμολόγηση του κόστους των καταθέσεων και το σταθερό κόστος χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες αντισταθμίσθηκε πλήρως από τη μείωση της συνεισφοράς στο Καθαρό Έσοδο Τόκων του επενδυτικού χαρτοφυλακίου.
1 Συμπεριλαμβανομένων προβλέψεων για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου δανείων από εκτός Ισολογισμού στοιχεία ύψους Ευρώ 84,2 εκατ. για την Ελλάδα και Ευρώ 92,2 για τον Όμιλο με 31.12.2018.

Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες αυξήθηκαν κατά 3,6% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 335,2 εκατ., από την ενίσχυση των εσόδων από πιστωτικές κάρτες, την αύξηση των προμηθειών από την χορήγηση νέων δανείων και αναδιαρθρώσεων καθώς και από τη θετική συνεισφορά των εργασιών επενδυτικής τραπεζικής και χρηματιστηριακών εργασιών. Το δ΄ τρίμηνο, τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες ανήλθαν σε Ευρώ 87,3 εκατ., αυξημένα κατά 10,6% ή Ευρώ 8,4 εκατ. λόγω της αυξήσεως των προμηθειών χορηγήσεων ως αποτέλεσμα των νέων εκταμιεύσεων δανείων, καθώς και της ενισχύσεως των προμηθειών από τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα.

Τα Αποτελέσματα Χρηματοοικονομικών Πράξεων ανήλθαν σε Ευρώ 462,7 εκατ., έναντι Ευρώ 144,7 εκατ. το προηγούμενο έτος, επηρεασμένα θετικά από χρηματοοικονομικά κέρδη που προέκυψαν από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Κατά το 2018, τα Λοιπά Έσοδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 49,8 εκατ.

Τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν περαιτέρω κατά 2,2% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της μειώσεως των Γενικών Εξόδων, και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 1.092,6 εκατ., με τον αντίστοιχο δείκτη Εξόδων/Εσόδων να ανέρχεται σε 51,2%. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2018, οι Δαπάνες Προσωπικού μειώθηκαν κατά 1,9% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 464,9 εκατ., κυρίως λόγω της μειώσεως του Προσωπικού. Ο αριθμός του Προσωπικού διαμορφώθηκε, από 11.727 Εργαζομένους στο τέλος Δεκεμβρίου 2017, σε 11.314 Εργαζομένους στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 (-3,5% σε ετήσια βάση), ως αποτέλεσμα του επιτυχούς Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχωρήσεως Προσωπικού (VSS) στην Ελλάδα το 2018. Κατά το 2018, αποχώρησαν 784 Εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένου και του Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχωρήσεως Προσωπικού (Voluntary Separation Scheme) της Τραπέζης, τον Ιούνιο 2018, με αναμενόμενο όφελος Ευρώ 30 εκατ. σε ετήσια βάση.

Τα Γενικά Έξοδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 525,7 εκατ., μειωμένα κατά 3,4% σε ετήσια βάση επηρεασμένα από την ετήσια μείωση κατά 17,9% των εξόδων για τη διαχείριση καθυστερήσεων και των εξόδων τρίτων. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2018, το Δίκτυο του Ομίλου αριθμούσε 629 Καταστήματα, έναντι 670 Καταστημάτων στο τέλος Δεκεμβρίου 2017, ως αποτέλεσμα του εξορθολογισμού του Δικτύου στην Ελλάδα.

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Κύρια Λειτουργικά Έσοδα για το 2018 μειώθηκαν κατά 16,1% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 233,2 εκατ., επηρεασμένα αρνητικά από τη μείωση του Καθαρού Εσόδου Τόκων, ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης συνεισφοράς των δανείων, κυρίως από τη θυγατρική της Τραπέζης στην Κύπρο. Το Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων μειώθηκε κατά 47,8% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 54,3 εκατ.

Το 2018, οι δραστηριότητες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατέγραψαν ζημίες προ φόρων Ευρώ 167,5 εκατ., επηρεασμένες αρνητικά από το επίπεδο των προβλέψεων Ευρώ 221,1 εκατ., το οποίο ανήλθε σε υψηλά επίπεδα της τάξεως των 294 μονάδων βάσεως ως ποσοστό του μέσου όρου χορηγήσεων, κυρίως προερχόμενες από τη θυγατρική της Τραπέζης στην Κύπρο. Σύμφωνα με την υποβολή του Επιχειρησιακού μας Σχεδίου στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), η θυγατρική της Τραπέζης στην Κύπρο αναμένεται να μειώσει τον Δείκτη Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων σε περίπου 50% έως το τέλος του 2021. Η συνολική μείωση θα κατανεμηθεί σχεδόν ισομερώς μεταξύ χαρτοφυλακίων ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις στις δραστηριότητες του Ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει βελτιωθεί σημαντικά και ανέρχεται σε 98% τον Δεκέμβριο 2018, από 118% πέρυσι.

Στην Κύπρο, τα υπόλοιπα δανείων για το δ΄ τρίμηνο 2018 ανήλθαν σε Ευρώ 4,3 δισ. (-13,2% σε ετήσια βάση), ενώ οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά Ευρώ 29 εκατ. σε ετήσια βάση (-1,3%) και ανήλθαν σε Ευρώ 2,2 δισ. Στη Ρουμανία, τα υπόλοιπα των δανείων αυξήθηκαν κατά Ευρώ 56 εκατ. σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 2,6 δισ., ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά Ευρώ 460 εκατ. σε ετήσια βάση (+23%) και ανήλθαν σε Ευρώ 2,5 δισ. Στην Αλβανία, τα δάνεια ανήλθαν σε Ευρώ 296 εκατ. (-9,5% σε ετήσια βάση) και οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 504 εκατ., αυξημένες κατά Ευρώ 36 εκατ. ή 7,7% σε ετήσια βάση.

Για τους επόμενους δώδεκα μήνες, η Alpha Bank εντείνει τις προσπάθειες για μείωση των μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων, αυξάνοντας την περίμετρο των επιλέξιμων προς πώληση μη Εξυπηρετουμένων δανειακών χαρτοφυλακίων σε Ευρώ 4,6 δισ. περίπου, σύμφωνα με την υποβολή του αναθεωρημένου Επιχειρησιακού της Σχεδίου στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM)
Το 2018, η Τράπεζα, επιτυγχάνοντας θετική επίπτωση στους κεφαλαιακούς της Δείκτες, ολοκλήρωσε με επιτυχία την πώληση τριών χαρτοφυλακίων Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων, με εξασφαλίσεις και άνευ εξασφαλίσεων, συνολικής λογιστικής αξίας ύψους Ευρώ 3 δισ. περίπου και αντίστοιχων συνολικών απαιτήσεων ύψους Ευρώ 7 δισ. περίπου. Η Alpha Bank αυξάνει την περίμετρο των επιλέξιμων προς πώληση μη εξυπηρετουμένων δανειακών χαρτοφυλακίων, με γνώμονα την περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων της.

Σύμφωνα με την υποβολή του αναθεωρημένου Επιχειρησιακού της Σχεδίου στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) οι συναλλαγές που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες περιλαμβάνουν την πώληση τριών χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετουμένων δανείων, συνολικής λογιστικής αξίας ύψους Ευρώ 4,6 δισ. περίπου, τα οποία αφορούν: χαρτοφυλάκιο μη Εξυπηρετουμένων Δανείων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και χαρτοφυλάκιο στεγαστικών κυρίως δανείων, και τα δύο με εξασφαλίσεις σε ακίνητη περιουσία, καθώς και χαρτοφυλάκιο δανείων άνευ εξασφαλίσεων. Η ολοκλήρωση των δύο πρώτων συναλλαγών αναμένεται έως το τέλος του 2019, ενώ η ολοκλήρωση της τρίτης συναλλαγής τοποθετείται εντός του α’ τριμήνου 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα