EY Ελλάδος: Τρεις CFOs “αποκωδικοποιούν” το DNA του CFO του σήμερα, του αύριο και του μετέπειτα

Διαδικτυακή εκδήλωση με τη συμμετοχή οικονομικών διευθυντών και στελεχών οικονομικών διευθύνσεων ελληνικών επιχειρήσεων, διοργάνωσε η ΕΥ την Τετάρτη 21 Απριλίου, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε ο ρόλος του CFO, σήμερα, αύριο και μετέπειτα, σε ένα περιβάλλον ραγδαίων μεταβολών.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κος Παναγιώτης Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: “Ο μετασχηματισμός του ρόλου του CFO

και, κατ’ επέκταση των οικονομικών διευθύνσεων, θα κρίνει εν μέρει το ποσοστό επιτυχίας της μετάβασης των ελληνικών επιχειρήσεων στη νέα εποχή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της βιώσιμης επιχειρηματικότητας που δημιουργεί μακροπρόθεσμη αξία για όλους”.

Στη συνέχεια, ο κος Χρήστος Βάρσος, Associate Partner στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος και Επικεφαλής των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών προς CFOs, παρουσίασε τα ευρήματα της πρόσφατης παγκόσμιας έρευνας της EY, DNA of the CFO 2020. Η έρευνα καταλήγει ότι, οι CFOs, για να επανεφεύρουν με επιτυχία τον ρόλο τους και να επαναπροσδιορίσουν την οικονομική διεύθυνση ενόψει ενός διαφορετικού αύριο, θα πρέπει να επικεντρωθούν σε τρεις προτεραιότητες: (1) να αναδείξουν τη συναισθηματική νοημοσύνη σε δεξιότητα-“κλειδί”, (2) να τοποθετήσουν την οικονομική διεύθυνση στο επίκεντρο του επαναπροσδιορισμού της μακροπρόθεσμης αξίας και των μη χρηματοοικονομικών αναφορών, και, (3) να προωθήσουν μία “ανοικτή” οικονομική διεύθυνση, με έμφαση στον αξιόπιστο τεχνολογικό μετασχηματισμό και ένα νέο προφίλ ανθρώπινου δυναμικού.

Τρεις CFOs κορυφαίων ελληνικών οργανισμών “αποκωδικοποιούν” το DNA του CFO του σήμερα, του αύριο και του μετέπειτα

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, τρεις CFOs κορυφαίων ελληνικών ομίλων εταιρειών, συνομίλησαν με στελέχη της ΕΥ και μοιράστηκαν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους σχετικά με τις προκλήσεις που χαρακτηρίζουν τον ρόλο του CFO σήμερα, καθώς και τις ευκαιρίες που αναδύονται για τις οικονομικές διευθύνσεις και τις χρηματοοικονομικές λειτουργίες την επόμενη ημέρα.

Ο κος Μιχάλης Ήμελλος, Non-Executive Director της Coca-Cola HBC Finance BV και πρώην Group CFO της Coca-Cola HBC AG, σε συζήτησή του με τον κ. Χρήστο Βάρσο, αναφέρθηκε στους παράγοντες που συνετέλεσαν στον μετασχηματισμό της οικονομικής διεύθυνσης του ομίλου της Coca-Cola HBC κατά την τελευταία πενταετία. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε τη συμβολή αφενός ενός κοινού οράματος σχετικά με τους στόχους του ομίλου και αφετέρου μίας δυνατής ομάδας στην οικονομική διεύθυνση. Ανέλυσε, επίσης, τα οφέλη της σύστασης των δύο shared services centers του ομίλου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι όχι μόνο βελτίωσαν και εκσυγχρόνισαν τις προσφερόμενες υπηρεσίες σε πελάτες και προμηθευτές, αλλά και προσέφεραν επιπλέον κερδοφορία “ισοδύναμη με την πρόσθεση ακόμη μιας νέας αγοράς στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου”. Όσον αφορά το business partnering, ανέφερε ότι χωρίς αυτό, και με την οικονομική διεύθυνση αποκομμένη από τις υπόλοιπες λειτουργίες του οργανισμού, “είναι σαν ο CFO να οδηγεί το αυτοκίνητο χωρίς να κοιτάζει τον δρόμο, παρά μόνο τα όργανα ελέγχου – το ατύχημα είναι θέμα χρόνου”. Μιλώντας από τη σκοπιά του Μη Εκτελεστικού Μέλους Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ), ο κος Ήμελλος εξήγησε ότι “ο CFO είναι εκείνος που φέρνει στο ΔΣ τη μετάφραση των θεμάτων στρατηγικής ή επιχειρησιακής λειτουργίας της εταιρείας σε δεδομένα, δείκτες, αριθμούς και εκτιμήσεις”, και, επομένως, ο ρόλος του είναι κομβικός και είναι απαραίτητο να εμπνέει εμπιστοσύνη στα μέλη του ΔΣ.

Στη συνέχεια, ο κος Στράτος Θωμαδάκης, CFO της Βιοχάλκο, σε συζήτησή του με τον κ. Ηλία Βυζά, Εταίρο στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο οικονομικός διευθυντής ενός μεγάλου ομίλου που περιλαμβάνει εταιρείες με μοναδικές ιδιαιτερότητες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές αγορές και κλάδους. Παρά την ποικιλομορφία στις δραστηριότητες των θυγατρικών, η Βιοχάλκο εκμεταλλεύεται τις συνέργειες μέσω της λειτουργίας κεντρικών υπηρεσιών και εφαρμογή best practices, χωρίς να επηρεάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η δυναμική των εταιρειών όπου και εφαρμόζονται τα best practices. Ο κος Θωμαδάκης, περιέγραψε, επίσης, και τις προκλήσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί η οικονομική διεύθυνση κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση της απόδοσης, τον έλεγχο κόστους και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στον ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας στη δημιουργία της οικονομικής διεύθυνσης του μέλλοντος και στη συμβολή της τελευταίας στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας από την επιχείρηση. “Το μεράκι και η αγάπη για τη δουλειά σου είναι αυτό που κάνει πάντοτε τη διαφορά”, υπογράμμισε ο κος Θωμαδάκης, αναφορικά με τις δεξιότητες που απαιτούνται από τα στελέχη.

Κατά την τελευταία συζήτηση, η κα Μαρία Θεοδουλίδου, Group Finance Director, Controlling & Planning του Ομίλου Φουρλή, συζητώντας με τον κ.Κώστα Σταθόπουλο, Εταίρο και Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Λογιστικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος, περιέγραψε τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ως CFO μεγάλου ομίλου λιανικών πωλήσεων, κατά την περίοδο της πανδημίας, τονίζοντας ότι η οργανωτική και λειτουργική αναδιοργάνωση που συντελέστηκε τα προηγούμενα χρόνια, “επέτρεψαν στον όμιλο να προσαρμοστεί γρήγορα και αποτελεσματικά στις ακραίες επιχειρηματικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης”. Μεταξύ άλλων, η οικονομική διεύθυνση πέτυχε να προσαρμοστεί άμεσα στις νέες συνθήκες της εμπορικής λειτουργίας μέσω eshop και να τις υποστηρίξει αποτελεσματικά από λογιστικής και φορολογικής πλευράς, να ενισχύσει τις θετικές ταμειακές ροές, ώστε να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση η ικανότητα του ομίλου να λειτουργεί βάσει της αρχής της συνεχιζόμενης δραστηριότητας, να αξιοποιήσει τα κρατικά μέτρα στήριξης και να συμβάλει στη διαχείριση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης. Αναφερόμενη στον ρόλο του CFO, η κα Θεοδουλίδου τόνισε πως, “σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται συνεχώς, όποιος παραμένει στάσιμος, στην πραγματικότητα, πηγαίνει πίσω” και, συνεπώς, “o CFO είναι υποχρεωμένος να κινηθεί εμπρός” και να διαθέτει δεξιότητες των σύγχρονων ηγετών της ψηφιακής εποχής, όπως η συνεχής εγρήγορση, τα καλά αντανακλαστικά, η σωστή διαπραγμάτευση, η επίλυση σύνθετων προβλημάτων, η δημιουργική σκέψη, η συναισθηματική νοημοσύνη, η ευελιξία, η κριτική σκέψη, η πελατοκεντρική αντίληψη, η συνεργασία, η διαχείριση ομάδων και η λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων. Όσον αφορά το ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί κίνδυνοι στην ανάπτυξη και τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας, η κα Θεοδουλίδου αναφέρθηκε στην ποιότητα του συστήματος εταιρικής διακυβέρνησης και της επιχειρηματικής ηγεσίας.

Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και οι κίνδυνοι εταιρικής κουλτούρας, στην κορυφή της “ατζέντας” των στελεχών που παρακολούθησαν την εκδήλωση

Τα στελέχη που παρακολούθησαν την εκδήλωση κλήθηκαν, κατά τη διάρκειά της, να απαντήσουν σε σειρά polls σχετικά με τις διάφορες πτυχές του ρόλου του CFO στο σημερινό, ρευστό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση σχετικά με το πού θα πρέπει να εστιάσουν σήμερα οι CFOs για να προετοιμαστούν για το μέλλον, το 16% ανέφεραν ότι θα πρέπει να κάνουν τολμηρές επιλογές όσον αφορά την καινοτομία και την αναδιαμόρφωση του λειτουργικού μοντέλου της οικονομικής διεύθυνσης, το 12% εκτίμησαν ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη συναισθηματική νοημοσύνη ως βάση της συνεργατικής ηγεσίας με τα υπόλοιπα ανώτατα διοικητικά στελέχη, και 8% προέκριναν τον επαναπροσδιορισμό της σημασίας της “αξίας” πέρα από τα βραχυπρόθεσμα κέρδη. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (64%), παρόλα αυτά, έκριναν ότι πρέπει να δοθεί η ίδια έμφαση και στους τρεις παραπάνω τομείς, εύρημα που συμφωνεί με τις παρατηρήσεις της παγκόσμιας έρευνας της EY.

Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών (31%) και η βελτιστοποίηση λειτουργιών με σκοπό την έμφαση σε εργασίες που προάγουν το business partnering (επίσης 31%), αποτελούν, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, τις κορυφαίες προκλήσεις όσον αφορά την αλλαγή του λειτουργικού μοντέλου της οικονομικής διεύθυνσης σήμερα. Μικρότερα ποσοστά ανέφεραν τη χρήση data analytics στη λήψη αποφάσεων (19%), την αντιμετώπιση των πιέσεων για μείωση κόστους (12%) και την ανταπόκριση στις αυξανόμενες εποπτικές και κανονιστικές απαιτήσεις (6%).

Ζητήθηκε, επίσης, η εκτίμηση των συμμετεχόντων για τους σημαντικότερους κινδύνους και τα εμπόδια στην ανάπτυξη και την ενσωμάτωση της μακροπρόθεσμης αξίας σε έναν οργανισμό. Η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών ανέδειξαν ως κορυφαίους τους κινδύνους που σχετίζονται με την εταιρική κουλτούρα (42%) και το ανθρώπινο κεφάλαιο (32%), ενώ μικρότερα ποσοστά ανέφεραν τους κινδύνους φήμης (8%), τους ρυθμιστικούς κινδύνους (6%), το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας (5% εξίσου) και, τέλος, τους γεωπολιτικούς κινδύνους (2%). Τα αποτελέσματα αυτά διαφοροποιούνται από τα ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας της EY, όπου ως κορυφαίες απειλές αναγνωρίζονταν τα θέματα κυβερνοασφάλειας (23%) και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι (16%), με τους κινδύνους που σχετίζονται με την εταιρική κουλτούρα και το ανθρώπινο κεφάλαιο να συγκεντρώνουν τα μικρότερα ποσοστά (6% και 8% αντίστοιχα). Η αντίθεση αυτή αναδεικνύει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα: ότι τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων δίνουν έμφαση στους κινδύνους εκείνους που πραγματικά είναι κρισιμότεροι για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα πάνελ στελεχών της EY Ελλάδος, γύρω από επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τους CFOs σήμερα, όπως η αποτύπωση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη, η διαχείριση της αλλαγής και του ανθρώπινου κεφαλαίου, καθώς και ο τεχνολογικός και λειτουργικός μετασχηματισμός της οικονομικής διεύθυνσης, το οποίο συντόνισε ο κος Ανδρέας Χατζηδαμιανού, Εταίρος και Επικεφαλής Ελεγκτικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, η κα Νικολέττα Καραΐσκου, Senior Manager, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού, υπογράμμισε ότι ο ρόλος του CFO σήμερα είναι αυτός του “ενορχηστρωτή”, καθώς καλείται, αλλά και οφείλει, να φέρει τους ανθρώπους, τις τεχνολογίες, τα δεδομένα και τις τάσεις της αγοράς σε ισορροπία, σε ένα οικοσύστημα που έχει αλλάξει δραστικά και απαιτεί το πάντρεμα μηχανών και ανθρώπων. “Η ισορροπία βρίσκεται στο σημείο όπου η εφαρμογή τεχνολογιών λαμβάνει υπόψη την ανθρώπινη διάσταση, και δεν αποτελεί η ίδια αυτοσκοπό”, κατέληξε, συμπληρώνοντας ότι, πλέον, οι Έλληνες CFOs είναι πιο δεκτικοί σε επενδύσεις για την αποτελεσματική διαχείριση της αλλαγής και την προετοιμασία των ανθρώπων τους για την υιοθέτηση αλλαγών.

Η κα Κιάρα Κόντη, Director του Τμήματος Υπηρεσιών Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης, ανέλυσε την έννοια της μακροπρόθεσμης αξίας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της συμβολής των επιχειρήσεων στη επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, τη σημασία της θέσπισης σχετικών δεικτών επίδοσης, καθώς και τις διεθνείς εξελίξεις σχετικά με τη σύγκληση των προτύπων μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, την ανάπτυξη μεθοδολογιών “διπλής” ουσιαστικότητας, και της εφαρμογής κλιματικών σεναρίων.

Τέλος, η κα Χρύσα Μαρκοπούλου, Senior Manager, Χρηματοοικονομικές Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, παρατήρησε ότι, “στη νέα εποχή, ο βασικός ρόλος της οικονομικής διεύθυνσης θα είναι η παροχή διοικητικής πληροφόρησης και η διασφάλιση της αξίας της επιχείρησης“, μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών αυτοματοποίησης και μοντέλων data analytics. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο CFO αποτελεί τον “θεματοφύλακα στο ταξίδι του μετασχηματισμού” της επιχείρησης, ενώ θα πρέπει να αναλάβει καθοδηγητικό ρόλο στη διαμόρφωση του οδικού χάρτη των πρωτοβουλιών μετασχηματισμού και στον καθορισμό ποσοτικών στόχων για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της προόδου τους, με όρους μακροπρόθεσμης, και όχι βραχυπρόθεσμης αξίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα