Eurobank: Ισχυρή η επίπτωση στο ΑΕΠ από τη μεγάλη μείωση των ωρών εργασίας το 2ο τρίμηνο
Στο “φρένο” που έβαλε η πανδημία του κορονοϊού στην πορεία μείωσης της ανεργίας στην Ελλάδα, αλλά και στην ισχυρή επίπτωση που είχαν στο ΑΕΠ της χώρας οι μειωμένες ώρες εργασίας το β΄τρίμηνο του έτους στέκονται οι αναλυτές της Eurobank, στο εβδομαδιαίο σημείωμά τους “7 Ημέρες Οικονομία”.
Προτού ακόμα ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού COVID-19, προτού
Αυτό ήταν αποτέλεσμα της βαθιάς ύφεσης και της ήπιας ανάκαμψης των τελευταίων 10 ετών. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο 2020, το 16,0% του εργατικού δυναμικού, ήτοι 739,1 χιλιάδες άτομα, ταξινομούνταν στο υποσύνολο των ανέργων. Τα αντίστοιχα μεγέθη στην ΕΕ-27 και την Ευρωζώνη ήταν 6,5% και 7,3% αντίστοιχα. Σε επίπεδο κρατών, πέραν της Ελλάδας, άλλες οικονομίες με σχετικά υψηλό ποσοστό ανεργίας ήταν η Ισπανία με 13,6% και η Ιταλία με 9,4%.
Η υγειονομική κρίση διέκοψε την καθοδική πορεία του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο λόγος των ανέργων ως προς το εργατικό δυναμικό αυξήθηκε στο 18,3% τον Ιούνιο 2020 από 16,0% τον Φεβρουάριο 2020. Στο ίδιο διάστημα ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε κατά -3,8% ή -149,9 χιλιάδες άτομα και των ανέργων αυξήθηκε κατά 13,2% ή 97,5 χιλιάδες άτομα.
Δύναται να υποστηριχτεί ότι τα μέτρα που έλαβαν οι ασκούντες την οικονομική πολιτική για τη στήριξη της απασχόλησης (π.χ. αναστολή συμβάσεων εργασίας, πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κ.α.) παράλληλα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας ως προς την ταξινόμηση των ατόμων σε απασχολούμενους, ανέργους και μη ενεργούς στο πλαίσιο διεξαγωγής της έρευνας εργατικού δυναμικού (π.χ. τα άτομα των οποίων η σύμβαση τέθηκε σε αναστολή παραμένουν στο υποσύνολο των απασχολούμενων υπό την προϋπόθεση ότι η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη των τριών μηνών ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους), συγκράτησαν σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό συρρίκνωσης της απασχόλησης στην Ελλάδα.
Αυτό αποτυπώθηκε και στα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών με την απασχόληση σε όρους ατόμων να μειώνεται κατά -3,2% QoQ / -3,4% YoY το 2ο τρίμηνο 2020 (-3,1% QoQ / -3,5% YoY βάσει της μηνιαίας έρευνας εργατικού δυναμικού και -2,8% YoY βάσει της τριμηνιαίας έρευνας εργατικού δυναμικού). Με αυτόν τον τρόπο απετράπη ένα κύμα μεγάλων απωλειών σε όρους θέσεων εργασίας και συγκρατήθηκε σε έναν βαθμό το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Το τελευταίο ωστόσο δεν συνεπάγεται και αντίστοιχη συγκράτηση της εγχώριας ζήτησης (π.χ. ιδιωτική κατανάλωση) καθότι η υψηλή αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 ενεργοποιεί κίνητρα αποταμίευσης για σκοπούς προφύλαξης.
Συνεπώς, βάσει των προαναφερθέντων στοιχείων, πως εξηγείται η μεγάλη συρρίκνωση του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2ο τρίμηνο 2020 (-14,0% QoQ / -15,2% YoY) σε όρους χρήσης του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας; Η απάντηση βρίσκεται στη μέτρηση της απασχόλησης σε όρους ωρών εργασίας. Όπως παρουσιάζεται στο Σχήμα 2, ο συνολικός αριθμός των ωρών εργασίας στην Ελλάδα το 2ο τρίμηνο 2020 μειώθηκε κατά -19,0% QoQ / -27,4% YoY (στοιχεία εθνικών λογαριασμών). Μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στη συρρίκνωση της απασχόλησης σε όρους ατόμων και σε όρους ωρών εργασίας καταγράφηκε και στην Ευρωζώνη, με την πρώτη μεταβλητή να μειώνεται κατά -2,9% QoQ / -2,9% YoY και τη δεύτερη κατά -12,8% QoQ / -16,2% YoY.
Εντονότερος ο αποπληθωρισμός τον Αύγουστο 2020Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) παρουσίασε μείωση τον μήνα Αύγουστο 2020 κατά -1,9%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2019 και κατά -0,6% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020. Ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των καυσίμων, των τροφίμων, των ποτών και του καπνού, διαμορφώθηκε τον Αύγουστο 2020 στο -1,4% (-1,3% τον Ιούλιο 2020).
Επιπλέον, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΚΤ), μειώθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο 2020 ( -0,7% σε σχέση με τον Ιούλιο 2020), ενώ ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή με Σταθερούς Φόρους (ΕνΔΚΤ-ΣΦ), παρουσίασε μείωση κατά -1,4% σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2019 ( -0,7% σε σχέση με τον Ιούλιο 2020). Αναλυτικότερα, η μείωση του ΕνΔΚΤ κατά -2,3% σε ετήσια βάση τον μήνα Αύγουστο 2020, προήλθε από τις παρακάτω ομάδες αγαθών και υπηρεσιών: μεταφορές (-8% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019), στέγαση (-5,3%), ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια (-2,9%), επικοινωνίες (-2%), άλλα αγαθά και υπηρεσίες (-1,7%), διαρκή αγαθά- είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες (-1,5%), υγεία (-1,1%) και αναψυχή-πολιτιστικές δραστηριότητες (-0,8%). Στις υπόλοιπες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών καταγράφηκαν θετικές μεταβολές τιμών, σε ετήσια βάση, και συγκεκριμένα: διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά (2,2%), ένδυση και υπόδηση (2,1%), εκπαίδευση (0,6%) και αλκοολούχα ποτά και καπνός (0,2%).
Το διαφορικό πληθωρισμού Ελλάδας και Ευρωζώνης, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού των δύο οικονομιών, παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος για 39ο συνεχή μήνα, τον Αύγουστο 2020.
Τέλος, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank, επισημαίνεται ότι ο ΕνΔΚΤ μειώθηκε κατά 0,8% το πρώτο 8μηνο του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις καλοκαιρινές προβλέψεις τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Economic Forecast, Summer 2020), προβλέπεται μείωση του ΕνΔΚΤ για το 2020 κατά -0,5% , ενώ για το 2021 προβλέπεται ήπια αύξηση του επιπέδου τιμών κατά 0,5%.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Εξαιρούνται τα αγροτεμάχια από διεκδικήσεις Δημοσίου σε δασικούς
- Μόσιαλος: «Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να γίνει ένας σοβαρός αγοραστής υπηρεσιών δημόσιας υγείας»
- Ιανός: Εγκλωβισμένοι σε σπίτια και αυτοκίνητα στη Φθιώτιδα
- Coronavir: Το πρώτο ρωσικό αντιικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού κυκλοφορεί στα ρωσικά καταστήματα
- Δανία, Ολλανδία και Ισλανδία λαμβάνουν νέα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό
- Πτωτικά ο Dow Jones, εκ νέου "βαρίδι" ο κλάδος της τεχνολογίας
- Στος 06/10 ξεκινάει η δράση: Στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19 στη Δυτική Ελλάδα
- Κύπρος: Διώξεις κατά εκπαιδευτικού για «ιερόσυλη» ζωγραφική
- Πόσο χρήσιμο είναι ένα τοπικό lockdown στην Αθήνα;
- Europa League: Με Βόλφσμπουργκ ή Ντέσνα η ΑΕΚ στα play off
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- O “Ιανός” σαρώνει Ιόνιο και Ηλεία – Πότε θα χτυπήσει ο κυκλώνας την Αττική
- Νέο κρούσμα στα Lidl – Κλείνει το κατάστημα στην Πατησίων λόγω κορωνοϊού
- Eurobank: Ισχυρή η επίπτωση στο ΑΕΠ από τη μεγάλη μείωση των ωρών εργασίας το 2ο τρίμηνο
- Κορωνοϊός: Η ΕΕ υπογράφει και δεύτερη συμφωνία για τα εμβόλιο
- O “Ιανός” σαρώνει Ιόνιο και Ηλεία – Πότε θα χτυπήσει την Αττική – Η νέα τροχιά
- ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνο φάρμακο μέσω διαδικτύου
- Επιφυλακτικές κινήσεις και αναζήτηση κατεύθυνσης στη Wall Street
- Ρωσία: Εγκρίθηκε φάρμακο κατά του κορωνοϊού που θα πωλείται σε φαρμακεία
- Ιανός: Σοβαρά προβλήματα στη Φθιώτιδα – Διεκόπη η σύνδεση Λαμίας-Καρπενησίου
- Ν. Ηλιόπουλος: To επιτελικό κράτος Μητσοτάκη απειλεί να τινάξει τη χώρα στον αέρα
- Τελευταία Νέα BankWars
- Eurobank: Ισχυρή η επίπτωση στο ΑΕΠ από τη μεγάλη μείωση των ωρών εργασίας το 2ο τρίμηνο
- Επιφυλακτικές κινήσεις και αναζήτηση κατεύθυνσης στη Wall Street
- Νέο κρούσμα στα Lidl – Κλείνει το κατάστημα στην Πατησίων λόγω κορωνοϊού
- Ρωσία: Εγκρίθηκε φάρμακο κατά του κορωνοϊού που θα πωλείται σε φαρμακεία
- Κορωνοϊός: Η ΕΕ υπογράφει και δεύτερη συμφωνία για τα εμβόλιο
- O “Ιανός” σαρώνει Ιόνιο και Ηλεία – Πότε θα χτυπήσει ο κυκλώνας την Αττική
- Ιανός: Σοβαρά προβλήματα στη Φθιώτιδα – Διεκόπη η σύνδεση Λαμίας-Καρπενησίου
- O “Ιανός” σαρώνει Ιόνιο και Ηλεία – Πότε θα χτυπήσει την Αττική – Η νέα τροχιά
- ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνο φάρμακο μέσω διαδικτύου
- Ν. Ηλιόπουλος: To επιτελικό κράτος Μητσοτάκη απειλεί να τινάξει τη χώρα στον αέρα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Eurobank: Η μείωση των ωρών εργασίας πίσω από τη «βουτιά» του ΑΕΠ το β' τρίμηνο
- Δήμος Αθηναίων: Αναβατόρια για άτομα με κινητικά προβλήματα στα κολυμβητήρια Γουδή και Κολοκυνθούς
- ΔΕΔΔΗΕ: Αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην πόλη της Ζακύνθου
- Wall Street: Σε αναζήτηση προσήμου οι δείκτες μετά τη χθεσινή «βουτιά» του τεχνολογικού κλάδου
- Eurobank: Ισχυρή η επίπτωση στο ΑΕΠ από τη μεγάλη μείωση των ωρών εργασίας το 2ο τρίμηνο 2020
- Δημοσκόπηση ARD: Η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών τάσσεται υπέρ της υποδοχής προσφύγων από τη Μόρια
- Υψηλή η συμμετοχή των ξένων διαχειριστών και αναλυτών στο 15ο Annual Greek Roadshow
- Στος 06/10 ξεκινάει η δράση: Στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19 στη Δυτική Ελλάδα
- Ιανός: Διακοπή δρομολογίων σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα