ΔΕΘ – Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Νέος δρόμος σκληρής προσπάθειας – “Δεν θα βγει η χώρα από την επιτροπεία για να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη”
«Μπροστά μας πια ανοίγεται ένας καινούργιος δρόμος. Με νέες προκλήσεις και νέες δυσκολίες. Αλλά και με νέες, τεράστιες δυνατότητες. Θα τον έλεγε κανείς δρόμο σκληρής προσπάθειας, ακόμα και μάχης. Ή και δρόμο μιας νέας ανάπτυξης”, είναι ένα από τα βασικά “μοτο” της εφετεινής ομιλίας του Πρωθυπουργού Α.Τσίπρα στη ΔΕΘ.
Ο Πρωθυπουργός, που καμία σχέση φαίνεται πια πως δεν έχει – και δεν θέλει να έχει – με τον Τσίπρα
Ήρθε η ώρα να ανοίξουν η νεολαία, οι εργαζόμενοι, η χώρα, τον βηματισμό τους», είπε, απευθύνοντας κάλεσμα «να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί, να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς. Το μεγάλο αυτό στοίχημα είναι κοινό για όλους, ανεξάρτητα από την κοινωνική θέση και τις πολιτικές απόψεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε την ομιλία του, καλωσορίζοντας τις ξένες επιχειρηματικές αποστολές στη ΔΕΘ, που είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά, υπογραμμίζοντας τον «διαρκώς αυξανόμενο ρόλο της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή, άλλα και το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για τη χώρα μας».
Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Κίνα, που είναι τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης, σημειώνοντας πως έχει μακραίωνη ιστορία, παράδοση και κουλτούρα.
«Συνδεόμαστε μαζί σας με ειλικρινή φιλία και αλληλοεκτίμηση εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ειδικά όμως τα τελευταία χρόνια εμβαθύνουμε διαρκώς τη συνεργασία μας με οικονομικές και πολιτιστικές ανταλλαγές», είπε και εξέφρασε την ελπίδα οι σχέσεις των δύο χωρών να γίνουν όλο και πιο ουσιαστικές, εποικοδομητικές και φιλικές.
«Ένα μεγάλο μέρος του λαού μας στερήθηκε όχι μόνο τα στοιχειώδη, αλλά ακόμα και το δικαίωμα να ονειρεύεται. Και δυστυχώς αυτό συμβαίνει και με ένα μεγάλο μέρος των νέων, που ασφυκτιούν στην ίδια τους τη χώρα. Ή μεταναστεύουν για να φυτέψουν τα όνειρά τους σε ξένες πατρίδες. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Και θα τελειώσει», διεμήνυσε και πρόσθεσε:
«Μπροστά μας πια ανοίγεται ένας καινούργιος δρόμος. Με νέες προκλήσεις και νέες δυσκολίες. Αλλά και με νέες, τεράστιες δυνατότητες. Θα τον έλεγε κανείς δρόμο σκληρής προσπάθειας, ακόμα και μάχης. Ή και δρόμο μιας νέας ανάπτυξης. Μιας νέας κοινωνικής οργάνωσης και ελευθερίας, επιτέλους. Για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, απαλλαγμένο από τις αρρώστιες του παρελθόντος. Ήρθε η ώρα να ανοίξουν η νεολαία, οι εργαζόμενοι, η χώρα, τον βηματισμό τους».
«Το μεγάλο ερώτημα που σήμερα πρέπει να απαντήσουμε συλλογικά είναι: Με ποιους θεσμούς, με ποια μέτρα, με ποια πολιτική μπορούμε να οργανώσουμε την Ελλάδα του αύριο, ώστε η έξοδος από το μνημόνιο να μην συντελεστεί με όρους επιστροφής στο παρελθόν», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «το θέμα δεν είναι να βγει η χώρα από την επιτροπεία, για να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη, να ακολουθήσουμε την πολιτική της επίπλαστης ευημερίας, του πελατειασμού, της διαφθοράς»
«Κύρια έννοια μας πρέπει να είναι να διαμορφώσουμε τους θεσμούς και τις πολιτικές, που θα εγγυώνται ότι η Ελλάδα δεν θα γυρίσει στο παρελθόν», επεσήμανε και συμπλήρωσε:
«Τα προηγούμενα χρόνια, της ανάπτυξης αλλά και την πρώτη πενταετία της κρίσης, δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων διανεμήθηκαν, αλλά πώς; Ο καθένας έκανε ό, τι ήθελε, δημιουργήθηκαν στρατιές ομήρων συμβασιούχων, ενω σημαντικές 7 υπηρεσίες του δημόσιου τομέα έμεναν υποστελεχωμένες και ανίκανες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.
Ένα ακόμη παράδειγμα: Τα δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν για την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα τις προηγούμενες δεκαετίες. Αλλά πώς; Χωρίς σχέδιο, χωρίς συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών, χωρίς κεντρική παρακολούθηση. Αποτέλεσμα: Δεκάδες πληροφοριακά συστήματα, βάσεις δεδομένων και μητρώα που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους και τώρα προσπαθούμε να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Θα μπορούσα να μιλήσω για τις προμήθειες υγείας, για την εκπαίδευση, για τον χωρικό σχεδιασμό, για το λαθρεμπόριο, για την γενικευμένη φοροδιαφυγή, για το αρύθμιστο επί τριάντα χρόνια τηλεοπτικό τοπίο, την αδήλωτη εργασία, τα δήθεν προγραμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας και η λίστα δεν έχει τέλος. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή σε αυτή την Ελλάδα, την Ελλάδα που χρεοκόπησε».
«Χρέος μας τώρα είναι να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της δημοκρατίας, του σχεδιασμού, του κοινωνικού ελέγχου, της ισότητας και της ισονομίας. Την Ελλάδα του κοινωνικού κράτους, της δίκαιης ανάπτυξης, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης. Το χρέος μας είναι να διαμορφώσουμε τους θεσμούς μέσα από τους οποίους θα προστατευσουμε το δημόσιο συμφέρον, μέσα από τους οποίους θα οργανώσουμε τη συζήτηση για το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο, ώστε η ανάπτυξη να διαχυθεί στο σύνολο της κοινωνίας. Στους πολλούς», ανέφερε.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε απολογισμό της θητείας της κυβέρνησης, λέγοντας πως η πολιτική της όλο αυτό το διάστημα κινείται μέσα από δυσκολίες και αντιφάσεις, προς την παραπάνω κατεύθυνση.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο, καθώς έχει αυξηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, κι αυτό δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε συγκυριακό. «Τα σημάδια ανάκαμψης και αντιστροφής της υφεσιακής πορείας είναι πλέον εμφανή και σε εμάς, αλλά και στις αγορές και στους εταίρους», είπε και πρόσθεσε πως οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν εξαιρετικό οιωνό.
«Για δύο συνεχόμενα έτη υπερκαλύψαμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων κι αυτό ενισχύει τη διαπραγματευτική μας θέση και δημιουργεί χειροπιαστές προϋποθέσεις για την ελάφρυνση των βαρών, που συμπιέζουν την ελληνική οικονομία», είπε.
Το 2016 οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται βελτίωση καθώς το Α΄ τετράμηνο έχουμε εισροή 1,4 δισ.ευρώ.Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν εξαιρετικό οιωνό.Στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ. ευρώ.
«Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προσανατολίζεται για πρώτη φορά στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και βέβαια, ο καθένας καταλαβαίνει, αν θέλει βέβαια να καταλάβει, ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι συνέπεια και της ανάκτησης του κύρους και των διεθνών συμμαχιών της χώρας».
«Η μετάβαση από την εποχή του Grexit στην εποχή του Grinvest δεν έγινε με τον αυτόματο πιλότο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, χαρακτήρισε στρατηγικό στόχο ένα Δημόσιο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση με ισότιμους όρους όλοι οι πολίτες, όπως επίσης την αναγκαία αποκλιμάκωση των ϕορολογικών επιβαρύνσεων που βαραίνουν επιχειρήσεις και ϕυσικά πρόσωπα.
«Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν, η επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα, του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν, και φυσικά οι δύο επισκέψεις μου στην Κίνα ως πρωθυπουργού, αποδεικνύουν ότι η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος, των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Nέα δημοσκόπηση: Αγγίζει την αυτοδυναμία η ΝΔ, ενισχύεται και ο ΣΥΡΙΖΑ
- Πέθανε ο ηθοποιός Blake Heron
- Νέα λίστα: Αυτές είναι οι πιο όμορφες χώρες του κόσμου
- Τέσσερις παράλληλες πορείες στη Θεσσαλονίκη
- ΝΔ: 27,2%, ΣΥΡΙΖΑ: 16,5% σε δημοσκόπηση της MARC για το Πρώτο Θέμα
- Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη οι πορείες διαμαρτυρίας με αφορμή τη ΔΕΘ
- Εντολή εκκένωσης σε 6,3 εκατ. κατοίκους στη Φλόριντα εξαιτίας του κυκλώνα
- Τσίπρας: Από το Grexit περνάμε στο Grinvest
- Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΑΕΝ Μακεδονίας και ΤΕΙ Μηχανιώνας
- Τσίπρας στη ΔΕΘ: Ορατή από εταίρους και αγορές η θετική προοπτική της Ελλάδας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- ΝΔ: 27,2%, ΣΥΡΙΖΑ: 16,5% σε δημοσκόπηση της MARC για το Πρώτο Θέμα
- ΔΕΘ – Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Νέος δρόμος σκληρής προσπάθειας – “Δεν θα βγει η χώρα από την επιτροπεία για να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη”
- Οι εφημερίδες της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2017
- Αποστόλου: 3,5 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια του αγροτικού κόσμου
- Τελευταία Νέα BankWars
- ΔΕΘ – Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Νέος δρόμος σκληρής προσπάθειας – “Δεν θα βγει η χώρα από την επιτροπεία για να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη”
- Οι εφημερίδες της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2017
- ΝΔ: 27,2%, ΣΥΡΙΖΑ: 16,5% σε δημοσκόπηση της MARC για το Πρώτο Θέμα
- Αποστόλου: 3,5 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια του αγροτικού κόσμου
- Παππάς: Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν δείξει ότι έχουν πάρα πολύ ισχυρές και σταθερές σχέσεις
- Κυπριακό: O Αναστασιάδης καλεί την Τουρκία να αλλάξει στάση
- Μείωση πάνω από 60% στις ταξιδιωτικές δαπάνες για τους Έλληνες
- Γεννηματά: Στον Θερμαϊκό έχουν πνιγεί οι υποσχέσεις που έδωσε ο Α.Τσίπρας
- Τσίπρας: Είναι η πρώτη φορά που το Μετρό της Θεσσαλονίκης δεν είναι ανέκδοτο
- Ρέγκλινγκ: Η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει στο σωστό δρόμο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- «Λουκέτο» σε εγκαταστάσεις αναψυχής στο Γαϊδουρονήσι
- Bundesliga: Ήττα της Μπάγερν από την Χοφενχάιμ
- Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΑΕΝ Μακεδονίας και ΤΕΙ Μηχανιώνας
- Τσίπρας: Από το Grexit περνάμε στο Grinvest
- Αλ. Τσίπρας: Αυξημένο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας
- Premier League: Πρώτη «γκέλα» η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- LIVE η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
- Μουζάλας: Πρώτη η Ελλάδα στις αιτήσεις ασύλου στα τέλη Σεπτέμβρη
- Τσίπρας στη ΔΕΘ: Ορατή από εταίρους και αγορές η θετική προοπτική της Ελλάδας
- Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκαν οι πορείες με αφορμή τη ΔΕΘ