Μ. Ντράγι για τον ΕΝΦΙΑ: Σε εξέλιξη η επικαιροποίηση αντικειμενικών αξιών στην Ελλάδα

“Το ελληνικό πρόγραμμα προβλέπει την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στην Ελλάδα με σκοπό την ευθυγράμμιση όλων των αξιών των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς”, τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι σε απάντησή του προς τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονο.

Όπως σημειώνει ο Μάριο Ντράγκι “η

διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και διενεργείται από ομάδα με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας”.

Ολόκληρη η επιστολή του προέδρου της ΕΚΤ:

“Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κύριε Χρυσόγονε,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε στις 25 Σεπτεμβρίου 2014 ο κ. Roberto Gualtieri, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής.

Όσον αφορά τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη συζήτηση σχετικά με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, θα ήθελα να σας παραπέμψω στις απαντήσεις της ΕΚΤ στο σχετικό ερωτηματολόγιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως αυτό δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο ερώτημά σας, επισημαίνεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα προβλέπει την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στην Ελλάδα με σκοπό την ευθυγράμμιση όλων των αξιών των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς. Αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και διενεργείται από ομάδα με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας”.

“Το Ευρωσύστημα διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο ως προς τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ελλάδα στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι ελληνικές τράπεζες είχαν τη δυνατότητα να βασιστούν σε χρηματοδότηση κεντρικής τράπεζας για να αντικαταστήσουν χρηματοδοτικά μέσα της αγοράς που έληγαν και να αντιμετωπίσουν τη μείωση των καταθέσεων. Καθώς υποχωρεί η κρίση, οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν εκ νέου πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και χρηματοδότησης, ενώ παράλληλα καταγράφεται αύξηση των καταθέσεων. Κατά συνέπεια, βασίζονται λιγότερο σε χρηματοδότηση κεντρικής τράπεζας. Αυτό είναι ουσιώδους σημασίας στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να επαναφέρουν ένα βιώσιμο χρηματοδοτικό μοντέλο ευρείας βάσης και, ως εκ τούτου, αποτελεί ένδειξη σταδιακής εξομάλυνσης των συνθηκών χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες. Με δεδομένη την τρέχουσα πολιτική πλήρους κατανομής του Ευρωσυστήματος, η όποια μείωση του βαθμού στον οποίο οι τράπεζες βασίζονται σε χρηματοδότηση κεντρικής τράπεζας οφείλεται σε αποφάσεις των ίδιων των τραπεζών και όχι σε περιορισμούς που έχει επιβάλει το Ευρωσύστημα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα