Μητσοτάκης: Αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου – Στόχος μας καλές και καλοπληρωμένες δουλειές

Ως εξαιρετικά σημαντικό χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά», μιλώντας στην Ολομέλεια όπου συζητείται το νομοσχέδιο, ενώ ξεκινώντας την ομιλία του σχολίασε την περιορισμένη παρουσία βουλευτών της αντιπολίτευσης: «Μου κάνει εντύπωση η περιορισμένη συμμετοχή συναδέλφων της αντιπολίτευσης. Δεν βλέπω μάλιστα κανέναν από το ΚΙΝΑΛ».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ρήση του Φρανγκλίνου Ρουσβελτ ότι «Καμία χώρα στον κόσμο όσο πλούσια κι αν είναι δεν μπορεί

να αντέξει τη σπατάλη του ανθρώπινου δυναμικού της», και σημειώνοντας ότι η ανεργία είναι η μεγαλύτερη απειλή, επισήμανε: Αυτήν αντιπαλεύουμε εδώ και 33 μήνες. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τα στοιχεία δείχνουν ότι η προσπάθειά μας πιάνει τόπο. Από το καλοκαίρι 2019 μέχρι το Φεβρουάριο 2022 η ανεργία έπεσε από το 17,2% στο 12,8%.

«Είναι η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση σε όλη την Ευρώπη. Σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν παραπάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας και ξεπεράσαμε το ορόσημο των 4 εκατ. απασχολούμενων», τόνισε σημειώνοντας ότι αυτό επιτεύχθηκε σε εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον.

Υπογράμμισε ότι οι «πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις της αντιπολίτευσης ότι η πανδημία θα οδηγουσε σε έκρηξη απολύσεων και άνοδο της ανεργίας» «διαψεύστηκαν προς όφελος των εργαζόμενων διότι η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να στηρίξει πρώτα και πάνω από όλα τον κόσμο της εργασίας», ωστόσο προσέθεσε: «Τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορούν να μας ικανοποιούν. Έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη, η Ισπανία μας έχει ξεπεράσει. Έχουμε και διαχρονικό πρόβλημα χαμηλών αμοιβών».

Αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαίου 2022

Ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών το τελευταίο διάστημα έχει επιβαρυνθεί, είπε ακόμη και πρόσθεσε πως προσπαθούμε να λάβουμε μέτρα για την ελάφρυνση. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι δημόσιοι πόροι θέλουμε να κατευθύνονται προς στοχευμένες πολιτικές εργασίας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το πρώτο πρόβλημα είναι η μακροχρόνια αποχή από την εργασία. Πολλοί άνεργοι δεν είχαν βρει εργασία για διάστημα άνω του ενός έτους, ενώ 50.000 άνθρωποι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση εδώ και μία δεκαετία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά»

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας υπάρχει πρόβλεψη που ορίζει ότι ο εργαζόμενος θα λαμβάνει το 50% του επιδόματος εργασίας ακόμα και όταν βρει δουλειά. Τα προγράμματα κατάρτισης του παρελθόντος δεν είχαν τα αναγκαία αποτελέσματα. Ενδεχομένως εκατοντάδες εκατομμύρια να οφέλησαν επαγγελματίες στην κατάρτιση και όχι τους καταρτισμένους, συνέχισε.

Ακόμη υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντική η δουλειά που έχει γίνει στον ΟΑΕΔ καθώς ο διοικητής έχει αναλάβει το καθήκον του εκσυγχρονισμού ενώ συμπλήρωσε πως «κληρονομήσαμε έναν γραφειοκρατικό οργανισμό».

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε ότι «πολλοί που έμεναν σε ακριβές περιοχές έπαιρναν επιδόματα. Θα διαγραφούν από τους καταλόγους όσοι παραμένουν εγεγραμμένοι χωρίς να έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Θα διαγραφούν όσοι έχουν αρνηθεί έως και τρεις φορές να απασχοληθούν σε θέσεις που έχουν δημιουργηθεί για εκείνους. Θα διαγραφούν και όσοι δεν δέχονται να πάρουν μέρος σε καταρτίσεις».

Μετονομασία του ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης

Επιπλέον ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την μετονομασία του ΟΑΕΔ σε δημόσια υπηρεσία απασχόλησης με στόχο να προσφέρει εφόδια και όχι εμπόδια προς την εύρεση εργασίας. «Θα έχει περισσότερα εξειδικευμένα στελέχη στο δυναμικό του», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο ΟΑΕΔ θα αποτελέσει πυλώνα για τη στέγη που πρέπει να αποκτήσουν οι Έλληνες εργαζόμενοι. Παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης το 37% του πληθυσμού ξοδεύει παραπάνω από το 40% του εισοδήματος για έξοδα στέγης. Ένας στους τρεις Έλληνες έχει ληξιοπρόθεσμες οφειλές για την κατοικία. Το πρόβλημα της στέγης είναι ουσιαστικό, πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων που ευημερεί, αυξάνει την πίεση να δρομολογήσουμε πολιτικές έξυπνες προσφοράς πιο φτηνής στέγης κυρίως στα νέα ζευγάρια».

Keywords
Τυχαία Θέματα