«Σπάσιμο» των κόκκινων στεγαστικών δανείων, εξετάζουν οι τράπεζες – Εισήγηση του SSM υπό αυστηρές προϋποθέσεις

Λύση που προβλέπει το “σπάσιμο” των κόκκινων στεγαστικών δανείων σε δύο τμήματα προωθεί ο Μηχανισμός της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας που εποπτεύει τις τράπεζες (SSM). Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε σήμερα στους δημοσιογράφους από πηγή η οποία είναι σε θέση να γνωρίζει τα τεκταινόμενα, ο εποπτικός βραχίωνας της ΕΚΤ θεωρεί ότι ο διαχωρισμός των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων

σε δύο κομμάτια, έτσι ώστε ο δανειολήπτης να εξυπηρετεί μόνο το ένα τμήμα της οφειλής του με παράλληλο “πάγωμα” του υπολοίπου τμήματος, αποτελεί μία λύση συμφέρουσα τόσο για τους καναλωτές όσο και για τις ίδιες τις τράπεζες.

Η λύση αυτή η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί υπό αυστηρές προυποθέσεις προβλέπει, μεταξύ άλλων, το διαχωρισμό του κόκκινου δανείου κατά τρόπο που θα μπορεί να εξυπηρετείται από το δανειολήπτη. Οι τράπεζες από την πλευρά τους δεν θα επιτρέπεται στην πορεία να προσαυξάνουν το τμήμα του δανείου που εξυπηρετείται μειώνοντας ισόποσα το μέρος του δανείου που μένει παγωμένο. Από την πλευρά τους οι δανειολήπτες θα είναι υποχρεωμένοι να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ενώ θα χάνουν την ρύθμιση αυτή στην περίπτωση που καθυστερούν να καταβάλλουν τις δόσεις για την εξυπηρέτηση του δανείου.

Μία τέτοια λύση σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή θα βοηθούσε τις τράπεζες να επιταχύνουν τη διαδικασία μείωσης των κόκκινων δανείων οδηγώντας σε ταχύτερη εξυγίανση. Παρα ταύτα ο SSM φαίνεται να είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των stress tests, καθώς και από τις διοικήσεις των τραπεζών οι οποίες κατάφεραν μέσα σε 12 -18 μήνες να ανατρέψουν τα αρνητικά δεδομένα. Tα αποτελέσματα των stress tests, αν και αποτέλεσαν θετική έκπληξη, δεν αποκλείουν ωστόσο στο μέλλον κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Παρά ταύτα στο μικροσκόπιο του SSM βρίσκονται σύμφωνα με την ίδια πηγή ορισμένα μέλη των διοικήσεων των τραπεζών τα οποία έχουν δικαστικές εκκρεμμότητες. Ο SSM αξιολογεί τα δεδομένα, με το μηχανισμό που διαθέτει προκειμένου να αποφανθεί για την καταλληλότητα των στελεχών αυτών που συμμετέχουν στη διοίκηση (το λεγόμενο fit and proper). Ωστόσο το νομοθετικό κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε επίπεδο Ε.Ε, κάτι μάλιστα που έχει επισημάνει και η επικεφαλής του SSM Danielle Nouy δυσχεραίνει τον Εποπτικό Μηχανισμό στην υλοποιήση των αποφάσεων που λαμβάνει στο κομμάτι αυτό της αξιολόγησης.

Αναφορικά με την λεγόμενη επιστροφή στην κανονικότητα των ελληνικών τραπεζών, η οποία θα τους επιτρέψει μεταξύ άλλων να μπορούν να χορηγούν περισσότερα δάνεια, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι η μείωση των κόκκινων δανείων αποτελεί αναγκαία όχι όμως και επαρκή συνθήκη. Παράλληλα απαιτείται άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και των καταθετών προς τις τράπεζες. Επιπροσθέτως αναγκαία κρίνεται η επιστρφοή των καταθέσεων καθώς μετά το 2015 από τις καταθέσεις έχουν διαρρεύσει περίπου 30 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα