Αποστολή στο Παρίσι: «Ναι» από SUEZ για συμμετοχή σε ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα
Αποστολή στο Παρίσι: Νίκος Αβουκάτος
Η σημερινή συνάντηση μπορεί να δώσει λύσεις στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζονται στο Παρίσι, είπε ο Φαμπρίς Ροσινιόλ, διευθύνων σύμβουλος της SUEZ Ιταλίας και Κεντροανατολικής Ευρώπης, κατά την ομιλία του στην ημερίδα «Ολοκληρωμένη διαχείριση - αξιοποίηση στερεών αποβλήτων: Παρουσίαση καινοτόμων τεχνολογιών διαχείρισης στη Γαλλία», στο πλαίσιο της ενημερωτικής αποστολής αυτοδιοικητικών της Περιφέρειας
Ο κ. Ροσινιόλ παρουσίασε τις πράσινες δραστηριότητας του ομίλου SUEZ, ενός παγκόσμιου κολοσσού στον τομέα του περιβάλλοντος, της διαχείρισης νερού αλλά και των στερεών αποβλήτων, με 90.000 απασχολούμενους σε 70 χώρες και τζίρο 17 δισ. ευρώ για το 2017. Η SUEZ συλλέγει ετησίως 32 εκατ. τόνους αποβλήτων.
Η SYEZ δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, με μια μικρή συμμετοχή 5,5% στην ΕΥΑΘ, ως οικονομικός εταίρος, αλλά και στη διαχείριση των λυμάτων του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας.
«Ναι» σε ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα
Όπως είπε ο κ. Ροσινιόλ, ο Όμιλος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει και σε διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια η παρουσία της εταιρείας Suez στην Ελλάδα. «Φιλοδοξία μας είναι η ανάπτυξη και διαχείριση των υποδομών στο νερό και τα απόβλητα, καθώς υπάρχουν ανάγκες υποδομής στην Ελλάδα και για αυτό επιθυμούμε να συνεργαστούμε με τη χώρα σας σε έργα του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα (μέσω ΣΔΙΤ)», επισήμανε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης τόνισε ότι «χρειάζεται να κάνουμε ένα ακόμη ένα βήμα και χρειάζονται να δώσουμε λύσεις στην Κεντρική Μακεδονία για την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, ιδίως μέσω της συνένωσης. Είμαστε εδώ ώστε να δούμε και να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο Παρίσι με την εφαρμογή καλών πρακτικών στον τομέα».
Ο κ. Γεράνης αναφέρθηκε στα έργα του ΦΟΔΣΑ και τον προγραμματισμό κατασκευής μονάδων επεξεργασίας στην Κ. Μακεδονία, ενώ παρουσίασε τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από τον ΣΜΑ Ευκαρπίας. Ο ίδιος επανέλαβε ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) προβλέπει τρεις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Κεντρική Μακεδονία, μία στις Σέρρες, μία στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης και μία στην ανατολική.
Επιπλέον μίλησε και για την ιδέα της «Εγνατίας διαχείρισης στερεών αποβλήτων για μια ολοκληρωμένη διαχείριση», αλλά και την αξιοποίηση του υπολείμματος ενεργειακά, όπως συμβαίνει στο Παρίσι.
«Κοιτάμε ακόμη πιο μπροστά. Πλέον, έχουμε όραμα να δώσουμε λύση για όλη τη βόρεια Ελλάδα: Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος και μεγάλο κομμάτι της Θεσσαλίας, έχουν ένα κοινό σημείο: την Εγνατία οδό και την οδική και τη σιδηροδρομική γραμμή. Οι πέντε ΠΕΣΔΑ έχουν ένα υπόλειμμα απορριμμάτων περίπου στις 350.000 τόνους. Το ονομάσαμε "Εγνατία διαχείριση στερεών αποβλήτων" γιατί από εδώ, την Κεντρική Μακεδονία, μαζί με τους συναδέλφους τούς αυτοδιοικητικούς, θα δώσουμε λύση για τα δύο πέμπτα της χώρας. Ευελπιστούμε και στην Αττική να γίνει ακόμη μία μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης και να δώσουμε λύση σε όλη τη χώρα. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ και γι αυτόν τον λόγο και για να δούμε πώς γίνεται η ολοκληρωμένη διαχείριση από τα πρώτα στάδια, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και ό,τι χρειάζεται και το υπόλειμμα των απορριμμάτων να πάμε και να το αξιοποιήσουμε ενεργειακά. Εδώ, στην πόλη του φωτός, υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια τέτοιες μονάδες», σημείωσε.
ΣΔΙΤ για ενέργεια από σκουπίδια σε Λονδίνο και Βελιγράδι
Στα έργα ΣΔΙΤ που αφορούν την παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια στο Λονδίνο αλλα και το υπό κατασκευή αντίστοιχο έργο στο Βελιγράδι, σε κοντινή απόσταση από τον Δούναβη, αναφέρθηκαν διευθυντικά στελέχη της SUEZ.
Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο λειτουργούν πέντε τέτοιες μονάδες. Ως καύσιμη ύλη αξιοποιούνται υπολείμματα από διαχωρίσιμο υλικό.
Για το υπό κατασκευή project της SUEZ στο Βελιγράδι, από σύνολο 500 τόνων οικιακών αποβλήτων, μόνο οι 340 τόνοι (περίπου το 70%) θα αξιοποιούνται για θερμική αξιοποίηση, και το υπόλοιπο μέρος, μετά από διαδικασία ανακύκλωσης θα αξιοποιείται/επαναχρησιμοποιείται σε έργα οδοποιίας. Από την ενεργειακή αξιοποίηση, θα παράγονται 85 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Μαρία Βοζίκη, αντιπρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο επιδιώκει να γνωστοποιήσει τις τεχνολογίες των γαλλικών εταιρειών στους φορείς της Ελλάδας με σκοπό μια ορθολογική διαχείριση και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ σημείωσε ότι η Γαλλία πρωταγωνιστεί τόσο σε επίπεδο Περιφερειών όσο και Δήμων.
«Βρισκόμαστε στην έδρα της SUEZ μιας μεγάλης εταιρείας σε ό,τι αφορά τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για τη συλλογή και αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων και της ενεργειακής αξιοποίησης, τις οποίες θα μας παρουσιάσουν οι υπεύθυνοι», υπογράμμισε η κα. Βοζίκη.
Από την πλευρά της, η πρέσβυς της Ελλάδας στο Παρίσι Αγλαΐα Μπαλτά χαρακτήρισε άκρως κρίσιμο θέμα το περιβάλλον και συνεχάρη τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κεντρική Μακεδονία για την προσπάθειά τους.
Η κα. Μπαλτά σημείωσε, τέλος, ότι η Γαλλία αποτελεί έναν σημαντικό επενδυτή στην Ελλάδα και πως δίνεται η ευκαιρία σήμερα να υπάρξουν συμφωνίες, όπως στα απόβλητα και την ενέργεια.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Έξι τραπεζικοί υπάλληλοι κατηγορούνται για κλοπές από θυρίδες
- Αυτά είναι τα ακίνητα που βγάζει στο «ηλεκτρονικό σφυρί» η εφορία
- Αυτές είναι οι πλουσιότερες βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης
- Θεσσαλονίκη: Έξι τραπεζικοί υπάλληλοι κατηγορούνται για κλοπές από θυρίδες
- Αποστολή στο Παρίσι: «Ναι» από SUEZ για συμμετοχή σε ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα
- Η γέφυρα των ονείρων του Πούτιν
- Θεσσαλονίκη: Νεκρό σκυλάκι από επίθεση πίτμπουλ στην Ικτίνου
- Λύση αλά Ιρλανδία ετοιμάζουν οι τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια
- ΟΑΕΔ: Ανοίγουν 5.066 θέσεις εργασίας
- Ισραηλινή πρέσβης: Η Χαμάς φέρει την ευθύνη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στη Γάζα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Green agenda
- Τελευταία Νέα Green agenda
- Αποστολή στο Παρίσι: «Ναι» από SUEZ για συμμετοχή σε ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα
- Βραβείο Αριστείας στην καθηγήτρια του ΑΠΘ που περιέθαλψε περισσότερα από 5.000 άγρια ζώα
- Καλογράνης και Ακρίβου οι δύο συμπρόεδροι του Πράσινου Κινήματος
- Πράσινο για τους έξυπνους αισθητήρες ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη
- Η Greenagenda στο Παρίσι: Η γαλλική τεχνογνωσία στα απόβλητα οδηγός για την Κ. Μακεδονία
- Στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 τα χρήματα για το νέο «Εξοικονομώ»
- Οι οικολογικές πιστοποιήσεις δημιουργούν φρούδες ελπίδες για περιβαλλοντική προστασία
- Χωρίς νέα ΑΕΠΟ τα έργα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
- Καβάλα: 20 εκατ. για ύδρευση και άρδευση στα Τενάγη, προχωρεί ο TAP
- Παπούτσι με σόλα από ανακυκλωμένες μασημένες τσίχλες (φωτο+vid)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Συρρίκνωση ζημιών για τη Noble
- Αυτές είναι οι πλουσιότερες βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης
- Έκθεση ΔΝΤ: Τι λέει για δάνεια, χρέος και ανεργία
- Μαγκριώτης: Να επανασχεδιαστεί η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού
- Δ. Νεάπολης - Συκεών: Σεμινάρια για την καταπολέμηση της ανεργίας
- Γ. Καμίνης: Οι πόλεις μπορούν να κάνουν τη δημοκρατία και πάλι ελκυστική
- Πρεσβεία Παλαιστινιακής Αρχής: Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη «σφαγή» των ισραηλινών δυνάμεων
- Στ. Θεοδωράκης: Λειτουργώ πάντα στο φως και δημόσια κι όχι πίσω από την πλάτη του λαού
- ΔΝΤ: Ασανσέρ το κόστος εργασίας στην Ελλάδα
- Δύο νέες ελληνικές εταιρείες εντάσσονται στο διεθνές δίκτυο της Endeavor