Βασίλης Ψάλτης σε αναλυτές: Στόχος για διανομή μερίσματος 1,1 δισ. ευρώ την τριετία 2024 – 2026 – Οι νέοι στόχοι για το 2024

Στο 35% διαμορφώνεται ο στόχος για την διανομή μερίσματος από τα αποτελέσματα της χρήσης του 2024 (από 20% το 2023) ενώ σε απόλυτα νούμερα ο στόχος για την διανομή μερίσματος την περίοδο 2024 – 2026 διαμορφώνεται στο 1,1 δισ. ευρώ. Αυτό τόνισε  κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης και υπογράμμισε ότι η Alpha Βank θα αξιοποιήσει

το μέγιστο την συμμαχία της με την Unicredit με στόχο την μεγιστοποίηση της αξίας για τους μετόχους και τους πελάτες της τράπεζας.

«Ήδη, τρέχουν συνέργειες στα κοινοπρακτικά δάνεια, στα αμοιβαία κεφάλαια και τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν περισσότερες συνεργασίες», ανέφερε. Ειδικά για τη μερισματική πολιτική η διοίκηση της τράπεζας ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ανοικτός διάλογος με τους επόπτες και το βέβαιο είναι ότι το μίγμα των μερισμάτων θα εμπεριέχει το εργαλείο του buy back.

Η πολιτική διανομής μερίσματος, σύμφωνα με τον CEO του Ομίλου, βασίζεται στην προοπτική κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια, την διατήρηση υψηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και την πρόθεση για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο επίπεδο κάτω του 4%.

Ο κ. Ψάλτης ανακοίνωσε παράλληλα στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουν καταλήξει όλες οι τράπεζες την ταχύτερη απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) . Η Alpha Bank προβλέπει επιπλέον 130 εκατ. ευρώ για απόσβεση του DTC  κάνοντας εκτίμηση πως θα ολοκληρώσει την αποπληρωμή του αναβαλλόμενου φόρου το 2033 δηλαδή 8 χρόνια νωρίτερα. Συγκεκριμένα το 2027 η τράπεζα αναμένεται να έχει αναβαλλόμενο φόρο στο 24% του CET1.

Οπως δήλωσε ο κ. Ψάλτης «οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις και η ουσιαστική πρόοδος στην υλοποίηση των στρατηγικών μας στόχων, μας επιτρέπουν να αναβαθμίσουμε τις προβλέψεις μας» και με βάση το νέο guidance για το 2024 προβλέπεται:

• Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTBV) 14% (από >13,5% τον Αύγουστο)

• Συνολικά έσοδα περίπου 2,2 δισ. ευρώ (από >2,1 δισ. ευρώ)

• Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου περίπου 65 μονάδες βάσης (από

Keywords
Τυχαία Θέματα