Παγκόσμια ανησυχία για Πολωνία: «Προβοκάτσια» λένε οι Ρώσοι – Διαβουλεύσεις σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και G7 – Η 1η αντίδραση Μπάιντεν

Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί μετά το πυραυλικό χτύπημα που σημειώθηκε στις 16:40 (ώρα Ελλάδας) της Τρίτης σε περιοχή της Πολωνίας στα σύνορα με την Ουκρανία, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων, σύμφωνα με ενημέρωση των πολωνικών αρχών. Τις τελευταίες ώρες πραγματοποιήθηκε σειρά έκτακτων συναντήσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, προκειμένου να διασαφηνιστεί από που δόθηκε η εντολή για την εκτόξευση των πυραύλων κι αν πρόκειται για επιτηδευμένο «χτύπημα».

Η Ουάσινγκτον τηρεί αποστάσεις αναμένοντας τα αποτελέσματα

των προκαταρκτικών ερευνών για την προέλευση των χτυπημάτων, την ώρα που το Κίεβο και η Πολωνία καταγγέλλουν παρέμβαση της Μόσχας, δίχως ωστόσο να επικαλούνται επίσημων αποδείξεων, με τη ρωσική κυβέρνηση να μιλά για «προβοκάτσια». Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το επίπεδο συναγερμού, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι πύραυλοι ήταν «ρωσικής προέλευσης», ενώ κράτη – μέλη της ΕΕ αναμένουν επίσημες ανακοινώσεις περί των ερευνών, δηλώνοντας συμπαράσταση στη Βαρσοβία.

Σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών, το βράδυ της Τρίτης κλήθηκε ο πρέσβης της Ρωσίας στη Βαρσοβία για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις». Δεν αποκαλύφθηκε καμιά λεπτομέρεια για όσα διαμείφθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε περί «τα μεσάνυχτα».

Αμφισβητούν τα περί ρωσικής εμπλοκής οι ΗΠΑ

Μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης των ηγετών της G7, της ΕΕ και άλλων κρατών στο Μπαλί της Ινδονησίας, ο Τζο Μπάιντεν επιχείρησε να αποκλιμακώσει την ένταση, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που θέτουν υπό αμφισβήτηση» όσον αφορά την ύπαρξη ρωσικής εμπλοκής πίσω από τα πυραυλικά χτυπήματα. «Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από τη τροχιά να βλήθηκε από τη Ρωσία – πάντως θα το δούμε», σημείωσε ο Μπάιντεν.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, ενώ παρόντες ήταν επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα κράτη που συμμετείχαν, πλην Ιαπωνίας, είναι μέλη του NATO, όπως η Πολωνία.

Ο αμερικανός πρόεδρος ωστόσο στη συνέχεια – σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ – ενημέρωσε τους ηγέτες με τους οποίους συζήτησε νωρίτερα σήμερα πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο πύραυλος ο οποίος κατέπεσε στο χωριό Σεβόντοφ της νοτιοανατολικής Πολωνίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι χθες ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να καταρριφθεί ρωσικός εισερχόμενος πύραυλος, κατά πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, που δεν κατονομάζει τις πηγές του.

Την ίδια εκτίμηση για την προέλευση του πυραύλου μετέδωσε νωρίτερα ρεπόρτερ του πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, επικαλούμενος αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονόμασε.

Η αντίδραση της Μόσχας

Οι πρώτες αντιδράσεις ρώσων αξιωματούχων για το πυραυλικό χτύπημα έκαναν λόγο για «προβοκάτσια», απαντώντας στις αρχικές αναφορές περί εμπλοκής της Μόσχας, οι οποίες προήλθαν και από το Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι δεν έχει ακόμη «καμία» πληροφορία σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στην Πολωνία. «Δυστυχώς, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό», περιορίστηκε να απαντήσει ο κ. Πεσκόφ ερωτηθείς σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε την διαρρέουσα πληροφορία ότι «ρωσικοί «αδέσποτοι» πύραυλοι έπληξαν την πολωνική επικράτεια».

Ντούντα: «Καμία αδιάσειστη απόδειξη»

Η Βαρσοβία κάνει μεν λόγο για πύραυλο ρωσικής κατασκευής, ωστόσο ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δεν κατονομάζει απευθείας τον -κατά την Πολωνία- υπεύθυνο για το περιστατικό. Μάλιστα, έκανε λόγο για «μεμονωμένη ενέργεια», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν «αδιάσειστες αποδείξεις». «Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε καμία αδιάσειστη απόδειξη για το ποιος εκτόξευσε αυτόν τον πύραυλο. Διενεργείται έρευνα», είπε ο αρχηγός του κράτους σε δημοσιογράφους. Ο κ. Ντούντα έκρινε ταυτόχρονα ότι πρόκειται για «μεμονωμένο» συμβάν. «Τίποτε δεν υποδεικνύει ότι θα ακολουθήσουν και άλλα (σ.σ. παρόμοια συμβάντα)».

Ο κ. Ντούντα, που είχε σειρά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με ηγέτες κρατών μελών του NATO, συμπεριλαμβανομένων του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, επιβεβαίωσε πως η χώρα του ετοιμάζεται να ζητήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ.

«Ζητώ από όλους τους Πολωνούς να παραμείνουν ήρεμοι έπειτα από αυτή την τραγωδία. Ας είμαστε συνετοί, ας μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να χειραγωγηθούν. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ψευδείς ειδήσεις και προσπάθειες προπαγάνδας», τόνισε σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Keywords
Τυχαία Θέματα