Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Ζητάει την απόσυρση του νόμου για τα μουσεία

«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαμελίσει την Αρχαιολογική Υπηρεσία, να πλήξει καίρια την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και να καταφέρει τον κυβερνητικό έλεγχο της διαχείρισης των αρχαιοτήτων, ώστε να προωθηθούν τα σχέδια εμπορευματοποίησης, ιδιωτικοποίησης και εργαλειοποίησης των αρχαιοτήτων της χώρας για αλλότρια συμφέροντα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων συνεδρίασε την Τετάρτη 18/1/2023, με μοναδικό θέμα την θέση του Συλλόγου για το προταθέν σχέδιο νόμου του ΥΠΠΟΑ «Εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων

διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς: ίδρυση μουσείων-ν.π.δ.δ., κρατική ασφάλιση της κινητικότητας των πολιτιστικών αγαθών, δράσεις του Ο.Δ.Α.Π. και του Μουσείου Ακρόπολης, ρυθμίσεις ποινικής προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, Συμβούλια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μητρώο Προσωπικού Αρχαιολογικών Εργασιών και λοιπές διατάξεις σχετικά με το προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στον πολιτισμό».

Ομόφωνα το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων απορρίπτει το σχεδίου νόμου, τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαμελίσει την Αρχαιολογική Υπηρεσία, να πλήξει καίρια την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και να καταφέρει τον κυβερνητικό έλεγχο της διαχείρισης των αρχαιοτήτων, ώστε να προωθηθούν τα σχέδια εμπορευματοποίησης, ιδιωτικοποίησης και εργαλειοποίησης των αρχαιοτήτων της χώρας για αλλότρια συμφέροντα.

Η ρύθμιση για τη μακροχρόνια (25+25 έτη) εξαγωγή συλλογών Μουσείων στο εξωτερικό, η κατάπτυστη Συμφωνία νομιμοποίησης της αρχαιοκαπηλίας (Συλλογή Στερν) και οι μυστικές διαπραγματεύσεις για δανεισμό και ανταλλαγή των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα, μαζί με την καταστροφή του κορυφαίου αρχαιολογικού χώρου του Σταθμού Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης και την εκχώρηση εργασιών επί μνημείων σε ιδιωτικά Ιδρύματα, με τρανταχτό το παράδειγμα την Ακρόπολη, αποτελούν τα κορυφαία επεισόδια στο ίδιο έργο διάλυσης κάθε έννοιας προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως αυτή εκπορεύεται ως υποχρέωση του κράτους από το Σύνταγμα.

Το σχέδιο νόμου μας αφορά όλους και όλες και δεν είναι αποκλειστικά θέμα των εργαζόμενων στα Μουσεία. Επόμενος στόχος θα είναι η αποκοπή των μεγάλων αρχαιολογικών χώρων από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και η πλήρης διάλυση της.

Το ΔΣ τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει σε σχολιασμό χωριστά κάθε άρθρου του σχεδίου νόμου. Αναμένουμε τις παρατηρήσεις των μελών του Συλλόγου επί του συνόλου και των άρθρων του σχεδίου νόμου.

Ειδικά ως προς το θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων και της υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων στα Μουσεία, τονίζουμε ότι: -Με το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 21-30, 33-34 και 80, το σχέδιο νόμου παραδίδει ομήρους στα κυβερνητικά Διοικητικά Συμβούλια τους τωρινούς εργαζομένους στα Μουσεία, διαλύοντας την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Με τη δήθεν «προσωρινή απόσπαση» μέχρι την έκδοση Οργανισμού του κάθε ΝΠΔΔ, εγκλωβίζει στα ΝΠΔΔ τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, που θα αποστερηθούν βασικά υπηρεσιακά δικαιώματά τους, όπως το δικαίωμα απόσπασης, μετάθεσης, τοποθέτησης μετά από αίτησή τους, συμμετοχής σε διαδικασίες κρίσεων στη ΓΔΑΠΚ. Το χρονικό όριο των 8 μηνών που νομοθετείται για να εκπονηθεί Οργανισμός στα Μουσεία είναι πλασματικό, όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη (με χειρότερο παράδειγμα το Μουσείο Ακρόπολης). Άλλωστε, τα διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια δεν θα λογοδοτούν σε κανέναν για τις πράξεις ή παραλείψεις τους, παρεκτός στην Υπουργό Πολιτισμού που αυθαίρετα θα τα διορίσει.

-Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα Μουσεία είναι ήδη εγκλωβισμένοι και στερούνται βασικά υπηρεσιακά τους δικαιώματα, με αυθαίρετες και παράνομες εντολές και αποφάσεις του Υπηρεσιακού Γραμματέα και της Γενικής Διευθύντριας ΔΥΗΔ, καθ’ υπόδειξη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, ήδη από τον Ιούλιο 2022, θέμα για το οποίο ο ΣΕΑ θα καταφύγει στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Το επίμαχο σχέδιο νόμου ορίζει ως αποφασιστικό όργανο και πάλι για την υπηρεσιακή μας κατάσταση τον Υπηρεσιακό Γραμματέα, μετά από εισήγηση του «Γενικού Διευθυντή και Διευθυντή» (εντελώς αόριστα, άνευ προσδιορισμού!) ως εκτιμητές των υπηρεσιακών αναγκών. Παρακάμπτει δηλαδή εκ νέου τόσο την επιθυμία των εργαζόμενων όσο και τα αρμόδια Υπηρεσιακά Συμβούλια, και στρέφεται ευθέως ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων.

-Με ένα άρθρο του σχεδίου νόμου καταργούνται 735 (!) κενές οργανικές θέσεις από όλες τις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες της ΓΔΑΠΚ του ΥΠΠΟΑ, μεταξύ αυτών 75 θέσεις αρχαιολόγων και 279 θέσεις φυλακτικού προσωπικού. Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια, που αποστερεί από το Υπουργείο Πολιτισμού την δυνατότητα να προχωρήσει σε προσλήψεις για την κάλυψη των χιλιάδων πραγματικών κενών, τη στιγμή που υπάρχουν Εφορείες Αρχαιοτήτων με ελάχιστο προσωπικό, ενώ το φυλακτικό προσωπικό δεν επαρκεί για να κρατηθούν ανοιχτές καν όλες οι αίθουσες των κεντρικών Μουσείων. Η πρόθεση αυτή σε συνδυασμό με τη συνολική αντιμετώπιση των υπηρεσιακών αναγκών και ειδικά της υποχρεωτικής παράδοσης υπαλλήλων σε μουσεία με νέο διοικητικό καθεστώς περιγράφει την περαιτέρω συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού και την επιθετική στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στους εργαζομένους και τις εργαζόμενες σε αυτό.

Με βάση τα παραπάνω

-Προχωράμε σε κινητοποιήσεις και εκστρατεία ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων, της επιστημονικής κοινότητας και των πολιτών, για να μην περάσει το σχέδιο νόμου.

-Συμμετέχουμε στο Συντονισμό Σωματείων ενάντια στην αλλαγή καθεστώτος στα μεγάλα δημόσια Μουσεία και στις δράσεις με όλους τους εργαζόμενους, και καλούμε όλα τα σωματεία του ΥΠΠΟΑ να καταδικάσουν έμπρακτα το σχέδιο νόμου.

-Διοργανώνουμε ενημερωτική σύσκεψη των εργαζόμενων για το σχέδιο νόμου, από κοινού με άλλα σωματεία, την Πέμπτη 26-1-2023 στις 3.30 μμ (ο χώρος θα ανακοινωθεί σύντομα)

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην Αθήνα

Keywords
Τυχαία Θέματα