Τα άλλα παιδιά και η «Μαρία»

Το κείμενο που ακολουθεί δεν είναι απάντηση σε αυτό του καλού συναδέλφου Γιώργου Χρηστίδη, που δημοσιεύθηκε στις 26 Φεβρουαρίου στην «Καθημερινή» αναφορικά με την υπόθεση της «Μαρίας του Εβρου». Το άρθρο του ανταποκριτή του γερμανικού Spiegel, εξάλλου, δεν αφορούσε –στο μεγαλύτερο μέρος του– το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που είχαμε φιλοξενήσει στην «Κ» μερικές εβδομάδες νωρίτερα υπό τον τίτλο «Ο διακινητής μάς είπε βάψτε το παιδί».

Διαβάστε περισσότερα: Ο Γ. Χρηστίδης απαντά μέσω Καθημερινής για την υπόθεση της «Μαρίας του Έβρου»

Εξέλαβα

όμως το άρθρο του συναδέλφου ως αφορμή για μια σύντομη «επί προσωπικού» τοποθέτηση για την υπόθεση του Εβρου.

Εχουμε και λέμε.

Από τη συνέντευξη με έναν από τους αλλοδαπούς της ομάδας των 38 που φιλοξενήθηκε στην «Κ» προέκυψε, κατά τη γνώμη μου, με σαφήνεια ότι οι μετανάστες εφηύραν την υπόθεση του θανάτου του μικρού κοριτσιού. Ο λόγος; Να ξεφύγουν από το ιδιότυπο πινγκ πονγκ μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων συνοριοφυλάκων με θύματα τους ίδιους και να φθάσουν με ασφάλεια στην ελληνική όχθη του Εβρου.

Η αξιοπιστία του μάρτυρα ελέγχθηκε με κάθε δημοσιογραφικά εφικτό τρόπο. Στο κείμενο, όμως, δεν παρέθεσα λεπτομέρειες ικανές να αποκαλύψουν την ταυτότητά του, κατόπιν δικής του επιθυμίας. Οπως όλα δείχνουν, νεκρή Μαρία δεν υπάρχει. Και θα πρέπει να αισθανόμαστε χαρούμενοι γι’ αυτό!
Οχι όμως να κουνάμε δηκτικά το δάχτυλο σε όσους με ειλικρίνεια και δίχως κομματικά ελατήρια τάχθηκαν υπέρ της προστασίας της ζωής των μεταναστών.

Τα δεδομένα και οι αριθμοί, εξάλλου, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για κάτι τέτοιο. Και εξηγούμαι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Frontex και του Λιμενικού Σώματος, στη διάρκεια του 2022 πάνω από 300 αλλοδαποί δηλώθηκαν αγνοούμενοι στη θάλασσα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Δυστυχώς, το μακάβριο στατιστικό αφορά κυρίως το Αιγαίο. Καθώς σχεδόν 50% των επιβαινόντων στα σκάφη που ναυάγησαν στην ανοικτή θάλασσα ήταν ανήλικοι, προκύπτει ότι τριψήφιος αριθμός παιδιών έχασε τη ζωή του στη θάλασσα.

Θα ήταν χρήσιμο, πριν κάποιος τοποθετηθεί εκ νέου για την υπόθεση της Μαρίας του Εβρου, να λάβει υπόψη του τα αριθμητικά δεδομένα. Κι αν οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, να ακούσει τις παιδικές φωνές στο βίντεο που έστειλαν καλώντας σε βοήθεια οι επιβαίνοντες σε ιστιοπλοϊκό, πριν αυτό βυθιστεί τον Νοέμβριο ανοικτά της Καρύστου.

Πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα