“Ειδήμονες” και… “επιστήμονες”

Με ύφος χιλιών καρδηναλίων, τελειόφυτοι της σχολής του «αλάθητου», πατώντας σε ένα δημόσιο βήμα ή μια θέση που τους έχει παραχωρηθεί, και το κοινό-πελάτες που έχουν αποκτήσει από την ενασχόλησή τους με τα κοινά, υπάρχουν άνθρωποι που σχολιάζουν αδόκιμα και σχολαστικά την επικαιρότητα (ο καθένας στον τομέα του) θέτοντας θέσβαστο σε ότι αγγίζουν με την άποψή τους ή τη γραφίδα τους.

Καλοβολεμένοι και καλοπληρωμένοι ή απολυμένοι και αποδιωγμένοι εκτοξεύουν στοχευμένα «πυρά» από κάποιο μονόστηλο, ένα τηλεοπτικό παράθυρο, μέσω διαδικτύου (…ναι το ανακάλυψαν και αυτό) ή μια θέση εξουσίας,

που απέκτησαν συνήθως με αμφίβολο τρόπο, με σκοπό να προκαλούν, αποσκοπώντας στην δική τους μυθοποίηση. Ικανοποιώντας απωθημένα ή πιθανόν εξαργυρώνοντας επιταγές, δημιουργούν ηθικοπλαστικά διλήμματα και ενοχές, καταδικάζουν και καταλογίζουν ευθύνες άκοπα. Σαν άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι, οι ίδιοι, «νίπτουν τας χείρας τους», δεν επιδέχονται καμία μορφή αντίλογου και συχνά πυκνά παρεκτρέπονται όταν νιώθουν στριμωγμένοι στη γωνία.

Η χειρότερη μορφή αλητείας. Από «την εξέδρα των επισήμων» …πετώντας μπουκάλια. «Ξιπασμένα βλαχάκια», προσπαθούν να προφτάσουν το τρένο της τεχνολογικής εξέλιξης, με εμφανή σημάδια «κόπωσης», αδιαφορώντας αν θα μπούν στο τελευταίο βαγόνι (με τα μπαγάζια και τα αζήτητα) προκειμένου να μη μείνουν εντελώς «στην απ’ έξω».

Καλοθελητές, διαμορφωτές της γνώμης του όχλου, επωφθαλμιώντας την επιβεβαίωση και την επιβράβευση, ακόμη και στα αυτονόητα. Απορρίπτοντας κάθε κριτική ή έλεγχο. Εσωστρεφείς και πολύ πιθανόν μανιοκαταθλιπτικοί. Καιροσκόποι, είρωνες με παρωχημένες ιδέες και τακτικές.

Δήθεν αδογμάτιστοι κρύβουν προσωπικά συναισθήματα και οπαδικού τύπου νταβατζηλίκια προφασιζόμενοι την αντικειμενικότητα. Η υποκειμενικότητα στο μεγαλείο της.

Σε όλους τους χώρους και τους τομείς της κοινωνικής ζωής και δραστηριότητας. Εκμεταλευόμενοι την αμάθεια ή την ημιμάθεια. Το ζήλο και τα πάθη των απλών ανθρώπων. Τον παρορμητισμό και την αδυναμία φιλτραρίσματος σκέψης και γνώμης.

Δυστυχώς όλοι αυτοί είναι συνυπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Ο καθένας στον τομέα του. Είτε αυτή εκφράζεται με την οικονομική κρίση και την κοινωνική αστάθεια είτε με τη χειρότερη μορφή βίας στα γήπεδα και τις γειτονιές.

Στο χέρι μας είναι να απομυθοποιήσουμε όλους αυτούς τους «ειδήμονες» και τους «επιστήμονες». Να τους βάλουμε στην άκρη για να μπορέσουμε επιτέλους να προχωρήσουμε μπροστά!

Keywords
Τυχαία Θέματα