Ανέτοιμες οι εννιά στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης-τουρισμού για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Μόλις δέκα εργάσιμες ημέρες απομένουν ως την 1η Μαρτίου, την ημέρα που ξεκινάει να εφαρμόζεται καθολικά στην εστίαση και τον τουρισμό η ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Πόσο έτοιμες είναι όμως οι επιχειρήσεις του κλάδου, ο οποίος μαζί με το εμπόριο αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας, απασχολώντας αθροιστικά τον έναν στους τρεις εργαζόμενους;

Τα τελευταία στοιχεία που έχουν δοθεί από το υπουργείο Εργασίας, με βάση την ενημέρωση των επιμελητηρίων, είναι ότι ειδικά στην εστίαση η ετοιμότητα δεν ξεπερνάει το 4% με 5%. Στον τουρισμό εκτιμάται ότι τα ποσοστά είναι ως και διπλάσια – με

τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να είναι καλύτερα προετοιμασμένες  ενώ στα μικρότερα καταλύματα η ετοιμότητα είναι πολύ χαμηλή.

Κι ενώ έχουμε φτάσει κυριολεκτικά στο παρά πέντε για την εφαρμογή ενός μέτρου που θεωρητικά προστατεύει τον εργαζόμενο, βάζοντας φρένο στις αδήλωτες και απλήρωτες υπερωρίες, το τοπίο παραμένει θολό.

ΠΟΕΕΤ: Θετική η ψηφιακή κάρτα εργασίας, αλλά υπάρχουν κενά

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Επισιτισμό Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) θεωρεί θετικό το μέτρο, αφού θα μειώσει την εργοδοτική παραβατικότητα και θα αποκαλύψει την έκταση της υπερωριακής, αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

Επισημαίνει ωστόσο ότι υπάρχουν κενά και προχειρότητες. Εκτός από την έλλειψη ετοιμότητας των επιχειρήσεων, αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους εργαζομένους στη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας είναι η υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, που θα όφειλαν να διασφαλίζουν ότι το μέτρο εφαρμόζεται σωστά.

«Ένα πρόβλημα είναι ότι ενώ η ψηφιακή κάρτα εργασίας ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά στην εστίαση και στον τουρισμό από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ουδέποτε το υπουργείο Εργασίας μας έδωσε επίσημα στοιχεία για το διάστημα αυτό, μολονότι τα έχουμε ζητήσει επανειλημμένα.  Πόσες επιχειρήσεις την εφάρμοσαν, ποιες ήταν οι παθογένειες, τα λάθη που έγιναν κ.λπ.», δηλώνει στο in o Παναγιώτης Χότζογλου πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ.

Ζητείται διάλογος

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας, έχει διευκρινίσει ότι τους μήνες που μεσολάβησαν από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου μέχρι σήμερα έχει γίνει εκτενής διάλογος με τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, έχουν πραγματοποιηθεί ενημερωτικά σεμινάρια και έχουν καταγραφεί παρατηρήσεις και επισημάνσεις, που ενσωματώθηκαν στη νέα εγκύκλιο για την ψηφιακή κάρτα εργασίας – που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ.  Χότζογλου επιμένει ότι η μοναδική συνάντηση εργοδοτών και εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε με πρόσκληση της υπουργού Εργασίας ήταν το καλοκαίρι, πριν ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε επισιτισμό-τουρισμό. Έκτοτε δεν έχει γίνει επισήμως διαβούλευση ούτε διάλογος με τα σωματεία.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ θεωρεί ένδειξη προχειρότητας το γεγονός ότι η ερμηνευτική εγκύκλιος για το πώς θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας εκδόθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα. Θεωρεί ότι η εγκύκλιος αφήνει «παραθυράκι στους εργοδότες να συνεχίσουν να παρανομούν», καθώς επιτρέπει την ευέλικτη χρήση της κάρτας ως και 120 λεπτά ανά βάρδια.

Θα εμφανιστούν οι «μαύρες» υπερωρίες

«Το πρόβλημα με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, όχι για μας αλλά για τους εργοδότες, είναι ότι έτσι θα αποτυπωθεί ο πραγματικός χρόνος εργασίας. Θα εμφανιστούν τα εφταήμερα και τα δεκατετράωρα. Γι’αυτό και προχωράει η κυβέρνηση στη μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε υπερωρίες, νυχτερινά και προσαυξήσεις», σημειώνει ο εκπρόσωπος της ΠΟΕΕΤ. «Το ζήτημα  που τίθεται είναι ότι κάθε μείωση εισφορών θα αφήσει ‘μαύρη τρύπα’ στον ΕΦΚΑ. Δεν ξέρουμε από ποιο κομμάτι της πίτας θα λείψουν τα λεφτά – την περίθαλψη ή τη σύνταξη. Δεν θεωρούμε ότι θα γίνουν περικοπές. Όμως και μόνο η κυνική δήλωση της κυβέρνησης ότι οι υπερωρίες που θα εμφανιστούν θα είναι τόσες πολλές που θα καλύψουν τη μείωση στις εισφορές, είναι παραδοχή  της ασυδοσίας που επικρατεί ως τώρα στον κλάδο».

Περιοδεία ενημέρωσης

Η ΠΟΕΕΤ πραγματοποιεί  περιοδεία για την ψηφιακή κάρτα εργασίας σε τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, σε συνεργασία με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τα δικαιώματά τους.

Ένα από αυτά είναι ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας αποτελεί προσωπικό δεδομένο, και δεν πρέπει να παραχωρείται σε κανέναν προϊστάμενο, εργοδότη ή λογιστή. «Έχουμε αναφορές  από εργαζόμενους,  κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής, όπου τους ζητείται επίμονα να παραδώσουν το QR Code της κάρτας στο λογιστήριο, για την ‘’εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης’’. Έτσι ο εργοδότης θα μπορεί να το χτυπάει όποτε θέλει».

Μια άλλη προτροπή προς τους εργαζόμενους είναι να χτυπάνε τον πραγματικό χρόνο εργασίας, με την έναρξη και τη λήξη της βάρδιας, όποτε και αν είναι αυτή, και να μην υποκύψουν σε πιέσεις του εργοδότη να τη χτυπήσουν στο οχτάωρο για να μην καταγραφούν οι υπερωρίες.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου – Πρόεδρος ΕΕΑ

Δήλωση Γιάννη Χατζηθεοδοσίου – Προέδρου Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

«Αυτή τη στιγμή μόνο το 4% της εστίασης έχει μπει στη νέα εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Το διάστημα που απομένει δεν θεωρώ ότι είναι ικανό ώστε να μπορέσουν να μπουν και  οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. Γενικά και ως Επιμελητήριο Αθηνών είμαστε υπέρ της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Όμως πρέπει να λάβουμε υπόψιν τις ειδικές συνθήκες: Αν χωρίς την ψηφιακή κάρτα εργασίας το 2024 έλειπαν 60.000 εργαζόμενοι από εστίαση και τουρισμό, αυτό σημαίνει ότι με την λειτουργία της ψηφιακής κάρτας εργασίας οι ελλείψεις προσωπικού θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων εστίασης μπορεί να μην καταφέρει να λειτουργήσει πλήρως. Θα αναγκαστεί να μειώσει τις εργάσιμες ημέρες ή να μειώσει τα ωράριά του. Θα πρέπει να κλείνουν οι επιχειρήσεις στις 11 το βράδυ, όμως αυτό δεν είναι λογικό σε μια τουριστική χώρα. Άλλωστε και η Ισπανία που είναι τουριστική χώρα δεν εφαρμόζει την ψηφιακή κάρτα εργασίας».

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ θεωρεί ότι ο κλάδος της εστίασης θα πιεστεί πολύ, καθώς έχει ήδη φορτωθεί επιπλέον κόστη, από την εφαρμογή των POS, που είναι έξτρα κόστος ως 5.000 ευρώ το χρόνο συν την υποχρέωση παρόχου για επιχειρήσεις άνω των πέντε ατόμων, τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, ενώ θεωρεί ότι το μεγαλύτερο αγκάθι για το 2025 θα είναι τα κόστη ενοικίων, στις επαγγελματικές μισθώσεις.

Μαύρη εργασία

Η διαμαρτυρία των επιχειρήσεων εστίασης ότι με την ψηφιακή κάρτα εργασίας θα αναγκαστούν να κλείσουν κάποιες ώρες η μέρες, δεν είναι έμμεση παραδοχή ότι χρησιμοποιούν εκτενώς μαύρη και ανασφάλιστη εργασία; Ο πρόεδρος του ΕΕΑ παραδέχεται ότι αυτή είναι η μία όψη, αλλά επιμένει ότι πρόκειται για ένα πολυσύνθετο θέμα, δεδομένης της έλλειψης προσωπικού και της αύξησης των κοστολογίων.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις υπερωρίες και τα νυχτερινά θεωρεί ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση, αλλά δεν λύνει τα προβλήματα που υπάρχουν. Καταλήγει ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι μεν σωστό μέτρο, αλλά εισάγεται βίαια και χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία, ενώ πιθανόν να απαιτηθεί μια περίοδος προσαρμογής. Τα σημάδια δείχνουν ότι οι περισσότεροι εργοδότες της εστίασης περιμένουν την τελευταία στιγμή για να κάνουν αίτηση για ψηφιακή κάρτα εργασίας, κάτι που φανερώνει και την έλλειψη οργάνωσης στον ίδιο τον κλάδο, ιδίως στις μικρές επιχειρήσεις, που θα είναι και σε πιο επισφαλή θέση.

Πηγή: in

Keywords
Τυχαία Θέματα