Ανησυχία ΠΟΥ για αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού στην Ευρώπη - Ρεκόρ νέων περιπτώσεων στις νότιες ΗΠΑ

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κοροναϊού παρουσιάζει ξανά αύξηση στην Ευρώπη, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα συστήματα υγείας των χωρών, τα οποία ήδη δέχονται πιέσεις, σε περίπτωση που δεν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.

“Την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε στην Ευρώπη αύξηση του εβδομαδιαίου αριθμού των νέων κρουσμάτων για πρώτη φορά εδώ και μήνες (…) 30 χώρες είδαν να αυξάνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων”, επεσήμανε ο διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την Ευρώπη Χανς

Κλούγκε στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου από την Κοπεγχάγη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη καταγράφονται καθημερινά σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα και περισσότεροι από 700 θάνατοι.

Αύξηση χρηματοδότησης από Γαλλία και Γερμανία

Στο μεταξύ, Παρίσι και Βερολίνο εξέφρασαν σήμερα τη στήριξή τους προς τον ΠΟΥ στη μάχη του κατά της επιδημίας covid-19, με τη Γερμανία να ανακοινώσει ότι θα συνεισφέρει περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ στον οργανισμό φέτος.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεεσούς, που συμμετείχε σε συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη, δήλωσε ότι ο οργανισμός, που δέχεται σφοδρές επικρίσεις από τις ΗΠΑ για τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία, λαμβάνει όση πολιτική και οικονομική στήριξη χρειάζεται.

Περισσότεροι από 9,44 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό και 481.672 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Στα 10 εκατομμύρια τα κρούσματα του κοροναϊού την ερχόμενη εβδομάδα

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε πως αναμένει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων νέου κοροναϊού παγκοσμίως, που τώρα κυμαίνεται στα 9,3 εκατομμύρια, θα φθάσει τα 10 εκατομμύρια την επόμενη εβδομάδα.

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα αυτής της επιδημίας, λιγότερα από 10.000 κρούσματα είχαν καταγραφεί από τον ΠΟΥ. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, σχεδόν 4 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί. Αναμένουμε να φθάσουν στο σύνολο τα 10 εκατομμύρια την επόμενη εβδομάδα», είπε ο αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ επισήμανε ότι η πανδημία σε πολλές χώρες της Αμερικής δεν έχει προς το παρόν φθάσει στην κορύφωσή της και ότι «παραμένει σε υψηλά επίπεδα», ειδικά στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

«Θα έλεγα πως η κατάσταση βρίσκεται εν εξελίξει, δεν έχει φθάσει ακόμη στην κορύφωσή της και το πιθανότερο θα οδηγήσει σε συνεχή κρούσματα και θανάτους τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε ο Ράιαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές χώρες στην περιοχή κατέγραψαν αύξηση 25-50% στον αριθμό των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα.

Ανησυχία και στη Γερμανία

Από την άλλη πλευρά σε κρατίδια της Γερμανίας επέστρεψαν πάλι τα τοπικά lockdown μετά από έξαρση του κοροναϊού που ξεκίνησε από ένα σφαγείο.

Η Γερμανία φαίνεται πως προσπαθεί να εμποδίσει ένα μαζικό δεύτερο κύμα του φονικού ιού, βάζοντας σε καραντίνα πόλεις και κρατίδια. Ωστόσο σε πολλές πόλεις η απόφαση αυτή έφερε αντιδράσεις.

Ωστόσο τα  νέα μέτρα προκαλούν αντιπαράθεση και μεταξύ των κρατιδίων, καθώς πολλές τοπικές κυβερνήσεις σκοπεύουν να απαγορεύσουν την έλευση ατόμων που προέρχονται από τις πληττόμενες περιοχές. «Είναι θέμα ασφάλειας για όλους τους εμπλεκόμενους – για τους ανθρώπους στην Βαυαρία, για τους τουρίστες, αλλά και για εκείνους τους ίδιους», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, υπερασπιζόμενος την απόφασή του να μην δεχθεί ταξιδιώτες που προέρχονται από τις περιοχές Γκίτερσλοχ και Βάρεντορφ.

Ανάλογα μέτρα λαμβάνονται και από τις τοπικές κυβερνήσεις των περιοχών της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής, δημοφιλών τουριστικών προορισμών της Γερμανίας. Σύμφωνα μάλιστα με την Bild, οι τοπικές αρχές του νησιού Ούζεντομ ζήτησαν από τουρίστες προερχόμενους από το Γκίτερσλοχ να αποχωρήσουν πριν ολοκληρώσουν τις διακοπές τους, ενώ και η Αυστρία εξέδωσε σήμερα μερική ταξιδιωτική προειδοποίηση για την περιοχή.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ‘Αρμιν Λάσετ υποστήριξε ότι δεν δικαιολογούνται τα συγκεκριμένα μέτρα, καθώς δεν έχει ως τώρα διαπιστωθεί κανένα κρούσμα εκτός του σφαγείου της εταιρίας «Τένιες» και έκανε λόγο για «στιγματισμό» των πολιτών του κρατιδίου του.

ΗΠΑ: Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στις νότιες πολιτείες

Ρεκόρ κρουσμάτων, αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων, πιο νεαροί σε ηλικία ασθενείς: οι νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, από τη Φλόριντα ως την Καλιφόρνια, είναι πλέον το επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, με τους περιορισμούς για τους κατοίκους να επιστρέφουν.

Ένδειξη της κατάστασης: ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων στις ΗΠΑ έφτασε χθες Τετάρτη σε αριθμό ρεκόρ, με σχεδόν 36.000 νέες μολύνσεις.

Με σχεδόν 330 εκατομμύρια κατοίκους, οι ΗΠΑ έχουν τον χειρότερο απολογισμό παγκοσμίως: περισσότεροι από 120.00 νεκροί και σχεδόν 2,4 εκατομμύρια κρούσματα.

Σχεδόν στις μισές από τις 50 πολιτείες παρατηρήθηκε άνοδος των κρουσμάτων τις δύο τελευταίες εβδομάδες, και σε κάποιες, όπως το Τέξας, η Φλόριντα και η Καλιφόρνια, καταγράφονται καθημερινά νέα ρεκόρ ημερήσιων νέων κρουσμάτων.

Η Νέα Υόρκη, το Νιού Τζέρσι και το Κονέκτικατ, που επλήγησαν πολύ στην αρχή της επιδημίας covid-19 στις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι θα μπαίνουν σε καραντίνα οι κάτοικοι κάποιων πολιτειών που εισέρχονται σε έδαφός τους.

Το Τέξας, που ξεκίνησε το άνοιγμα της οικονομίας του ήδη από τις αρχές Μαΐου, κατέγραψε χθες 5.551 νέα κρούσματα του κορονοϊού. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων διπλασιάστηκε στη διάρκεια του τελευταίου μήνα και πλέον τα νοσοκομεία φοβούνται ότι δεν θα μπορούν πλέον να διαχειριστούν τον αριθμό των ασθενών.

“Αν δεν καταφέρουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση (της covid-19) τις επόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να δούμε σε ποιο βαθμό θα μπορέσουν να παραμείνουν ανοικτά τα καταστήματα”, προειδοποίησε ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ.

“Διότι αν δεν καταφέρουμε να περιορίσουμε (την covid-19) τις δύο επόμενες εβδομάδες, (η επιδημία) θα βγει εκτός ελέγχου”, πρόσθεσε ο Ρεπουπλικάνος καλώντας τους πολίτες να φορούν μάσκα όταν βγαίνουν από τα σπίτια τους, αν και το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό σε αυτή την πολιτεία.

Η επιδημιολόγος Ρεμπέκα Φίσερ εκτίμησε ότι η κορύφωση της επιδημίας είναι ακόμη μακριά. Τα μέτρα που περιορίζουν την εξάπλωση του ιού θα έπρεπε “ιδανικά” να παραμείνουν σε ισχύ “όσο το δυνατό περισσότερο”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα