Αντιδρούν στην κατάργηση του ασύλου και στο ανώτατο όριο σπουδών οι φοιτητές

Στους δρόμους έχουν  βγει οι φοιτητές οι οποίοι πραγματοποιούν αυτή την ώρα συλλαλητήριο στα Προπύλαια διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του ασύλου αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπίσει ανώτατο όριο σπουδών.

Οι φοιτητές σε μία μαζική διαμαρτυρία βρίσκονται στα Προπύλαια φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και ενάντια στις επικείμενες αλλαγές στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Στο «στόχαστρο» των φοιτητών βρίσκεται η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που είχε ψηφιστεί από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Οι φοιτητές μεταξύ άλλων αντιδρούν στην πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να θεσπίσει ανώτατο όριο φοίτησης (ν+2) ενώ φαίνεται πως δεν βλέπουν με «καλό μάτι» τη διαφαινόμενη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ που εμμέσως πλην σαφώς προανήγγειλε ο υφυπουργός Παιδείας.

Στα «σκαριά» μείωση εισακτέων;

Σημειώνεται πως πριν από μερικές τον ο υφυπουργός Παιδείας  Βασίλης Διγαλάκης  προανήγγειλε ουσιαστικά από το βήμα της Βουλής ότι θα υπάρξει μείωση εισακτέων.

Βεβαίως δεν το είπε ευθέως αλλά εμμέσως καθώς υποστήριξε ότι «εμείς ως νέα ηγεσία θα λάβουμε υπόψη τον προσδιορισμό του αριθμού εισακτέων που θα μας δώσει κάθε πανεπιστήμιο, κάθε τμήμα, κάθε σχολή».

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη εάν εφαρμοστεί; Αν το υπουργείο Παιδείας υιοθετήσεις τις προτάσεις των διοικήσεων των ΑΕΙ για τον αριθμό των εισακτέων, προτάσεις που περιλαμβάνουν ειδικά για τα κεντρικά πανεπιστήμια μικρότερο αριθμό θέσεων, τότε θα υπάρξει σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

«Τέλος στη μικροπολιτική διαχείριση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»

Ο κ. Διγαλάκης υποστήριξε πως «πρέπει να μπει ένα τέλος στη μικροπολιτική διαχείριση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου χωρίς να εξασφαλίζονται οι ανάλογοι πόροι, υπήρχε συνεχής αύξηση του αριθμού εισακτέων».

Ο υφυπουργός Παιδείας υπογράμμισε ακόμη πως υπηρετεί 25 χρόνια στο πανεπιστήμιο και γνωρίζει τι γίνεται. «Τα πανεπιστήμια διαχρονικά υποβάλλουν τις προτάσεις τους, τις εισηγήσεις για τον αριθμό εισακτέων, τις οποίες οι ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας δεν ακούν».

Τα ιδρύματα, συνέχισε ο κ. Διγαλάκης,  γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ποιον αριθμό φοιτητών μπορούν να εκπαιδεύσουν και μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού μπορούμε να εξασφαλίσουμε επαγγελματική προοπτική στους αποφοίτους των πανεπιστημίων.

Τέλος οι «αιώνιοι» φοιτητές

Για το θέμα των φοιτητών που «λιμνάζουν» στα ελληνικά πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει προαναγγείλει τη θέσπιση ανώτατου ορίου φοίτησης (4 + 2 έτη) με κάποιες εξαιρέσουν που θα προβλεφθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα