Δεν πείθει (για την ώρα) τους Ευρωπαίους ο Στάρμερ
Στην κατάφυτη κομητεία του Οξφορντσιρ, στη μεγαλοπρεπή έπαυλη Μπλένιμ στην οποία γεννήθηκε – πριν από 150 χρόνια – ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Κιρ Στάρμερ επιχείρησε χθες να οικοδομήσει το προφίλ ενός ισχυρού, «διεθνούς» ηγέτη και να πείσει τους ευρωπαίους ομολόγους του, τους οποίους υποδέχθηκε στην 4η σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC), ότι η χώρα του άλλαξε σελίδα και επιζητεί πλέον μια νέα, στενότερη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ωστόσο, τα «βάιμπ» που εκπέμπει το πατρικό του «Πατέρα της Νίκης» δεν στάθηκαν αρκετά ισχυρά για να πετύχει ο νεοφώτιστος βρετανός πρωθυπουργός την πρώτη δική του «νίκη» – τουλάχιστον όχι για την ώρα.
Το Λονδίνο φιλοδοξούσε να αποσπάσει από την ΕΕ μια άτυπη θετική απόκριση στο αίτημά του για μελλοντική σύναψη σειράς συμφωνιών οι οποίες θα εγκαινιάσουν μια στενότερη συνεργασία τόσο στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, όσο και στους τομείς της ασφάλειας και του εμπορίου.
Eυρωπαϊκή πηγή δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι, μολονότι οι Βρυξέλλες «καλωσορίζουν» και «βλέπουν θετικά» τη νέα προσέγγιση της Βρετανίας, «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξετάσουμε οποιαδήποτε μορφή “επανεκκίνησης” των σχέσεών μας», όπως επιθυμεί ο Κιρ Στάρμερ.
«Ολα θα γίνουν στην ώρα τους, η οποία δεν έχει έρθει ακόμη» τόνισε.
Η έλλειψη οποιασδήποτε δέσμευσης από πλευράς Βρυξελλών αποδίδεται και στο γεγονός ότι από τη σύνοδο απουσίαζε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρισκόταν στο Στρασβούργο για την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσπαθώντας – με επιτυχία, όπως αποδείχθηκε – να πείσει τους ευρωβουλευτές να εγκρίνουν τον διορισμό της για δεύτερη θητεία.
Πανευρωπαϊκή συνεργασίαΟ Στάρμερ, πάντως, κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της συνόδου, υπογράμμισε την ανάγκη πανευρωπαϊκής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, τονίζοντας ότι η χώρα του θα καταστεί για την Ευρώπη «ένας φίλος και εταίρος που είναι έτοιμος να συνεργαστεί μαζί της».
Επιπροσθέτως, διαβεβαίωσε ότι η Βρετανία δεν θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Ρίσι Σούνακ ο οποίος είχε αφήσει ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο. Ενδεικτικό είναι ότι, στα μέσα της εβδομάδας, η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία η οποία καθιστά πιο εύκολη την ευθυγράμμιση της Βρετανίας με ορισμένους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Ο βρετανός πρωθυπουργός κάθισε, συμβολικά, δίπλα στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Η απειλή από τη Ρωσία εκτείνεται σε όλη την Ευρώπη» επισήμανε ο Στάρμερ, τονίζοντας ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα».
Η έπαυληΣυνολικά 42 ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκεντρώθηκαν χθες στο Aνάκτορο Μπλένιμ, ένα κομψοτέχνημα της αγγλικής μπαρόκ αρχιτεκτονικής, το οποίο χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Μεταξύ του 1940 και του 1945, η έπαυλη αποτέλεσε την έδρα της μυστικής υπηρεσίας MI5. Για πρώτη φορά σε συνεδρίαση του EPC μετείχαν και εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ, αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Στο περιθώριο της συνόδου, ο Στάρμερ συναντήθηκε με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, με τους οποίους συζήτησε τρόπους επίλυσης της μεταναστευτικής κρίσης, ένα θέμα που «καίει» το Λονδίνο, καθώς ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός μεταναστών επιχειρεί να διασχίσει με βάρκες τη θάλασσα της Μάγχης.
Είχε, επίσης, τετ-α-τετ με τον αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα με τον οποίον συζήτησαν την αλβανοϊταλική συμφωνία βάσει της οποίας η Ρώμη θα κατασκευάσει στην Αλβανία κέντρα μεταναστών οι οποίοι θα μεταφέρονται στη χώρα μέσω της Αδριατικής.
Συνάντηση με τον Μακρόν Επιχείρηση επαναφοράς των διμερών σχέσεωνΟ νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση για την επαναφορά των καλών διμερών σχέσεων και επιβεβαίωσαν την υποστήριξή της για την Ουκρανία. Τόνισαν πως οι σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας θα ενισχυθούν σε θέματα όπως η άμυνα, η ασφάλεια και η διακαναλική μετανάστευση.
Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» χθες, πριν από τη συνάντηση, ο νέος βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι «μαζί η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τον κόσμο πιο ασφαλή, πιο δίκαιο και με μεγαλύτερη ευημερία». Αναγνώρισε ότι η Βρετανία δεν είναι πλέον ένας από τους εταίρους της Γαλλίας στην ΕΕ, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση αποχώρησε από την ένωση.
Ομως, έγραψε, 120 χρόνια μετά τις συμφωνίες της Entente Cordiale που επιλύουν τις αποικιακές διαφορές μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου, «μας δεσμεύουν ακόμη πολλά πράγματα», επικαλούμενος την ομάδα G7, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ. Και υπενθύμισε τον βασικό ρόλο που έχουν παίξει η Βρετανία και η Γαλλία ως ευρωπαϊκές στρατιωτικές και οικονομικές δυνάμεις στην αντίσταση στη Ρωσία.
«Προς διερεύνηση» η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα Τετ α τετ με τον Κυριάκο ΜητσοτάκηΤο πρώτο τους τετ-α-τετ από τότε που ο Κιρ Στάρμερ διέβη το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ είχαν χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, στο περιθώριο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Ο έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε στον ομόλογό του τη σημασία που έχουν οι ελληνοβρετανικές σχέσεις και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί μια παραγωγική σχέση με την ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητσοτάκης συζήτησε με τον Στάρμερ και το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Νίκολας Κάλιναν ότι «υπάρχει μια συζήτηση που μπορεί να γίνει» για το θέμα. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του BBC για το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου για τα Γλυπτά, ο Κάλιναν απάντησε: «Είναι κάτι προς διερεύνηση».
Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ο Στάρμερ «να εργαστεί για μια πιο εποικοδομητική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ».
Με την πρόεδρο του ΚοσόβουΟι δύο ηγέτες συμφώνησαν να έχουν σύντομα επίσημη διμερή συνάντηση – πιθανότατα τον προσεχή Δεκέμβριο. Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης με την πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι, στην οποία επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, θεωρώντας ότι «το Κόσοβο δεν θα μπορέσει, υπό τις παρούσες συνθήκες, να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς».
Στη συνέχεια, ο έλληνας Πρωθυπουργός παρακάθησε στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν των ξένων ηγετών ο βασιλιάς Κάρολος, με τον οποίον είχε σύντομη συνομιλία. Στη σύνοδο πραγματοποιήθηκαν τρεις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης: για τη μετανάστευση, την ενέργεια και διασυνδεσιμότητα και την υπεράσπιση και διασφάλιση της δημοκρατίας – η τελευταία με συμμετοχή του Μητσοτάκη.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Τάκης Θεοδωρακόπουλος
- Ιωάννινα: 39χρονη βρέθηκε απαγχονισμένη – Άφησε σημείωμα
- Εορτολόγιο: Μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία σήμερα
- Πάτρα: «Έφυγε» ξαφνικά ο δημοσιογράφος Τάκης Θεοδωρακόπουλος
- Πανικός στην παραλία: Καρχαρίας «σκίζει» τα κύματα και ορμά σε λουόμενους – ΒΙΝΤΕΟ
- Χονγκ Κονγκ: Φεύγουν για το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείποντας δισεκατομμύρια
- Ώρες αγωνίας για βασιλιά Κάρολο και Καμίλα: Φυγαδεύτηκαν άρον άρον από εκδήλωση, εντόπισαν άνδρα σε ταράτσα
- Κλιντ Ίστγουντ: Πέθανε η σύντροφός του, Κριστίνα Σαντέρα
- Επεισόδια στην Αχαρνών με 40 προσαγωγές
- Ταξιτζής ζήτησε από τουρίστες 100 ευρώ για το Πειραιάς – Κέντρο Αθήνας και τους έδειρε όταν ζήτησαν να δουν το ταξίμετρο [βίντεο]
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Διακοπές ρεύματος: Πού εντοπίζονται προβλήματα
- Τι συνέβη την τελευταία φορά που υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ τα… βρόντηξε
- Δεν πείθει (για την ώρα) τους Ευρωπαίους ο Στάρμερ
- «Φάρμακο» το ελαιόλαδο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
- «Έπεσαν» Facebook, Messenger και Instagram
- Τα τέσσερα δώρα που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από την ΕΕ
- Πρώτες τριβές για την εκλογή νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ
- Ακραία ζέστη: Η Μεσόγειος φλέγεται
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Φέραμε τον θάνατο
- Το ρομποτικό χέρι που «μιλάει» τη Νοηματική
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Δεν πείθει (για την ώρα) τους Ευρωπαίους ο Στάρμερ
- Το ρομποτικό χέρι που «μιλάει» τη Νοηματική
- «Φάρμακο» το ελαιόλαδο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
- Πρώτες τριβές για την εκλογή νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ
- Κλίμα έντασης, διλήμματα και αβεβαιότητα – 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο
- Τα τέσσερα δώρα που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από την ΕΕ
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Φέραμε τον θάνατο
- «Έπεσαν» Facebook, Messenger και Instagram
- Τι συνέβη την τελευταία φορά που υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ τα… βρόντηξε
- Διακοπές ρεύματος: Πού εντοπίζονται προβλήματα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δωρεάν συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις στην Αθήνα, το Σαββατοκύριακο
- Πένθιμα Γεγονότα - Ανακοινώσεις για σήμερα Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
- Ομόνοια: Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση του «δράκου» σε νεαρή κοπέλα
- Πανελλήνιες 2024: Το πρόγραμμα των επαναληπτικών εξετάσεων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
- Έξι μηνών η νεαρότερη αγνοούμενη - 776 δεν ταυτοποιήθηκαν
- Μισός αιώνας τουρκικής εισβολής και κατοχής,η Κύπρος τιμά σήμερα τους πεσόντες
- Μπάιντεν: 31 βουλευτές - 4 γερουσιαστές έχουν ζητήσει να αποσύρει υποψηφιότητα
- Η Κ. Σακελλαροπούλου στο Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες στην Κύπρο το 1974
- Φορολογικές δηλώσεις: Το πλάνο για τις ημερομηνίες υποβολής από το 2025
- Τουλάχιστον 11 νεκροί και 30 αγνοούμενοι από κατάρρευση γέφυρας στη βόρεια Κίνα