Γιατρός βγαλμένος από… φιλμ νουάρ

Με την πρώτη ματιά μοιάζει με έναν ηθοποιό που πρωταγωνιστεί σε ένα φιλμ νουάρ. Εχει υιοθετήσει μια δυναμική πόζα. Στρέφει το σώμα του προς μια δέσμη φωτός που έρχεται από τα αριστερά του. Τοποθετεί το ένα χέρι του σε ένα μικροσκόπιο και κρατά ένα γυάλινο δοκιμαστικό σωλήνα με το άλλο. Το λευκό πανωφόρι του μοιάζει με μια εργαστηριακή ρόμπα, όπως αρμόζει σε έναν επιστήμονα, καθώς μαρτυρούν και τα σύνεργα που κρατά. Αν, όμως, το παρατηρήσουμε πιο προσεκτικά, βλέπουμε ότι στην πραγματικότητα είναι ένα κομψό λευκό παλτό, ένα ρούχο που

συνήθως σχετίζεται με έναν ντετέκτιβ. Υπάρχει άραγε η υπόνοια ότι οι επιστημονικές ανακαλύψεις του είναι εξίσου σημαντικές με τις αποκαλύψεις ενός ντετέκτιβ, όταν επιχειρεί να εξιχνιάσει ένα έγκλημα;

Την απάντηση θα μπορούσε να μας δώσει μόνο η δημιουργός του εξαιρετικού αυτού πορτρέτου, η «βαρόνη με το πινέλο», η Ταμάρα ντε Λέμπικα καθώς το σπουδαίο αυτό πορτρέτο του μαικήνα της, επιφανούς βιοχημικού Πιερ Μπουκάρ θα βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s στις 5 Μαρτίου, στο Λονδίνο.

Το «Πορτρέτο του δρος Μπουκάρ» φιλοτεχνήθηκε το 1928, στην ώριμη περίοδο της καλλιτέχνιδος, και προέρχεται από μια ιδιωτική συλλογή. Η Λέμπικα τον ζωγράφισε αρχικά για τον ίδιο τον γιατρό ο οποίος εφηύρε το προβιοτικό Lactéol, που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για την προώθηση της υγείας του εντέρου.

Ο Μπουκάρ ήταν σημαντικός υποστηρικτής της Λέμπικα, η οποία ζωγράφισε επίσης τα πορτρέτα της γυναίκας και της κόρης του. Χάρη σε αυτές τις παραγγελίες η καλλιτέχνιδα μπορούσε να αντέξει οικονομικά το κόστος των σχεδίων του αρχιτέκτονα Ρομπέρ Μαλέ – Στίβενς για το στούντιό της στο Παρίσι.

Το έργο που αναμένεται να αλλάξει χέρια για ποσό μεταξύ 6,18 εκατ. και 9,89 εκατ. δολαρίων εμφανίστηκε στην αγορά πριν από τέσσερις δεκαετίες.

Την τελευταία φορά που βγήκε σε δημοπρασία, το 1985, πωλήθηκε μόλις για 255.000 δολάρια από τους Sotheby’s της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τιμών της Artnet, το ακριβότερο έργο της πολωνικής καταγωγής δημιουργού που διακρινόταν για τις απεικονίσεις των κομψών, τέλεια χτενισμένων γυναικών είναι το «Πορτρέτο της Μάρτζορι Φέρι» που πωλήθηκε σε δημοπρασία τον Φεβρουάριο του 2020 από τους Christie’s του Λονδίνου προς 21,16 εκατ. δολάρια. Τα έξι ακριβότερα έργα της έχουν πωληθεί τα τελευταία επτά χρόνια και το τρέχον ρεκόρ αντιπροσωπεύει αύξηση της τάξης του 150% συγκριτικά με το προηγούμενο των 8,48 εκατ. δολαρίων, το οποίο σημειώθηκε το 2011.

{T20}Sotheby’s: η πρώτη δημοπρασία στη Σαουδική Αραβί{T20}α

Με τζίρο που έφτασε τα 17,28 εκατ. δολάρια και συμμετοχή συλλεκτών από 45 χώρες έπεσε η αυλαία της πρώτης δημοπρασίας που διοργάνωσε ο οίκος Sotheby’s στη Σαουδική Αραβία την προηγούμενη εβδομάδα. Ο οίκος ανακοίνωσε ότι πωλήθηκε το 67% των 120 αντικειμένων που είχαν ενταχθεί στον κατάλογο της δημοπρασίας (το 50% ήταν έργα τέχνης, το 25% ρολόγια και κοσμήματα και 17 κομμάτια ήταν επώνυμες τσάντες και αθλητικά είδη) και πως επετεύχθη το 74% του υψηλού προβλεπόμενου τζίρου. Αν και οι προβλέψεις ήθελαν τον τομέα των πολυτελών ειδών να υπερτερεί εκείνου της τέχνης, τα αποτελέσματα τις διέψευσαν καθώς τα έργα τέχνης προσήλκυσαν εμφανώς το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων με τρία έργα των Μαγκρίτ, Μποτέρο και Μπάνκσι να αλλάζουν χέρια σε τιμές άνω του 1 εκατ. δολαρίων, ενώ έντονο ήταν και το ενδιαφέρον για έργα αράβων δημιουργών.

{T20}Αντιδράσεις για τα ΑΙ έργα των Christie’s{T20}

Την ακύρωση δημοπρασίας με έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν μέσω τεχνητής νοημοσύνης ζητούν με επιστολή τους περισσότεροι από 3.000 καλλιτέχνες προς τον οίκο δημοπρασιών Christie’s. Η δημοπρασία που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Φεβρουαρίου υπό τον τίτλο «Augmented Intelligence» έχει περιγραφεί ως η πρώτη αφιερωμένη στην τεχνητή νοημοσύνη από έναν μεγάλο δημοπρατικό οίκο και περιλαμβάνει 20 έργα με εκτιμήσεις που κυμαίνονται από 10.000 έως 250.000 δολάρια για έργα καλλιτεχνών όπως ο Ρέφικ Αναντολ (φωτογραφία) και ο αείμνηστος πρωτοπόρος Χάρολντ Κοέν. Οι καλλιτέχνες κάνουν λόγο για μαζική κλοπή των έργων τους από την τεχνητή νοημοσύνη και ορισμένοι εξ αυτών έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά εταιρειών τεχνολογίας με την κατηγορία ότι τα εργαλεία δημιουργίας εικόνας που χρησιμοποίησαν εκπαιδεύτηκαν βασισμένα στο έργο τους χωρίς να έχουν εξασφαλίσει προηγουμένως σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα άδεια. Εκπρόσωπος του οίκου Christie’s δήλωσε, ωστόσο, ότι «στην πλειονότητα των περιπτώσεων» η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία έργων τέχνης που θα δημοπρατηθούν εκπαιδεύτηκε με τα «δικά τους δεδομένα».

Keywords
Τυχαία Θέματα