Κι όμως το λιανεμπόριο πάει καλά

Οι πληροφορίες που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα ήταν ότι ο τζίρος στην αγορά είχε πατήσει φρένο στη χώρα και η κατάσταση ήταν «μαύρη», γεγονός που χρησιμοποιούνταν ως υποστηρικτικό στοιχείο στην επιχειρηματολογία πολλών ισχυρών κλάδων της οικονομίας για μείωση του ΦΠΑ. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι η αίσθηση αυτή δεν ισχύει. Χωρίς εξτρά επιδόματα, με τον πληθωρισμό να επιβραδύνει κάτω από το 3%, αλλά με τις τιμές σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ό,τι πριν

από μία διετία η κατανάλωση συνεχίζει να κινείται ανοδικά. Τόσο σε επίπεδο πραγματικό, όσο και σε επίπεδο προσδοκιών. Και αυτό όσο γίνεται πλέον συνήθεια, αποτελεί και ένα μεγάλο μυστήριο, δεδομένης της διάρκειας του πληθωριστικού φαινομένου και των υψηλών επιτοκίων.

Για να γίνει αντιληπτή η κατάσταση, το ΙΟΒΕ όπως κάνει κάθε μήνα, δημοσίευσε τον δείκτη οικονομικού κλίματος για τον Μάιο, ο οποίος κινήθηκε ανοδικά. Ολοι οι επιμέρους δείκτες, η βιομηχανία, οι κατασκευές, οι υπηρεσίες είχαν μικρές μεταβολές.

Ο δείκτης που κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση ήταν αυτός των επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο. Μάλιστα η βελτίωση αυτή ήταν αποτέλεσμα της ενίσχυσης των προσδοκιών σε όλους τους επιμέρους κλάδους της. Θεωρούν όλοι, από τα τρόφιμα, μέχρι τα ρούχα και τα είδη σπιτιού, ότι θα πάνε καλύτερα το επόμενο διάστημα.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο για τον μήνα Μάρτιο. Κατέγραψε ετήσια άνοδο 10,9% και σε μηνιαία βάση (σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο) 10,1%. Διψήφια άνοδος με όποια περίοδο και αν συγκρινόταν, την περίοδο που ο πληθωρισμός κινούνταν μεταξύ 3%-3,9%. Πιο αναμενόμενο λόγω πληθωρισμού ήταν ότι διψήφια ήταν η άνοδος των προσδοκιών και στα καταστήματα ειδών διατροφής τόσο των μεγάλων αλυσίδων όσο και των μικρότερων, με αύξηση 10,9% σε ετήσια βάση και 14,9% σε μηνιαία.

Το γεγονός ότι μαζί με τους «μεγάλους» πάνε καλά και οι «μικροί» αποδεικνύεται και από μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, που δείχνει τις ισχυρές προοπτικές ζήτησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρά την έντονη αβεβαιότητα, στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου του 2024. Ειδικά για το εμπόριο καταγράφεται βελτίωση 6 μονάδων στον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ ο δείκτης μελλοντικής ζήτησης κατέγραψε ιστορικό υψηλό αγγίζοντας τις 57 μονάδες (έναντι 31 το προηγούμενο εξάμηνο).

Η εικόνα αυτή, της παρατεταμένης και κόντρα στις συνθήκες άνθησης του λιανεμπορίου, είναι ξεκάθαρο ότι δεν οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά. Τα τελευταία στοιχεία από τη Γερμανία δείχνουν ότι ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο μειώθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση και 1,2% σε μηνιαία. Στα τρόφιμα, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 3,7% σε μηνιαία βάση και κατά 1,5% σε ετήσια. Σε επίπεδο ευρωζώνης κινούνται σε επίπεδα λίγο πάνω από το μηδέν.

Το γεγονός ότι εμείς είμαστε σε διαφορετική φάση αποδίδεται είτε στη χρυσή συνταγή της κατανάλωσης χρημάτων που δεν περνάνε από τα ραντάρ της Εφορίας είτε στο ότι συνολικά έχουμε ακόμα πολύ «λίπος να κάψουμε». Σε κάθε περίπτωση, η πραγματική οικονομία δείχνει ακόμα ισχυρές αντοχές…

Keywords
Τυχαία Θέματα