Μια Καμπούλ στα στενά του Αμαρουσίου

Στο προαύλιο του μεγάλου κτιρίου επικρατεί αναβρασμός. Πλήθος ανθρώπων που κουβαλούν βαλίτσες, αποσκευές και διάφορους μπόγους στην πλάτη συγκεντρώνονται στο κέντρο, σχηματίζοντας μεγάλες ουρές. Ενας άνδρας προσπαθεί μάταια να τους βάλει σε μια τάξη, ενώ κάποιοι βρίσκουν λίγες στιγμές ξεκούρασης καθισμένοι στις λιγοστές καρέκλες που βρίσκονται σε μια άκρη.

Την ίδια ώρα, μικρά παιδιά παίζουν ατάραχα μπάλα και γυναίκες με μαντίλες κάνουν «πηγαδάκια» συζητώντας.

Η ένταση κορυφώνεται όταν κάποιος βγάζει μια κάμερα κι αρχίζει να καταγράφει τις σκηνές, μια κίνηση που αντιλαμβάνεται ομάδα

στρατιωτών που επεμβαίνει.

«Πέσε στα γόνατα. Τα χαρτιά σου δώσε μας αμέσως» φωνάζει ο ένας από τους άνδρες που στέκονται πάνω του σημαδεύοντάς τον με το όπλο του και όλοι αρχίζουν να ουρλιάζουν παραμερίζοντας. Αφού εξετάζει τις σελίδες που του σπρώχνει στα χέρια ο πεσμένος στο έδαφος μεσήλικος, κατεβάζει το όπλο και κάνει σήμα λήξης συναγερμού. Τότε ακούγεται η φωνή του σκηνοθέτη να λέει δυνατά «Στοπ», διακόπτοντας τη σκηνή και ζητώντας από το συνεργείο να συνεχίσουν με τις επιμέρους λήψεις που απαιτούνται.

Σκηνές σαν αυτές υπήρξαν πολλές στα γυρίσματα της «Καμπούλ», της νέας σειράς με διεθνείς περγαμηνές που το διάστημα αυτό ετοιμάζεται αποκλειστικά στη χώρα μας. Αποτελεί μια ευρωπαϊκή συμπαραγωγή των Cinétévé, 2425 Films, Cosmote TV, France Televisions, Blonde, European Alliance, New8 και Rai μεταξύ άλλων και βασίζεται σε αληθινά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν κατά την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν. Η ιστορία της τοποθετείται ακριβώς σε εκείνη την περίοδο, τον Αύγουστο του 2021, οπότε τα αμερικανικά στρατεύματα και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σε αντάλλαγμα, οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί πως μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία δεν θα καταλάβουν την Καμπούλ. Ο αφγανικός στρατός για να βεβαιωθεί ότι θα τηρηθεί η συμφωνία φυλάει κάθε είσοδο της πόλης και οι άνθρωποι που κατοικούν εκεί ζουν με την ψευδαίσθηση ότι η πρωτεύουσα είναι απόρθητη. Ενώ το διπλωματικό και στρατιωτικό προσωπικό από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Αμερική βρίσκεται προ της αναχώρησής του, όλα ανατρέπονται. Μέσα σε λίγες ώρες η Καμπούλ πέφτει στα χέρια των Ταλιμπάν, πυροδοτώντας μια εκρηκτική αφήγηση.

Η ΧΑΟΤΙΚΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ.

Η σειρά εξερευνά τη χαοτική εκκένωση της πόλης μέσα από διαφορετικούς χαρακτήρες, από διπλωμάτες και στρατιώτες μέχρι πολίτες, που απεγνωσμένοι αναζητούν καταφύγιο μα και αλληλεγγύη σε μια χώρα που βρίσκεται σε βαθιά κρίση και βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στο σκοτάδι με την άφιξη των Ταλιμπάν στην αφγανική πρωτεύουσα. «Λέμε την ιστορία με επίκεντρο τη γαλλική πρεσβεία γιατί ήταν η οπτική μας ως Γάλλων, αλλά και γιατί ξέραμε ότι θέλαμε να κάνουμε μια ευρωπαϊκή σειρά. Δεν είναι η αμερικανική οπτική γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός μας.

Ειδικά όταν όλο αυτό αποτελεί μια αποτυχία των αμερικανικών στρατευμάτων που επιζητούσαν να φύγουν από το Αφγανιστάν με εντολή του προέδρου. Θέλαμε να κάνουμε μια σειρά με ευρωπαϊκή οπτική. Είναι εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα αλλά παραμένει μυθοπλασία» ανέφερε η Σαρλότ Ορτίζ, γαλλίδα παραγωγός του δικτύου Cinétévé, την οποία είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε στα γυρίσματα της «Καμπούλ».

Οι σκηνές που παρακολουθήσαμε εμείς είχαν στηθεί στο Ιδρυμα Χατζηκώστα στο Μαρούσι, το οποίο για τις ανάγκες των γυρισμάτων μετατράπηκε στη γαλλική πρεσβεία της Καμπούλ, την τελευταία ευρωπαϊκή προξενική Αρχή που έκλεισε λίγο πριν από την εισβολή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Ο κεντρικός χαρακτήρας της σειράς εμπνέεται από τον γάλλο πρέσβη, ωστόσο ο μίτος της μυθοπλασίας τυλίγεται γύρω από άλλα, φανταστικά πρόσωπα.

«Εκτός από τους διπλωμάτες, τους στρατιωτικούς, τους πολιτικούς, θέλαμε να ακολουθήσουμε τους αφγανούς πολίτες. Και γι’ αυτόν τον λόγο δημιουργήσαμε μια ιστορία με την οικογένεια Ναζανίν, τις ετερόκλητες οπτικές με τις διαφορετικές ηλικίες και τα θέματα που δημιουργούνται με τη δουλειά, τη ζωή και το μέλλον τους. Γιατί τέθηκε το ερώτημα πώς μπορούν να ζήσουν πλέον τη ζωή τους όπως την ήξεραν μέχρι σήμερα στη χώρα αυτή.

Αυτό θέσαμε και προσπαθήσαμε όχι να απαντήσουμε αλλά να γίνουμε μάρτυρες της κατάρρευσης της ζωής τους» τονίζει η γαλλίδα παραγωγός.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΠΤΙΚΗ.

Από την κάμερα περνούν ως χαρακτήρες Αμερικανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Γερμανοί μαζί με Αφγανούς, Ταλιμπάν και το φάντασμα του Ισλαμικού Κράτους, χωρίς όμως να γίνονται συγκεκριμένες πολιτικές αναφορές. «Ο σκοπός μας δεν είναι να δώσουμε μια πολιτική οπτική, δεν είναι καθήκον μας. Κάνουμε μυθοπλασία.

Η επιθυμία μας ήταν να επικεντρωθούμε στους χαρακτήρες και στις ζωές τους.

Τους ανθρώπους που έζησαν αυτήν την περιπέτεια και αυτά τα απαίσια γεγονότα.

Γιατί είναι ένα ευαίσθητο θέμα και σίγουρα δεν θέλαμε να έχουμε την αμερικανική οπτική αλλά την ευρωπαϊκή» υπογράμμισε η Σαρλότ Ορτίζ, η οποία επίσης εξέφρασε την επιθυμία όλων των ευρωπαίων εταίρων της να παραμείνουν πιστοί στην ιστορική αλήθεια, ακόμα κι αν αυτή αναδείκνυε τα λάθη και τις παραλείψεις των εμπλεκόμενων χωρών.

Οι κάμερες άρχισαν να γράφουν τον Απρίλιο και οι εργασίες των γυρισμάτων ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, επιστρατεύοντας χώρους σε όλη την Αττική, όπως η Χαλυβουργική (μετατράπηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ), τα στρατιωτικά αεροδρόμια Τατοΐου και Ελευσίνας, το Ολυμπιακό Στάδιο, ο Βοτανικός, η Κερατέα και τα κτίρια της Cosmote στην Καλλιθέα.

Οπως μας ενημέρωσε η Φαίη Τσιτσιπή, υπεύθυνη Στρατηγικής Ανάλυσης Παραγωγών της Cosmote TV, επιστρατεύτηκαν συνολικά 4.500 βοηθητικοί ηθοποιοί, κυρίως Ελληνες ή διαμένοντες στην Ελλάδα, ενώ το καστ αποτελούταν από 55 ηθοποιούς. Τους κεντρικούς ρόλους ανέλαβαν οι Ερικ Ντέιν («Grey’s Anatomy», «Euphoria»), Ζαν Γκουρσό («Pax Massillia»), Ολιβιέ Ραμπουρντίν, Βαλεντίνα Τσέρβι («Medici: Masters of Florence») και Σερβίν Αλενάμπι («Tehran»). Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι Βασίλης Κουκαλάνι, Γιώργος Καραμίχος, Χρήστος Βασιλόπουλος, Νικολάκης Ζεγκίνογλου και Δάφνη Αλεξάντερ.

Η «Καμπούλ» αποτελεί τη δεύτερη διεθνή σειρά μυθοπλασίας μετά το «Tehran» στην οποία συμμετέχει η Cosmote TV ως συμπαραγωγός. Είναι όμως η πρώτη που θα προβληθεί από την πλατφόρμα. Τα έξι επεισόδιά της αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στο 2025.

Keywords
Τυχαία Θέματα